Piteşti: Inventatori la 15 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu un PET, un material poros, apă de la robinet şi multă imaginaţie, câţiva elevi de la palatul Copiilor din Piteşti au găsit o modalitate ecologică dea răci cu cinci grade lichidele sau alimentele. Este doar una dintre cele trei inveţii prezentate la un salon internaţional de inventică dedicat tinerilor cu vârste între 11 şi 25 de ani.

Şase ai la rând au obţinut locuri primelelocuri la acest concurs, sub îndrumarea profesorului Dan Slăvilă, de la Cercul de modelism-robotică din cadrul Palatului Copiilor din Piteşti. Competiţia se ţine în Monts, Franţa, a ajuns la a 14-a ediţie şi găzduieşte, anual, standuri ale echipajelor de mici inventatori din întreaga lume. Prezentările se fac online, prin intermediul camerei web, atât pentru juriu, cât şi pentru vizitatori, care intră în directă legătură cu echipajele, prin internet. Copiii fac prezentări în limba franceză timp de două zile, câte zece ore pe zi. Un efort serios care dula numele Piteştiului în lume.


Daniel Prioteasa(15 ani), Mihai Receanu,(16 ani) şi Ionuţ Moldovan,(17 ani) prezintă azi trei invenţii în faţa juriului şi vizitatorilor din Franţa, cam 5000 de oameni în cele două zile de concurs. Copiii îşi prezintă proiectele şi răspund la întrebări, decizia finală venind din partea vizitatorilor, care votează, şi a juriului. Grupa de mici inventatori a profesorului Dan Slăvilă este singura din ţară care participă la o asmenea competiţie.


Fac „minuni” cu materiale recondiţionate

 Folosesc numai materiale recondiţionate, câte o piesă de la un frigider stricat, alta de la un televizor, sticle de plastic şi multe altele, mai toate procurate pe gratis. Ce reuşesc să facă din ele este uimitor. Au realizat lucrări cu elemnte foarte simple, reciclabile, anul acesta înscriindu-se în concurs cu trei invenţii. „Invenţiilor noastre au ca alement de bază apa. Prima este un frigider portabil, un recipient care menţine temperatul lichidului cu 5 grade mai mică decât cea din mediul înconjurător. A doua invenţie este un acumulator de energie termică, pe bază de apă caldă, iar al treilea, un generator de energie termo-electrică pentru acumulatorul termic cu apă”, spune Mihai Receanu, unul dintre micuţii inventatori. „Invenţiile trebuie să fie unice şi să aibă un important potenţiat didactic. Juriul şi vizitatorii sunt cei care decid învingătorii, după ce, două zile la rând, copiii explică, online invenţiile tuturor celor care ne vizitează standul din Franţa. Este un maraton al rezistenţei, obositor pentru ei  şi cred că şi anul acesta vor obţine un premiu important. Eu cred că premiul cel mare”, spune profesorul Dan Slăvilă, coordonatorul cercului de modelism-robotică. Anul trecut, echipa de la Piteşti a obţinut premiul maxim pentru lucrările lor şi au primit cupa şi diploma Lepine.
 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite