O cruce gigantică străjuieşte Stoeneştiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Efort de echipă, muncă pericoloasă, şocuri electrice, asta au îndurat cei patru salvamontişti care au ansamblat crucea de metal de la Stoieneşti, judeţul Argeş. Ei au fost ajutaţi şi de opt subofiţeri de la Inspetoratul Pentru Situaţii de Urgenţă, Secţia Câmpulung. Aceştia au acţionat de la sol, dar munca cea mai riscantă a picat în sarcina salvamontiştilor.

Crucea a fost montată în locul celei de lemn, care s-a distrus cu ani în urmă. Crucea veche a fost ridicată în jurul anului 1595 de către Mihai Viteazul, cel care s-a retras la Stoieneşti  pentru a-şi reface forţele după înfrângerea de la Călugăreni.


Cruce de aproape trei tone
Gigantul de metal care cântăreşte aproximativ trei tone a fost construit de mai bine de şase ani de către o firmă din Craiova şi adusă la Stoieneşti, dar pentru că instalarea era extrem de dificilă, acest lucru nu a fost posibil până acum, exact înainte de Înălţare. Cei care şi-au unit eforturile pentru această lucrare sunt cei de la Fundaţia “Sfântul Andrei”, Primăria Stoeneşti, Consiliul Local, Consiliul Judeţean Argeş, Salvamont Argeş şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Gigantul din metal are 9 metri înălţime şi 6 deschidere şi a fost urcat pe dealul numit Colţul Albinei, la o altitudine de 1125 de metri. Va fi văzută de pe toată Valea Dâmboviţei, şi, în curând va fi şi luminată. “A fost o operaţiune dificilă care nu ar fi fost posibilă fără elicopterul trimis de MAI şi fără ajutorul băieţilor de la Salvamont, dar al celor de la ISU. Acum rămâne să aducem şi lumina acolo, pentru ca această cruce să se vadă pe timpul nopţii, dar asta e mult mai uşor de realizat”, spune Ion Marin, primarul comunei Stoeneşti.


Salvamontiştii au ansamblat crucea la înălţime

Pentru că se pricep la aşa ceva şi pentru că platoul pe care trebuia instalată nu avea mai mult de 15 metri pătraţi, salvamontiştii au fost cei care şi-au pus la bătaie pricepera pentru montarea crucii. La sol au fost ajutaţi şi de ISU, secţia Câmpulung. “Lucrarea a fost foarte periculoasă din cauza înălţimii, curentului de la elicopter şi a încărcării cu energie electrostatică a crucii din metal”, spune Cristian Pârvulescu, şeful secţiei ISU CÂmpulung. “A fost greu, am lucrat ore bune, noi am luat toate electroşocurile, dar ne-a plăcut experienţa,” spune şeful Salvamont Argeş, Adi Sănduloiu, cel care a lucrat pe scrutura metalică, la înălţime, alături de alţi trei salvamontişti. “Mai întâi am urcat baza, dar nu a fost posibil să punem şi a doua bucată din cruce, aşa că am demontat baza, am ansambat crucea din nou la sol şi am urcat-o întreagă. Era foarte riscant din cauza greutăţii care era la limita suportabilităţii elicopterului”, spune Ion Sănduloiu.


Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite