O destinaţie istorică pentru weekend: Castrul Jidova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Castrul Jidova
Castrul Jidova

Castrul este unul dintre cele mai bine păstrate de pe teritoriul Daciei romane şi, în ciuda acestui aspect, din păcate, este prea puţin pus în valoare. Unul dintre motive este că, în zonă, nu există nici măcar o parcare, motiv pentru care aveţi ceva de mers pe jos, asta  dacă nu vă lăsaţi maşina în plină stradă.

Dacă nu v-aţi făcut planuri pentru acest weekend, luaţi  în calcul o plimbare în zona Câmpulungului şi nu rataţi castrul Jidova, cea mai importantă construcţie militară de acest gen de pe traseul Limesului, situată  în cartierul Pescăreasa, la intrarea dinspre sud în municipiul Câmpulung. Castrul de la „Jidova” este, potrivit specialiştilor, unul dintre cele mai bine păstrate din întreaga Dacie romană.
În incinta castrului găsiţi  o parte din edificiile romane: puternicul zid de incintă din piatră cu porţile şi turnurile adiacente, clădirea ofiţerilor, locuinţa comandantului, magazia în care erau adăpostite proviziile pentru hrana soldaţilor şi a cailor, precum şi ingeniosul sistem de încălzire specific tehnicii romane, aşa-numitul hypocaustum, pe bază de aburi , care încălzea pereţii şi podeaua prin conductele care le traversau pe dedesubt. În  partea sudică daţi de un turn de curtină şi descoperiţi, parţial, turnurile porţilor .
“Aici avem şi prima atestare a unei  trupe militare din armata imperială ce a activat pe Limesul transalutan. Este vorba de o trupă auxiliară alcătuită din luptători orginari din Commagena, o regiune a provinciei romane Syria. Pe o cărămidă  apare  chiar o inscripţie a numelui unui soldat oriental, făcură înainte ca pasta să fie arsă”, explică Dragoş Măndescu, directorul adjunct al MUzeului Judeţean Argeş.

Expoziţie cu obiecte din ceramică şi metal


  Tot aici aveţi ocazia să admitraţi exopoziţia deschisă  în 1970, cu  obiecte descoperite în cercetările arheologice de pe Limes alutanus şi transalutanus şi , în special, cu obiecte descoperite chiar în cercetările derulate în Castrul Jidova.: opaiţe, cărămizi şi fragmente de ţigle cu inscripţii, amfore, mozaicuri, vârfuri de săgeţi, suliţe, cuţite şi piese de  echipament militar.

Nu se cunoaşte numele antic al castrului

“ Nu au fost găsite obiecte sau înscrisuri care să ofere asemenea informaţii. Denumirea i-a fost dată de localnicii care l-au botezat după numele  acelor oameni înalţi şi puternici, jidovii,  personaje întâlnite în mitologiile europene.” explică Dragoş Măndescu.
 
Castrul  n–are parcare

 Cu atâtea vestigii, apare întrebarea firească: de ce castrul  de la Jidova este atât de puţin pus în valoare? Răspunsul e simplu: turiştii care vin să-l viziteze n-au la dispoziţie niciun spaţiu pentru parcare!

 “Aceasta este principala problemă. Încercăm să intrăm în posesia unui teren din imediata vecinătate însă lucrurie sunt, acum, puţin cam complicate.  Cei care vin, cu autocarul, spre exemplu , pot opri în  zona  Liceului Minier, pentru că altă posibilitate, deocamdată, nu există”, spune directorul Muzeului Judeţean .



Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite