Porumbeii şi maidanezii sabotează Simfonia Lalelelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca să aibă șanse de supraviețuire, rondurile de flori au fost transformate în adevărate fortărețe. Spațiul verde din zona centrală a devenit, de câteva zile, o întindere de folii, plase și grilaje, unele menite să grăbească înflorirea lalelelor, celelalte să protejeze restul  florilor de  „inamicii” cei mai aprigi ai lor: porumbeii și câinii comunitari.

Pe lângă sutele de bulbi de lalele, angajații Salpitflor Green au plantat , pentru a întâmpina cum se cuvine sărbătoarea de suflet a piteștenilor, și mii de răsaduri de begonii, crăiţe, pufuleţi, dalii, cârciumărese, panseluțe  și alte floricele care ar fi trebuit să transforme  zona centrală a Piteștiului într-un mozaic multicolor. Cu experiența anilor  trecuți,  pentru horticultori n-a mai fost o surpriză  să constate că  plăntuțele abia înflorite, au și fost atacate de porumbei,  iar printre răsaduri și-au găsit repede culcușul  maidanezii care-și fac veacul pe Strada Victoriei.

 Așa că angajații Salpitflor au trecut la contraatac. Au împânzit  rondurile de flori  cu plase și grilaje verzi-prăzulii  care să protejeze florille  cel puțin până la Simfonia Lalelelor (15 -17 aprilie), astfel încât  piteștenii să aibă ce admira , măcar în zilele de sărbătoare.

“Dacă înainte ne făceam probleme doar în perioada însămânțărilor, acum păsările atacă și florile. Am încercat să mergem pe soiuri despre care am bănuit  că nu vor fi tentante pentru păsări, cum sunt, de exemplu, crăițele, dar porumbeii s-au adaptat. Ciugulesc tot, de la panseluțe până la lalele. Am încercat chiar să-i hrănim noi,  gândindu-ne că poate sunt nemâncați, dar degeaba! Ei continuă să ciugulească plantele suculente. Probleme ne fac și câinii, atât cei comunitari cât și cei cu stăpân, iar împrejmuirea și acoperirea florilor este singura soluție ca să mai salvăm ceva.”, explică  Gabriela Anghel, șef secție Spații Verzi - Salpitflor Green Pitești.

Până la Simfonie,  piteștenilor nu le rămâne decât să se mulțumească cu priveliștea de plase și grilaje prin care abia se mai zărește cârte-o floare.

„În afara celor câțiva ghiocei galbeni din fața Catedralei Sfântul Gheorghe, pe Centru nu prea vezi  flori și e păcat. Măcar, dacă ăștia rezistă, de ce n-au pus ghiocei peste tot. Cel puțin aveam flori, nu grilaje. Apoi, ce-ar fi să scape de câini, nu să acopere florile!”, este de părere Loredana  Calotă, 35 de ani.
 „Poate că trebuie protejate, dar n-arată bine deloc. E primăvară, e soare, îți dorești să admiri și tu o floare. Prin plasele astea, ce să mai vezi, că nici musca nu trece.  Părerea mea e că-n secolul XXI ar trebui să existe și alte soluții decât cele  rudimentare. Florile pot fi stropite  cu diverse substanțe care să țină departe dăunătorii,  ca să ne putem bucura și noi de ele !”,spune Mariana Zamfir , 56 de ani.
Cât vor sta acoperite florile?
  Reprezentanții Salpitflor spun că nu pot folosi substanțe toxice  ca să ferească plantele de  păsări.
„Ar însemna să vedem porumbeii cu picioarele în sus. Nu putem face asta. Folosim  tratamente specifice pentru flori, însă nu din categoria celor toxice”, explică Gabriela  Anghel.
În preajma Simfoniei,  când multe dintre plante vor ajunge la maturitate, majoritatea  peluzelor  vor fi descoperite. „Asta nu înseamnă că păsările, câinii și chiar oamenii de rea credință nu vor mai atenta la ele!”, spune reprezentanta Salpitflor.



Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite