Piteşti: Stelia Hristea este îndrăgostit de folclorul muntenesc
0Stelian Hristea este unul dintre marii iubitori şi păstrători ai valorilor folclorului muntenesc. Nu a făcut nicio şcoală de muzică, dar cântă de la şapte ani, iar primele melodii le-a învăţat de la radi.
Este legat de locurile Argeşului şi Muscelului într-un mod cât se poate de profund, fiind născut, crescut aici, dar şi format ca artist aici, cu muzica muntenească şi cu portul muscelean, pe care îl iubeşte cel mai mult.
Primul costum l-a avut de la mama sa
Stelian îşi aminteşte că atunci când era copil, toţi tinerii şi copiii mergeau duminica la biserică îmbrăcaţi în port poular. Acum lucrurile s-au schimbat şi numai câţiva bătrâni din zona muscelului mai păstrează această tradiţie. „Pe mama nu-mi amintesc să o fi văzut-o vreodată îmbrăcată fără fotă şi ie. Aşa erau toţi oamenii," spune Stelian. Primul său costum popular a fost primit când era copil şi făcut de mama lui. Nici acum nu a renunţat la straiele naţionale şi a ţinut ca acestea să fie autentice. „Acum am patru costume, toate muscelene, autentice, toate cu o vechime de peste 100 de ani şi toate primite", spune cântăreţul. Pentru el, ţinuta pe scenă, la spectacole, în emisiunile tv contează enorm şi de aceea vrea ca tot ce poartă să fie autentic, aşa cum şi muzica lui este.
A învăţat melodii celebre de la radio
Copil fiind, mergea cu avcile pe câmp şi când se întcea acasă auzea la radio cântece populare vechi. Le prindea imediat şi astfel şi+a format un repertoriu de melodii cunoscute la acea vreme, interpretate de Maria Lătăreţu, Ion Lucian, Constantin Sorescu. A fost încurajat îcnă din şcoala generală să se ţină de cântat şi asta a şif ăcut. Ca meserie însă, a ales altceva, dar muzica este mereu o parte importantă în viaţa lui. Acum lucrează la Administraţia Domeniului Pulic, dar de profesie este tinichigiu auto. „A reface perfect caroseria unei maşini cere pricepe, cere ochi şi multă fineţe, la fel ca arta şi cântecul popular", explică Stelian. A făcut parte din Ansamblul „Trivale" şi a cutreierat şi prin străinătate, însoţindu-se pretutindeni de cântecul popular muscelean. Apare pe posturile tv care promovează cântecul popular şi se mândreşte că poate promova cântecul popular. „Când merg unedva la tv, sunt admirat pentru ţinută şi cântec şi sper ca din ce în ce mai mulţi oameni, în special tineri, să se apropie de tradiţie", spune cântăreţul piteştean. Şi pentru că vrea să-i ajute, pe tineri, cei care vin şi-i cer sfatul vis-a-vis de cântecul popular, îl ajută.
„Vreau să sensibilizez oamenii ărin cântec"
Stelian Hristea cântă pentru a sensibiliza, pentru a-i face pe oameni să simtă cât mai mult şi cât mai frumos, pentru că aceasta este justificarea oricărei arte. „Eu, în faţa oamenilor, trebuie să ştiu să ajung la sufletul lor, să-i fac să rezoneze cu muzica mea. Aceasta este justificarea oricări artist. Altfel, aş cânta numai pentru mine", spune solistul.
Profil
Data şi locul naşterii: 13 ianuarie 1956, Stoeneşti
Studii: Şcoala profesională şi Liceul Industrial Construcţii de Maşini, Piteşti
Experienţă:
22 de ani a lucrat în domeniul tinichigeriei auto, şi de 17 ani este angajat al ADP Piteşti, la atelierul de mică mecanizare.
Familie: căsătorit cu Aurelia, au doi copii, Ovidiu şi Dragoş.
Cât de mult înseamnă folclorul pentru dumneavoastră?
Pot spune că însemană totul. Am respectat întotdeauna câtecul popular. Portul, principiile de viaţă. Sunt nişte valori transmise din familie.
Cine din familie v-a transmis această iubire pentru tradiţie?
Mama mea, care are 82 de ani acum, este cea care, prin purtarea ei, prin educaţia pe care mi-a dat-o m-a învăţat să respect tradiţia. Ea şi acum poatră straiele populare.
Ce-i place?
În materie de muzică, îmi plac romanţele şi cântecul autentic, dar şi cântecele de petrecere vechi. Îmi p0lace tot ce este frumos, atât calităţi umane cât şi lucruri.
Ce nu-i place?
Minciuna, pamenii care au două feţe. De asemenea nu îmi plac cei care promit mereu şi nu fac niciodată nimic.
„Între Argeş şi Domneşti" a fost primul cântec pe care Stelian Hrisea l-a cântat. Era un copil de grădiniţă pe atunci, dar îşi aminteşte acest detaliu. De atunci a rămas îndrăgostit de cântecul popular şi de portul românesc. Cântă de peste patru decenii, practic, iar muzica a învăţat-o singur.