PSD a propus pentru funcţia de director la Oficiul de Cadastru Argeş un consilier cu dosar la DNA pentru abuz în serviciu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jumătate dintr-un teren retrocedat ilegal a ajuns la familia lui Radu Bănică FOTO: Denis Grigorescu
Jumătate dintr-un teren retrocedat ilegal a ajuns la familia lui Radu Bănică FOTO: Denis Grigorescu

Fost director la Oficiul de Cadastru Argeş între 2010 şi 2012, Radu Bănică este acum consilier local PSD la Piteşti. Şefii de partid l-au propus pentru a conduce din nou aceeaşi instituţie. Din 2015, la DNA este pe rol un dosar în care este vizat pentru abuz în serviciu Radu Bănică, pentru un teren mutat şi retrocedat ilegal din comuna Bradu la Piteşti. Jumătate din respectivul teren a ajuns ulterior tocmai la familia lui Radu Bănică.

Concret, Radu Bănică a semnat în 2011, când era director la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Argeş, un titlu de proprietate pentru un teren de 6.400 mp mutat şi retrocedat ilegal din comuna Bradu tocmai în Piteşti, în spatele Stadionului Nicolae Dobrin.

Iar jumătate din terenul teleportat de la Bradu la Piteşti, cu complicitatea funcţionarilor din Primăria Bradu, a ajuns să fie cumpărat în 2012 tocmai de bunica lui Radu Bănică, o bătrână care locuia la Lunca Corbului, o comună aflată la peste 30 km de Piteşti. După ce bunica a murit, terenul a ajuns la mama şi mătuşa celui pe care PSD îl vrea din nou director la Cadastru.

Dosarul deschis de DNA, aflat deocamdată in rem, vizează o retrocedare ilegală de terenuri, prin mutarea a 6.400 mp de teren de la Bradu în Piteşti, chiar în spatele Stadionului Nicolae Dobrin. În prezent, în cartea funciară, pe 3.000 de mp din acel teren figurează ca proprietari mama şi mătuşa lui Radu Bănică. În acelaşi dosar apare şi numele lui Florin Frătică, fostul primar de la Bradu, judecat în mai multe dosar pentru retrocedări şi mutări ilegale de terenuri şi bun prieten cu Radu Bănică.

Iată şi cum a ajuns să cerceteze DNA această mutare ilegală de terenuri. În 2015, adevăraţii proprietari ai terenului de 6.400 mp din Piteşti au dorit să intre în posesia acestuia. Numai că au avut surpriza neplăcută să constate că respectivul teren era de aproape trei ani în proprietatea altor persoane.  Adevăraţii proprietari au strâns numeroase documente pentru a dovedi neregulile şi au făcut plângere la DNA Piteşti, reclamându-i pe Radu Bănică, pe Florin Frătică-fostul primar de la Bradu şi pe fosta secretară a Primăriei Bradu, pentru abuz în serviciu. Surse din cadrul DNA ne-au confirmat că dosarul este în continuare în lucru.

În 2000, o anume Marina Şerboianu a făcut o cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pentru suprafaţa de teren de 0,64 hectare în comuna Bradu, teren ce provenea de la tatăl acesteia. Comisia Locală de Fond Funciar Bradu a încheiat procesul verbal de punere în posesie pentru teren, dar a emis titlul de proprietate. După opt ani de tergiversări ale autorităţilor, în martie 2008, Marina Şerboianu a introdus acţiune în instanţă, atât în nume propriu, cât şi ca reprezentantă a celorlalţi, solicitând reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenul respectiv.

Iar pe 18 martie 2011, Judecătoria Piteşti, le dă câştig de cauză reclamanţilor şi obligă Comisia Locală de Fond Funciar Bradu ”să elibereze documentaţia necesară eliberării titlului de proprietate pe numele Dan P. Chiriţă, cu moştenitori Şerboianu Marina, Manu Gherghina, Tudose Floarea, Dan Gheorghe pentru suprafaţa de 0,64 hectare cu amplasamentul înscris în procesul-verbal de punere în posesie nr. 11/28.10.2010”. În sentinţă clar unde se afla terenul în litigiu: în comuna Bradu, tarlaua 17, parcela 115, având ca vecinătate zona CFR în partea de vest, aproape de ieşirea spre oraşul Costeşti, aşa cum este menţionat şi în actul de vânzare din 1936. Numai că în procesul-verbal de punere în posesie din 28.10.2010, semnat de Florin Frătică şi secretara Daniela Chira, moştenitorii sunt puşi în posesie pe tarlaua 23, parcelele 313 şi 315, fără a se specifica pe undeva unde este respectiva tarla. Instanţa nu a scis nicăieri ca terenul să fie dat în altă parte şi pe alt amplasament.

Pe 7 iulie 2011, la doar patru luni după sentinţa definitivă a Judecătoriei Piteşti, moştenitorii îndreptăţiţi să obţină terenul de 6.400 mp de la Bradu îl împuternicesc prin procură notarială pe un anume Virgil Şerboianu să se prezinte şi să îi reprezinte la OCPI Argeş în vederea obţinerii titlului de proprietate.

Iar acest Virgil Şerboianu este unchiul lui Florin Şerban, angajat la OCPI Argeş şi bun prieten cu Radu Bănică.

În baza procesului verbal de punere în posesie din 28.10.2010 s-a emis titlul de proprietate nr. 141261/19.09.2011, titlu de proprietate ce a fost semnat chiar de către Radu Bănică.

transfer ilegal teren bradu familie radu banica

Astfel, moştenitorii lui Dan P. Chiriţă, prin împuternicitul lor Virgil Şerboianu, au devenit proprietari asupra unei suprafeţe de 6.400 mp situată în intravilanul Piteştiului, chiar în spatele Stadionului Nicolae Dobrin, deşi dreptul lor de proprietate fusese validat pentru 6.400 mp situaţi în extravilanul comunei Bradu, undeva la limita cu oraşul Costeşti.

Pe 28 februarie 2012, printr-un contract de vânzare-cumpărare, Aurelia Corbu, bunica maternă a lui Radu Bănică, directorul de la Cadastru, cumpără lotul de 3.000 mp pentru suma de 24.000 lei. Iar această bunică locuia tocmai în Lunca Corbului, la 30 km de Piteşti.

În prezent, în cartea funciară a terenului de 3.000 mp dat ilegal în spatele Stadionului Nicolae Dobrin, figurează ca proprietari acum (după ce bunica lui Radu Bănică s-a stins din viaţă în 2014) Corbu Iulia Liliana-mama lui Radu Bănică şi Niţă Florina Zenovia-mătuşa aceluiaşi Radu Bănică, cel pe care PSD Piteşti vrea să îl pună din nou director la OCPI Argeş.

Ce spune Radu Bănică: ”Nu am fost citat la DNA până acum”

radu banica 01

Iată ce a declarat pentru Adevărul Radu Bănică, propunerea PSD Piteşti pentru postul de director la Oficiul de Cadastru Argeş: ”Nu am fost citat la DNA până acum. Instanţa a obligat Comisia Locală de Fond Funciar Bradu să înainteze Comisiei Judeţene de Fond Funciar Argeş şi să scrie un titlu de proprietate pentru care se află deja un amplasament. Comuna Bradu, neavând teren în amplasamentul iniţial, i-a dat teren în altă parte, cum se procedează. Într-adevăr, s-ar putea ca terenul la care faceţi referire să nu fi fost acolo în primă fază. Dar acolo unde a fost terenul a fost, din câte îmi aduc aminte, un complex de porci, şi unde nu s-a mai putut pune în posesie. Este ca şi în cazul blocurilor din Piteşti. Nu se mai poate pune în posesie şi li se dă în echivalent. Procesul verbal de punere în posesie este semnat de Primăria Bradu. Ce poate să fie în neregulă cu titlul de proprietate?”.

Terenul retrocedat ilegal, de zeci de ori mai mare ca valoare faţă de terenul ce trebuia dat

Legat de afirmaţia lui Radu Bănică potrivit căruia a fost dat alt amplasament în echivalent la Piteşti pentru terenul de la Bradu, Legea 18/1991 precizează că terenul dat  în cazul în care nu mai este posibilă retrocedarea pe vechiul amplasament trebuie să aibă aceeaşi valoare cu vechiul teren. Însă în acest caz, valoarea terenului de la Piteşti este cu mult mai mare decât cea a terenului de la Bradu, preţul unui mp de teren intravilan  în Piteşti fiind unul cu mult mai mare faţă de un mp de teren extravilan la Bradu. În prezent, terenurile extravilane la Bradu se vând cu preţuri între 0,5 şi 1,5 euro/mp. Preţul unui metru pătrat de teren intravilan în zona Stadionului Nicolae Dobrin, acolo unde a fost făcută retrocedarea ilegală, este între 23 şi 35 de euro.

Iată ce spune Cristian Gentea, preşedintele PSD Piteşti, legat de problemele cu legea ale lui Radu Bănică: ”Eu nu ştiam de existenţa acelui dosar. Organizaţia PSD Piteşti nu va susţine niciodată pe cineva care are probleme cu legea, asta este clar. Noi căutăm să susţinem oameni profesionişti şi cred că din acest punct de vedere Radu Bănică este o propunere bună”.

Un alt fost director de la Cadastru a făcut trei ani de închisoare pentru o neregulă asemănătoare

 Pentru o neregulă similară, un alt fost director de la Oficiul de Cadastru Argeş, Sorin Pandele a fost condamnat în ianuarie 2014  de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la cinci ani închisoare cu executare şi eliberat condiţionat în februarie 2017, după ce a executat trei.  După cum spun procurorii DNA, ”Sorin Pandele a dispus nelegal efectuarea unor corecturi în documente prin înlocuirea comunei Bradu cu municipiul Piteşti, inclusiv vecinătăţile. Totul în baza unor documente false, emise de Costel Zamfir. Toate modificările au fost certificate de Pandele ca director al OCPI Argeş”.

Dosar penal cu nouă inculpaţi pentru mutarea a zeci de hectare ale nepoatei lui Ion I.C. Brătianu

Mutările ilegale de terenuri retrocedate sunt foarte numeroase în Argeş. Iar cel mai răsunătoare mutare ilegală este cea din 2006, prin care 2006, Ilenei Brătianu, nepoata lui Ion I.C. Brătianu, i s-au retrocedat, prin diverse manevre suspecte ale autorităţilor din Argeş, 32,8 hectare în Pădurea Trivale din Piteşti, asta deşi terenul trebuia retrocedat în comuna argeşeană Răteşti, acolo unde tatăl său, istoricul Gheorghe Brătianu, avusese o moşie. Terenurile au ajuns în scurt timp la oameni de afaceri români şi israelieni. DNA a deschis în 2015 un dosar legat de transferul terenului, cu 9 persoane inculpate pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, printre acestea numărându-se fostul primar de la Răteşti şi procuratorul Ilenei Brătianu-Costel Ungureanu.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite