Haos în administraţia piteşteană. Prefectura Argeş a cerut instanţei anularea a 146 de dispoziţii
0Cornel Ionică, viceprimarul care a preluat atribuţiile de primar al municipiului Piteşti după arestarea lui Tudor Pendiuc în dosarul autobuzelor, a continuat să semneze în locul edilului-şef şi după data încetării măsurii suspendării acestuia din funcţia de primar al municipiului Piteşti, ceea ce, consideră prefectul, ar fi fost ilegal.
Luni, Institutia Prefectului judeţului Argeş a sesizat instanţa de contencios administrativ din cadrul Tribunalului Argeş în vederea anulării a nu mai puţin de 146 de dispoziţii emise în perioada 1-19 octombrie 2015 de viceprimarul municipiului Piteşti.
“Nu ne-a fost prezentată nicio dispoziţie de delegare de atribuţii”
Controlul de legalitate efectuat de către Prefectura Argeş a scos la iveală faptul că respectivele dispoziţii au fost emise de vicele Cornel Ionică, deşi, potrivit legii, acesta n-ar mai fi avut acest drept de a-şi pune semnătura pe respectivele documente după încetarea măsurii suspendării lui Tudor Pendiuc din funcţia de primar al Piteştiului.
“Din 7 ianuarie 2016, Institutia Prefectului a purtat corespondenţa cu Primăria Municipiului Piteşti, primarul Tudor Pendiuc şi secretarul municipiului Piteşti, solicitând reanalizarea acestor dispoziţii şi intrarea în legalitate. La repetatele noastre solicitări nu ne-a fost prezentată nicio dispoziţie de delegare de atribuţii pentru a justifica emiterea celor 146 de dispozitii de către viceprimarul Ionică, nefiindu-ne prezentate, totodată, nici argumentele legale prin care să fie intemeiată această situaţie de fapt”, explică prefectul de Argeş, Cristian Soare.
Potrivit celor invocate de prefect, în lipsa unor dispoziţii de delegare, documentele ar fi trebuit semnate de Pendiuc. Asta pentru că din data de 14 august 2015 Curtea de Apel Bucureşti a admis contestatia primarului Tudor Pendiuc şi a dispus înlocuirea măsurii arestului preventiv cu măsura controlului judiciar, situaţie în care a incetat şi măsura suspendării acestuia din functia de primar, încetând, astfel, şi aplicabilitatea hotărârii Consiliului Local al municipiului Piteşti prin care viceprimarul Ionică a preluat atribuţiile de primar.
Anularea celor 146 de dispoziţii ar putea crea haos în administraţia locală de la Piteşti
“A fost analizată cu atenţie situaţia ivită la nivelul Primăriei Municipiului Pitesti, tocmai pentru că Instituţia Prefectului întelege consecinţele juridice ale acestui demers, întrucât prin sesizarea instanţei de contencios administrativ, aceste dispozitii vor fi suspendate de drept, însă înţelege, totodată, că mai presus de toate trebuie să fie respectată legea”, spune prefectul.
Viceprimarul Cornel Ionică se apără. "Există hotărâre de Consiliu Local în acest sens. Consider că sunt acoperit legal. Am semnat mii de documente pentru că nu poţi să stai cu actele nesemnate. Doar câteva zile dacă nu semnezi acte, poţi să pui lacătul pe primărie. Aşteptăm să vedem ce spune instanţa”, a declarat Cornel Ionică.
De la reluarea funcţiei de primar, Tudor Pendiuc a stat departe de Instituţia pe care o conducea. La propriu! Edilul şi-a amenajat un birou la Casa Cărţii, pentru a evita să se dea ochii cu alţi angajaţi ai Primăriei Piteşti, martori sau inculpaţi în dosarul în care este cercetat.
Instituţia Prefectului arată cum actualul scandal putea fi evitat (dacă la nivelul Primăriei Municipiului Piteşti se proceda la intrarea în legalitate, după încetarea suspendării primarului Tudor Pendiuc), mai exact:
“1. Primarul Tudor Pendiuc putea emite dispoziţiile. Considerăm că prin Încheierea din data de 14 august 2015 Curtea de Apel Bucureşti, în cadrul controlului judiciar, nu i-a interzis primarului să-şi desfăşoare activitatea şi, implicit, să emită dispoziţii, ci doar „să nu se apropie şi să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu inculpaţii şi martorii în cauza penală”, din considerentul de a nu afecta buna defăşurare a procesului penal. Considerăm că emiterea dispoziţiilor de către primarul Pendiuc alături de care contrasemna pentru legalitate secretarul Cerbureanu, martor în cauza penală, nu ar fi dus la încălcarea controlului judiciar.
2. Primarul Tudor Pendiuc îşi delega atribuţiile, inclusiv emiterea de dispoziţii, la încetarea suspendării din funcţie. Potrivit Legii administraţiei publice locale, primarul îşi poate delega atribuţiile viceprimarilor, secretarului, conducătorilor compartimentelor funcţionale sau personalului din aparatul de specialitate, precum şi conducătorilor instituţiilor şi serviciilor publice de interes local, în funcţie de domeniile de activitate. Delegarea de atribuţii către viceprimari, secretar sau alte persoane din aparatul de specialitate ar fi condus la evitarea unor prezumtive situaţii de încălcare a controlului judiciar.
3.Secretarul Iosiv Cerbureanu nu mai contrasemna dispoziţiile. Trebuie precizat că secretarul a îndeplinit vârsta standard de pensionare încă din anul 2014, motiv pentru care primarul trebuia să-i înceteze de drept raportul de serviciu potrivit Statutului funcţionarilor publici. Mai mult, acesta s-a pensionat în anul 2015, cumulând din acel moment pensia cu salariul. Facem precizarea că această soluţie a fost adoptată de Primăria municipiului Piteşti la solicitarea noastră în cazul emiterii Dispoziţiei nr.313/10.02.2016 privind trimestrializarea bugetului municipiului Piteşti pe anul 2016, când aceasta a fost emisă de primarul Tudor Pendiuc şi contrasemnată pentru legalitate de şeful biroului juridic din Primărie”, se arată într-un comunicat de presă emis de Instituţia Prefectului Argeş.