Primăria din Argeş care a cumpărat două microbuze şcolare, dar nu vrea decât un singur şofer. Pentru situaţii neprevăzute, ia în calcul un şofer de basculantă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Microbuzele au fost achiziţionate în mandatul primăriţei Ioana Jenica Dumitru. Facebook Ioana Jenica Dumitru
Microbuzele au fost achiziţionate în mandatul primăriţei Ioana Jenica Dumitru. Facebook Ioana Jenica Dumitru

În plin val patru al pandemiei, şcolarii din oraşul Ştefăneşti, judeţul Argeş, sunt duşi şi aduşi de la şcoală cu singurul microbuz pus în funcţiune, deşi Primăria Ştefăneşti a achiziţionat de anul trecut două maşini nou-nouţe. Una stă să ruginească, fiindcă primarul e pus pe economii.

Vestea pe care localnicii o primeau în vara lui 2020 le dădea speranţe pentru copiii lor care târau ghiozdanele kilometri întregi printr-o localitate cu pretenţii de oraş.

„Toate dorinţele profesorilor, părinţilor şi elevilor au fost porunci pentru mine. Am bucuria să vă prezint ultimile achiziţii pentru Şcoală Vintilă Brătianu - 2 microbuze şcolare care vă vor duce ca vântul şi ca gândul către şcoală. Din dragoste pentru educatie, Ioana Jenica Dumitru”, scria, pe 10 iulie 2020, pe Facebook, fostul edil.

Doar că, mai bine de un an, maşinile au stat nefolosite, întrucât organigrama instituţiei nu permitea angajarea şoferilor de care era nevoie pentru deservirea lor.

“Microbuzele achiziţionate pentru transportul elevilor din Izvorani, Ştefăneşti Sat şi Viişoara către Şcoala Vintilă Brătianu şi structura aferentă n-au putut fi folosite tocmai din acest motiv. Între timp, s-a schimbat primarul, iar în noua organigramă au fost prevăzute şi aceste posturi, stablindu-se că la 1 septembrie vor fi angajaţi şi şoferii de care este nevoie pentru deservirea lor, astfel încât, odată cu începerea şcolii, ele să intre pe traseu. Nu s-a dorit aşa!", explică consilierul local PNL Sebastian Florescu.

Maşinile n-au putut intra pe traseu la data de 13 septembrie în primul rând pentru că primarul localităţii a pus concursul ulterior deschiderii noului an şcolar. Abia pe 15 septembrie a fost prima probă, urmată de interviu, afişarea rezultatelor, formulrea contestaţiilor etc.

Problema n-a fost însă doar desincronizarea faţă de noul an şcolar care a luat Primăria prin surrindere, ci şi faptul că, deşi avea două microbuze în ogradă, edilul a organizat concurs doar pentru cuparea unui dingur post de şofer pentru transport persoane.

"Nu vreau să plătesc degeaba rovignertă, asigurare, un salariu"

Elevii s-au trezit cu un orar şcolar adaptat astfel încât să se încadreze cu toţii într-o o singură schemă de transport şcolar, cu program pentru un singur microbuz, ceea ce a stârnit indignarea multor părinţi.

Primarul justifică măsura explicând că vrea să facă economii.

"Nu vreau să plătesc degeaba rovignertă, asigurare,  un salariu... Maşina merge, nu merge, trebuie să-i faci revizie... sunt nişte costuri suplimentare. De ce să le plătesc? N-am decalat orarul decât cu o singură oră, la o singură clasă, restul au fost decizii luate în consiliile de administraţie... Nu ştiu dacă a fost o chestie atât de gravă că s-a decalat orarul unei clase cu o oră, comparativ cu ce ar fi însemnat să plăteşti un şofer cu 4.000 de lei, să plăteşti rovigneta, să plăteşti întreţinerea autovehiculului", a explicat, contactat de "Adevărul", primarul Nicolae Velcea.

"Tu îl duci la şcoală, tu îl aduci, e treaba ta"

În plus, edilul spune că elevii nu circulă înghesuiţi, că microbuzul nu e niciodatpă plin şi că singura problemă ar fi pentru zona Goleşti din Ştefăneşti, care nu poate fi deservită de microbuzul şcolar.

"Problemă e cu copiii din zona Goleşti care nu au voie cu autobuzele acestea, pentru că au şcoală în zonă. Dacă părinţii vor să-i ducă la şcoală în altă parte decât la şcoala la care sunt arondaţi, ca domiciliu, o fac pe spinarea lor. Tu îl ducila şcoală, tu îl aduci, e treaba ta!", a mai declarat, pentru "Adevărul", primarul Nicolae Velcea.

"Nu să ţin un şofer de rezervă, că nu e la bombă cu neutron"

Decizia Primăriei Ştefăneşti de a lăsa nefolosit încă un an unul dintre microbuzele aciziţionate pentru transportul elevilor a stârnit valuri de indignare. Unii părinţi se întreabă ce se va întâmpla dacă - Doame fereşte! - singurul şofer angajat pentu deservirea microbuzelor se va îmbolnăvi.

"O să cer împrumut sau o să detaşez de la o altă primărie... Eu nu pot să-mi permit să plătesc doi şoferi, să ţin unul de rezervă, că nu-mi permite bugetul...  Mai am un şofer care e la serviciul ADP şi posedă permis de categoria D şi este pe basculă. Pot acolo să opresc activitatea acolo cât acest şofer este bolnav. Nu să ţin un şofer de rezervă, că nu e la bombă cu neutron, facă pleacă ăla, mâine bubuie ceva...", mai spune edilul.

Nicolae Velcea spune că nu va ţine totuşi nefolosit microbuzul şcolar pentru care n-a angajat şofer şi că ia in calcul ca pe viitor să-i dea o altă destinaţie.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Doi minori, de 14 şi 17 ani, principalii suspecţi ai crimei din Piteşti. Ce au găsit poliţiştii în locuinţele băieţilor
 

Povestea Bisericii Flămânda din Câmpulung Muscel şi tragedia care i-a adus şi numele de Biserica Miresei

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite