Realitate dură sau "obsesie plină de ură"? Argeşul are 15 spitale, 104 unităţi de învăţământ şi  biserici cărora li s-a pierdut şirul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Catedrala Sf. Gheorghe Piteşti
Catedrala Sf. Gheorghe Piteşti

"De unde această obsesie cu numărul de biserici? Ura este singura explicaţie" se arată pe site-ul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului. Şi, totuşi, între şcoli, spitale şi biserici, ca mai toate judeţele, Argeşul stă cel mai bine la capitolul lăcaşe de cult. Avem doar un spital la 43.409 argeşeni, o unitate de învăţământ la fiecare 6.261 de persoane şi un lăcaş de cult la cca. 1.500  de locuitori.

Argeşul numără 102 unităţi de învăţământ preuniversitar (şcoli, grădiniţe şi licee) plus două universităţi, la 651.148 de persoane, cât numără populaţia judeţului. Statistic, aceste cifre se traduc printr-o unitate de învăţământ la fiecare 6.261 de persoane.  

La capitolul spitale, situaţia sună şi mai rău. Argeşenii au la dispoziţie pentru tratament şi recuperare Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, Spitalul de Pediatrie Piteşti, Spitalul de Recuperare Brădet, Spitalul Municipal Câmpulung, Spitalul Municipal Curtea de Argeş, Spitalul de Pneumoftiziologie Leordeni, Sp. de Pneumoftiziologie "Sf. Andrei" Valea Iaşului, Spitalul de Pneumoftiziologie Campulung, Spitalul de Psihiatrie "Sf. Maria" Vedea, Spitalul Orăşenesc "Regele Carol I" Costesti, Spitalul Orăsenesc „Sf.Spiridon” Mioveni Spitalul de Geriatrie şi Boli Cronice ”C.B.Stolnici” Ştefaneşti, Spitalul Militar de Urgenţă ”Dr. Ion Jianu” Piteşti,  Centrul Medical Sf. Nicolae Piteşti. Dacă mai punem la socoteală şi Spitalul Penitenciar Colibaşi, vorbim de 15  unităţi la nivel de judeţ, ceea ce înseamnă un spital la 43.409 argeşeni.

Ca urmare a restrângerii activităţii în cele două domenii, judeţul Argeş a rămas, în ultimii ani, fără 15 unităţi de învăţământ şi fără trei importante unităţi spitaliceşti (cele de la Rucăr, Domneşti şi Mozăceni, reprofilate). Despre evoluţia statistică a lăcaşelor de cult, nicio vorbă din partea Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului, care ne trimite de la Ana la Caiafa cănd i se solicită o cifră a bisericilor şi mânăstirilor ortodoxe din judeţ. Cel mai probabil, li s-a cam pierdut numărul…

“Nu putem să vă oferim aceste informaţii legate de numărul de biserici. Da, probabil vă interesează acea veche problemă despre câte biserici şi câte şcoli există…”, concluzionează părintele Nicolae Dincă, responsabilul pe probleme administrative al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului care ne sfătuieşte să ne adresăm forurilor superioare pentru aceste cifre.

Poziţia Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului: “De unde această obsesie cu numărul de biserici? Ura este singura explicaţie."

Pe site-ul Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului găsim şi o explicaţie a reţinerilor în faţa acestui subiect, explicaţie postată de Biroul de presă al Arhiepiscopiei, sub semnătura lui Cristian Pascu.

“Bisericile deservesc întreaga populaţie. Şcolile şi spitalele, nu. Prin comparaţie, în România există o biserică ortodoxă la fiecare 1.450 de credincioşi. De 3 ori mai mult decât numărul de copii dintr-o şcoală. În condiţiile în care spaţiul disponibil într-o biserică este semnificativ mai mic decât cel dintr-o şcoală. De personal, mobilier şi cheltuieli de întreţinere ce să mai vorbim. La fel stau lucrurile şi cu spitalele. Chiar dacă potenţial orice cetăţean al României are nevoie de tratament medical, acest lucru nu se întâmplă în fiecare săptămână. Nimeni nu merge săptămânal la spital. Cel mai evident motiv pentru care comparaţia biserici-spitale este caducă. Construcţia unui spital comportă costuri enorme în comparaţie cu cele necesare construcţiei unei biserici. Dacă în cazul spitalelor vorbim de costuri de ordinul zecilor de milioane de euro, o biserică de parohie poate fi construită cu o fracţie infimă din aceşti bani (…).

Stoparea finanţărilor cultelor nu este o soluţie. Este un deziderat. Este o obsesie. Nefundamentată, deci patologică. Are un singur mobil: aversiunea faţă de religie şi spiritualitate (…). De unde această obsesie cu numărul de biserici? Ura este singura explicaţie.”

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite