Primul județ din România care va avea două spitale de stat construite de la zero după Revoluție

0
Publicat:

În această săptămână, în Consiliul Local Pitești a fost aprobat studiul de fezabilitate pentru viitorul spital de stat ce se va construi în oraș și va fi unul dintre cele mai moderne din România.

Proiectul viitorului spital de la Pitești FOTO Primăria Pitești
Proiectul viitorului spital de la Pitești FOTO Primăria Pitești

Concret, proiectul va fi un parteneriat între Primăria Pitești, Spitalul Județean și Consiliul Județean Argeș și, cel mai probabil, va fi finanțat prin PNRR. După aprobarea finanțării, vor urma etapele proiectării și respectiv ale execuției propriu-zise. Conform datelor din studiul de fezabilitate, partea de execuție ar urma să dureze 36 de luni. Dacă totul va merge conform graficului, viitorul spital ar putea fi gata până la finalul anului 2028.

Argeșul va fi astfel primul județ din România cu două spitale de stat construite de la zero după Revoluție. Primul spital este cel din orașul Mioveni, deschis în toamna anului 2019.

Viitorul spital de stat din Pitești va avea o capacitate de 240 de paturi, cu secții diverse și ambulatoriu integrat: psihiatrie, boli infecțioase adulți și copii, oftalmologie, recuperare cu paturi de neurologie si ortopedie, dializă, reumatologie, endocrinologie, analize medicale, laborator anatomie patologică, imagistică și RX, precum și farmacie și cameră de gardă.

Conform informațiilor din studiul de fezabilitate, viitorul spital al Piteștiului va fi alcătuit din două clădiri. O clădire va fi destinată secției de Boli Infecțioase, urmând a avea subsol, parter și etaj, cu o suprafață construită de aproape 1.700 de metri pătrați.

Cea de-a doua clădire va fi destinată celorlalte secții, va avea trei etaje și o suprafață construită de 4.680 metri pătrați.

„Este un proiect foarte important pentru sistemul medical al Piteștiului și al Argeșului. Am realizat pentru acest proiect un parteneriat alături de Consiliul Județean Argeș și Spitalul Județean Argeș. O parte dintre secțiile Spitalului Județean Argeș vor fi relocate în viitorul spital. Secția de Boli Infecțioase va fi mutată din clădirile vechi în care funcționează de mulți ani în Spitalul Pitești. Va fi, de asemenea, mutată și secția de Psihiatrie. Viitorul spital va fi unul ultramodern, cu dotări de ultimă generație”, a precizat pentru ”Adevărul” Cristian Gentea, primarul municipiului Pitești.

Valoarea estimată a proiectului se ridică la aproape 568 de milioane de lei, adică peste 100 de milioane de euro.

Ce dotări are primul spital de stat construit în România după 1989

Spitalul Mioveni, primul spital de stat construit de la zero după decembrie 1989, se află la 15 kilometri de Pitești și la 120 de kilometri de București.

Construcţia spitalului din Mioveni a durat trei ani şi jumătate. Spitalul a costat peste 60 de milioane de euro, finanţarea fiind asigurată prin programul PNDL şi din bugetul autorităţilor locale din Mioveni.

Trebuie spus că Spitalul Mioveni este unul dintre cele mai moderne din România. Fiecare secţie din spital are propriul sistem de ventilaţie cu aport de aer proaspăt, ce filtrează aerul la o puritate de 99,99% grație sistemului avansat HEPA.

Spitalul de la Mioveni a fost finalizat în 2019 FOTO Denis Grigorescu
Spitalul de la Mioveni a fost finalizat în 2019 FOTO Denis Grigorescu

Un sfert din necesarul de energie este produsă eco, prin panourile montate pe acoperiș la ultimul etaj. Clădirea poate funcționa independent timp de 48 de ore cu energie electrică și apă, din resurse proprii, în caz de calamitate.

Blocul operator are patru săli de operație funcționale în același timp.

Spitalul Mioveni a fost conceput să reziste la cutremure de 9,4 grade pe scara Richter. Spitalul are și un adăpost antiatomic de 225 metri pătrați, ce poate găzdui o sută de persoane.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite