E bine să mă operez pentru o ruptură de coafă rotatorie?
0
Durerea de umăr este o afecţiune frecventă care poate determina un disconfort accentuat în viaţa unei persoane active. După vârsta de 40 de ani, 70 % dintre durerile de umăr se datorează leziunilor de coafă rotatorie.
Ce reprezintă această afecţiune şi cum poate fi tratată, ne explică Dr. Marius Negru, FRCS, FEBOT – chirurg ortoped exclusiv de umăr şi cot în cadrul lanţului de clinici Ortokinetic.
Ce este coafa rotatorie?
Coafa rotatorie este un grup de patru muşchi care se unesc şi îmbracă fix capul humeral (osul braţului) ca un manşon. Aceşti muşchi sunt subscapularul – cel mai puternic muşchi (aproximativ 50% din puterea coafei rotatorii), supraspinosul – muşchiul cel mai frecvent lezat/rupt, infraspinosul şi rotundul mic. Rolul principal al coafei rotatorii este menţinerea congruităţii articulare, aceşti muşchi opunându-se migrării superioare a humerusului ca urmare a forţei generate de muşchiul deltoid. Ca şi acţiune secundară, aceşti muşchi contribuie la ridicarea braţului şi la rotaţiile acestuia.
Cum ştiu că mi-am rupt coafa rotatorie?
Studiile arată ca după vârstă de 60 de ani, peste 40 % din populaţie are o ruptură măcar parţială de supraspinos, fără ca aceasta să fie neapărat dureroasă. Aceasta se datorează îmbătrânirii tendoanelor şi, dacă se dezvoltă lent în timp, este bine tolerată prin compensarea mişcării de restul muşchilor. În cazurile traumatice când tendoanele se rup complet, anumite mişcări ale braţului sunt dificile sau imposibile (mai ales ridicarea braţului) ca urmare a lipsei de compensare şi uneori a descentrării articulaţiei. În cazurile simptomatice, durerea de umăr mai ales la mişcări deasupra nivelului umărului şi slăbiciunea musculară poate fi semnul unei rupturi simptomatice de coafă.
Ce investigaţii sunt necesare?
Cea mai importantă investigaţie este consultarea unui specialist ortoped specializat pe umăr pentru a confirma suspiciunea clinică de ruptură de coafă rotatorie, dar mai ales pentru a exclude alte cauze posibile ale durerii (leziuni ale tendonului biceps, uzură articulară, etc). În cazul în care există suspiciune clinică în urma examinării umărului, un examen RMN de 1.5 Tesla este necesar. Aparatele RMN cu rezoluţie inferioară pot scăpa rupturile mici, iar cele cu rezoluţie superioară nu aduc multe informaţii în plus. O colaborare strânsă între medicul examinator şi radiolog este esenţială pentru confirmarea diagnosticului. Ortokinetic Pipera este o clinică supraspecializată pe afecţiunile umărului, cotului şi genunchiului, unde puteţi efectua investigaţii imagistice ca radiologie, ecografie musculoscheletală şi examen RMN instant în clinica soră din Băneasa, astfel încât durata de la prezentare la diagnostic este minimă. Ecografia musculoscheletală poate arăta rupturi de coafă, dar este foarte dependentă de medicul examinator.
Când trebuie să mă operez?
Majoritatea rupturilor parţiale netraumatice de coafă sunt iniţial tratate conservator prin kinetoterapie şi injecţii intraarticulare cu steroizi/cortizon. Dacă durerea dispare, tratamentul chirurgical nu este indicat. În orice caz, rupturile traumatice, odată identificate, beneficiază de tratament chirurgical la orice vârstă.
Daca aţi fost diagnosticat cu o ruptură de coafă rotatorie ca urmare a unei simptomatologii cronice, este indicat un consult cu un medic specializat pe umăr, care efectuează măcar 25 – 50 de astfel de intervenţii pe an. Aşa veţi putea discuta detaliile intervenţiei, vă puteţi forma o idee asupra prognosticului şi, ce este extrem de important, puteţi beneficia de o examinare care să identifice şi alte cauze ale simptomelor dumneavoastră. O cură de tratament conservator este indicată într-un centru specializat, fizioterapia generală pentru durere de umăr nefiind întotdeauna benefică.
În cazul în care tratamentul conservator, corect efectuat timp de şase săptămâni, nu dă rezultate, intervenţia chirurgicală este indicată.
Cum se face operaţia?
Reparaţiile de coafă rotatorie fac parte din chirurgia de zi, fiind efectuate artroscopic prin incizii minuscule https://www.ortokinetic.ro/leziunile-coafei-rotatorii. O cameră video se introduce în articulaţie şi, cu ajutorul instrumentarului specific, tendonul rupt este reataşat la os (footprint). Artroscopia de umăr este o tehnică modernă, dar curba de învăţare necesară unui medic este lungă. Cineva care face frecvent astfel de intervenţii are nevoie de aproximativ doi ani de exerciţiu pentru a executa corect intervenţia. Este bine să fiţi informaţi corect despre acest lucru, o altă opţiune fiind intervenţia clasică/deschisă minim invazivă, cu rezultate puţin inferioare. Un aspect important ar fi tratarea patologiei asociate în timpul intervenţiei, medicul trebuind să fie pregătit să repare şi alte leziuni care pot fi identificate în cursul examinării iniţiale intraoperatorii.
Cât timp am să mă hotărăsc?
În general, rupturile traumatice trebuie reparate cât mai repede posibil, ideal în primele două-trei săptămâni de la traumatism. După această perioadă, cicatrizarea şi retracţia tendonului fac intervenţia mai dificilă, iar rezultatele nu sunt tot atât de satisfăcătoare. În orice caz, o reparaţie în primele şase luni aduce beneficii. Rupturile cronice nu urmează acelaşi algoritm, ele având indicaţie operatorie în cazul în care simptomele nu cedează la tratament conservator efectuat corect.
Se pot repara toate rupturile de coafa?

Majoritatea rupturilor de coafă pot fi reparate. În orice caz rupturile vechi, în care tendonul este infiltrat cu grăsime, retractat şi rupturile masive care implică două sau mai multe tendoane au o rată de eşec crescută, uneori depăşind 50%. Medicul ortoped va face o evaluare a riscurilor şi beneficiilor, uneori alte intervenţii fiind indicate în locul reparaţiei tendoanelor rupte.
Ce opţiuni există în cazul rupturilor ireparabile?
Când riscul de eşec al reparaţiei de coafă este crescut, este bine să aveţi o discuţie cu un chirurg supraspecializat în umăr, majoritatea soluţiilor fiind recente, dificile tehnic, iar rezultatele variabile. Cel mai important aspect este alegerea intervenţiei corecte, care este diferită de la caz la caz.
Premieră în România
Anul acesta, în luna martie, Dr. Marius Negru şi Dr. Mihai Râşcu au efectuat cu succes, pentru prima dată în România, în cadrul Ortokinetic o reconstrucţie de capsulă superioară pentru o ruptură ireparabilă de tendon supraspinos cu migrare superioară a capului humeral. Dr. Marius Negru efectuează în UK şi Spania regulat astfel de intervenţii. Acum, şi pacienţii români pot beneficia de expertiza internaţională acasă, în Bucureşti.
Alte opţiuni sunt interpoziţia de balon subacromial care recentreaza temporar capul humeral, permiţând coafei intacte să compenseze pentru tendonul rupt şi proteza inversată de umăr în cazul asocierii de modificări artrozice. La Ortokinetic veţi găsi o echipă competentă, care efectuează astfel de intervenţii reuşite în România. În luna aprilie, Dr. Mihai Râşcu şi Dr. Cristea Ionuţ au pus primul balon subacromial din România în umărul unui pacient cu ruptură ireparabilă de supraspinos.
Protezarea inversată a umărului este o soluţie utilă şi eficientă în cazul persoanelor cu artropatie de coafă rotatorie, fiind rezervată persoanelor cu vârste de peste 70 de ani.
Transferurile musculare de pectoral mare şi latissimus dorsi sunt opţiuni când rotaţia este deficitară, ele adresându-se unei categorii aparte de pacienţi. Aceste transferuri musculare pot însoţi protezarea umărului pentru rezultate excelente.
Cum aleg un chirurg?
Educaţia, experienţa şi sinceritatea medicului în a vă oferi soluţia optimă pentru dumneavoastră sunt esenţiale. Leziunile de coafă rotatorie nu au tradiţie în România, multe fiind făcute experimental de medici tineri fără experienţă. Este necesar să dedicaţi timp căutării unui medic competent, specializat în această intervenţie pentru rezultate optime. Rata de succes pe mâini experimentate este de 85 – 90%. Societatea Română de Umăr şi Cot (SRUC) reuneşte medici cu interes în patologia umărului din România şi îşi propune promovarea acestui tip de chirurgie în folosul pacienţilor.
