Piteşti: N-avem nicio scăpare în cazul unui accident nuclear!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autospecialele aflate în dotarea ISU Argeş au peste 30 de ani vechime
Autospecialele aflate în dotarea ISU Argeş au peste 30 de ani vechime

Pentru că nu au echipamente speciale, pompierii de la ISU nu au ce face dacă se întâmplă ceva la Institutul de Cercetări Nucleare de la Mioveni. În tot judeţul sunt doar două autospecialele moderne pentru pompieri, dar niciuna nu este dotată cu echipamente de protecţie nucleară, biologică sau chimică.

Argeşul se numără printre cele patru judeţe din ţară supuse tuturor tipurilor de riscuri, de la alunecări de teren, cutremure, până la dezastre chimice şi nucleare care pot apărea la Petrochimie sau la Institutul de Cercetări Nucleare de la Mioveni. Cu toate acestea, tehnica pusă la dispoziţia pompierilor argeşeni este foarte slabă, aceştia fiind nevoiţi să se descurce cum pot şi cu ce au.

Citiţi şi: Focşani: SMURD Vrancea este gata de intervenţie


Aflat doar la câţiva kilometri de oraşul Mioveni, Institutul de Cercetări Nucleare produce, printre altele, fascicule combustibile CANDU în Secţia de Producţie Elemente Combustibile (din 1985) şi testează deşeuri radioactive, arată site-ul instituţiei. În caz de accident, întreaga zonă ar putea fi afectată de radiaţii. Cei care ar trebui să intervină în această situaţie de urgenţă, reprezentanţii ISU Argeş, nu au o autospecială dotată cu echipamente pentru protecţie nucleară, biologică sau chimică.

Speră să primească maşina specială
„La capitolul dotări stăm foarte prost. Avem câte o autospecială modernă la Piteşti şi la Curtea de Argeş. E posibil să primim anul acesta 5 autospeciale cu apă şi spumă, 3 ambulanţe de tip SMURD şi o autospecială pentru Fabrica de Combustibili Nucleari de la Mioveni“ , spune colonelul Ion Popa, inspector-şef al ISU Argeş.

Autospeciala de protecţie NBC, pe care speră s-o primească salvatorii din Argeş, evaluează şi măsoară gradul de infectare din zona contaminată, execută analiza fizico-chimică a solului şi a aerului, transmite date în timp real de la faţa locului, propune printr-un soft încorporat măsuri de protecţie pentru populaţia din zonă şi este dotată cu echipament special de protecţie pentru cei cinci servanţi care fac parte din echipaj.„Este singura autospecială care face majoritatea activităţilor în caz de accident nuclear sau radiologic“, subliniază Ion Popa.


Dintre ambulanţele de tip SMURD pe care le aşteaptă, una va fi pusă la dispoziţia Detaşamentului 2 de Pompieri din Prundu care acţionează la accidente pe Autostrada Bucureşti-Piteşti, scurtând astfel timpul de intervenţie.

Maşini ce trebuiau demult casate
„Marea majoritate a autospecialelor de lucru cu apă şi spumă şi-au depăşit durata maximă de exploatare chiar şi de două ori. Peste 80% dintre ele trebuiesc casate. Din patru autoscări mecanice câte ne-ar trebui, nu avem în dotare decât două. La serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din comune avem doar 17 autospeciale şi acelea sunt foarte vechi. Unele dintre ele nu sunt înmatriculate şi nu pot interveni decât în comuna de care aparţin“, spune, trist, colonelul.

Nordul judeţului este zona cu cele mai mari probleme. La Câmpulung nu există modul de descarcerare, singurul care poate interveni fiind cel de la Mioveni. Acesta este nevoit să parcurgă 50 de kilometri până la limita de judeţ pe DN73, drumul aşa-zis european care este coşmarul tuturor şoferilor, inclusiv al celor de la pompieri.


„Tehnica este depăşită. Ne dorim maşini noi, dar până atunci ne descurcăm cu ce avem“, a spus plutonierul Ion Niţu, pompier argeşean.

S-a dublat numărul intervenţiilor
Numărul intervenţiilor a crescut de la 1.333 în 2008 la 2.941 în 2009, dintre acesta, la aproximativ 2.004 fiind vorba de acţiuni ale ambulanţelor SMURD. La ISU Argeş, sunt ocupate doar 76% dintre posturi, adică sunt în jur de 900 de angajaţi, dar ar mai trebui încă 400 de angajaţi. Cu toate acestea, posturile sunt blocate. ISU Argeş nu are nici acum un psiholog.



Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite