Frigiditatea, afecţiunea care te face să urăşti sexul. Psihologii arată cum afectează această disfuncţie relaţia de cuplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frigiditatea poate avea rădăcini adânci în experienţele anterioare Foto Arhivă Adevărul
Frigiditatea poate avea rădăcini adânci în experienţele anterioare Foto Arhivă Adevărul

Din păcate, atunci când discutăm serios despre subiecte ce ţin de sexualitate, avem reţineri sau tratăm lucrurile superficial, fără să avem întotdeauna informaţiile corecte. Frigiditatea este un subiect delicat şi sensibil pentru o femeie şi devine o problema serioasă în viaţă de cuplu, dacă aceasta se menţine în timp.

Frigiditatea este o disfuncţie sexuală ce se manifestă prin indiferenţă sau aversiune faţă de activitatea sexuală, reducerea libidoului (dorinţei sexuale) şi incapacitatea de a avea orgasm. 

“În multe contexte, termenul de frigiditate este utilizat inadecvat sau confundat cu alte forme de disfuncţiei sexuale feminine: dispareunia (dureri în timpul raporturilor sexual), vaginismul (contracţie involuntară a musculaturii perineale, din cauza căreia penetrarea devine dificilă sau chiar imposibilă) şi anorgasmia (absenţa totală sau parţială a orgasmului, deşi dorinţa sexuală este menţinută)”, explică, pentru Adevărul, psihologul Ionuţ Ghiugan.

Cauzele frigidităţii 

Atunci când frigiditatea există încă de la la începuturile vieţii sexuale (frigiditate primară), cauzele pot fi multiple: atitudini negative faţă de sexualitate (educaţia sexuală precară, reguli morale stricte, sentimentele de ruşine sau vină faţă de actul sexual) experienţe sexuale psihotraumatizante (viol, agresivitate din partea partenerului, mai ales la începutul vieţii sexuale), frica de a rămâne însărcinată, stimă scăzută faţă de sine sau faţă de partenerul de cuplu, lipsa unei stimulări adecvate (preludiu) la începutul actului sexual. 

“Frigiditatea secundară se instalează după o perioada în care femeia a avut o viaţă sexuală mai mult sau mai puţin satisfăcătoare şi se poate datora: oboselii accentuate, stresului, depresiei, anxietăţii, unor medicamente (antihipertensive, psihotrope, tranchilizante etc), întreruperea sarcinii sau menopauza, relaţiei de cuplu tensionate sau deficitare”, mai spune renumitul psiholog. 

Cum se tratează frigiditatea

Frigiditatea poate avea rădăcini adânci în experienţele anterioare, în problemele mai vechi ale persoanei şi toate aceste aspecte, trebuie abordate şi discutate cu un specialist. 

“Indiferent care sunt cauzele care determina această disfuncţie sexuală, efectele resimţite sunt intense: nervozitate, irascibilitate, insatisfacţie, o imagine de sine negativă. De cele mai multe ori, relaţia de cuplu este afectată semnificativ, iar conflictele între parteneri pot duce la ruperea cuplului. În  situaţia în care cauzele acestei disfuncţii sexuale sunt de natură psihologică, este necesară intervenţia psihoterapeutică individuală sau de cuplu. Prin implicarea activă a ambilor parteneri, prin 

dezvoltarea deprinderilor de comunicare şi psihoeducatie găsirea de soluţii şi rezolvarea problemei este posibilă”, explică psihologul Ionuţ Ghiugan

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite