EXCLUSIV Caracatița gunoaielor reciclate fictiv. Afaceriști mână-n mână cu autoritățile statului la un depozit de deșeuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O amplă anchetă a DIICOT Pitești scoate la iveală o bombă ecologică la depozitul de deșeuri de la Albota (Argeș). Iar prejudiciul calculat până acum se ridică la peste 20 de milioane lei. Zeci de angajați de la instituții publice vor fi aduși la audieri, fiind suspectați de abuz în serviciu.

Depozitul de deșeuri de la Albota-Argeș, o bombă ecologică FOTO Google Maps
Depozitul de deșeuri de la Albota-Argeș, o bombă ecologică FOTO Google Maps

Surse judiciare au confirmat în exclusivitate pentru „Adevărul” că în dimineața zilei de luni, 27 mai 2024, a venit la audieri Alex Vâjan, șeful Gărzii de Mediu Argeș, acesta fiind audiat ca suspect de abuz în serviciu.

Mai mulți angajați ai Gărzii de Mediu Argeș vor fi audiați pe parcursul zilei. Și angajați de la Direcția Apelor Argeș-Vedea, ca și oameni de afaceri, urmează să fie audiați.

În martie 2023, procurorii DIICOT Pitești făceau percheziții la mai multe firme din județul Argeș într-un dosar cu fraude uriașe, ce vizează groapa de gunoi de la Albota (Argeș). Timp de 10 ani, sute de familii ce trăiesc acolo au reclamat mirosurile teribile și fumul degajat.

Cercetările ample au scos la iveală o bombă ecologică și o fraudă imensă comisă de oameni de afaceri cu complicitatea autorităților.

Și, după un an și trei luni de cercetări și mii de documente și probe de sol strânse, procurorii DIICOT Pitești au chemat audieri zeci de angajați de la Garda de Mediu Argeș și Direcția Apelor Argeș, cu toții fiind suspectați pentru abuz în serviciu, după cum au precizat în exclusivitate surse judiciare.

Începând cu anul 2012, o grupare infracțională din Argeș a raportat fictiv mii de tone de deșeuri reciclate, pentru a încasa sume uriașe de la statul român. Prejudiciul este unul foarte mare, ridicându-se la peste 20 de milioane de lei. În realitate, deșeurile nu erau reciclate.

Poluarea era una de proporții, iar mirosurile pestilențiale ajungeau la kilometri distanță.

Cu toate acestea, autoritățile județene nu au avut vreo reacție la numeroase sesizări ale cetățenilor.

„Adevărul” vă prezintă în premieră și în exclusivitate detalii din acest dosar de anvergură.

Poluarea cu amoniu, de sute de ori peste limite!

Experți de la Institutul Geologic al României au prelevat numeroase probe de apӑ şi sol de pe amplasamentul depozitului de deșeuri Albota și din proximitatea acestuia, inclusiv din pârâul Geamăna Mare.

Și, conform analizelor, poluarea cu azot a fost prezentă în numeroase prelevări lunare,  aferent monitorizării, având un caracter permanent. În februarie 2022, nivel de azot în zonă a înregistrat o depășire severă, de zeci de ori peste valoarea permisă.

Mai mulți poluanți - precum azot total și amoniu - au prezentat depășiri în mai multe probe de apă. La probele de azot total și de amoniu, conținutul maxim admis a fost depășit sute de ori.

Conform experților, poluarea cu azot poate fi legată de activitatea de la Depozitul de deșeuri din comuna argeșeană Albota, deoarece procesele de tratare a apelor uzate (levigat) pot polua.

Conform anchetatorilor, în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2022, firma Girexim Universal, administratorul depozitului de deșeuri de la Albota, controlată de către omul de afaceri Gheorghe Văsâi, a facturat și încasat de la operatori economici, inclusiv operatorii serviciului public de salubritate, zeci de milioane lei, neplătind însă și contribuția la Administrația Fondului pentru Mediu.

În acest context, în perioada anilor 2019-2022, bugetul Administrației Fondului pentru Mediu a fost prejudiciat cu suma de peste 20 milioane lei.

Poluarea a atins niveluri uriașe FOTO Denis Grigorescu
Poluarea a atins niveluri uriașe FOTO Denis Grigorescu

Poluarea, ignorată de Garda de Mediu Argeș

Mii de tone de deșeuri de la depozitul de la Albota erau raportate ca reciclate, în realitate acestea fiind doar depozitate neconform legislației și prevederilor în vigoare.

Iar comisarii Gărzii de Mediu Argeș, deși au făcut zeci de controale, nu au consemnat dacă sunt dacă sunt sau nu depășiri ale indicatorilor analizați privind poluarea, prin urmare echipa de comisari nu a verificat încadrarea în limitele reglementate a indicatorilor analizați.

În urma unei sesizări din februarie 2022, prin care se reclama faptul că pe cursul de apă al pârâului Geamănă există o substanță de culoare neagră, urât mirositoare, comisarii de la Garda de Mediu Argeș au constatat faptul că pârâul Geamăna nu este poluat și nu au loc scurgeri de ape uzate neepurate de la depozitul Albota, fără însă să fie prelevate probe de apă din cursul de apă.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite