76 de turişti au fost evacuaţi din zona Vârfului Moldoveanu după ce o viitură a rupt drumul de acces VIDEO
0Drumul pe care se face accesul spre Vârful Moldoveanu din Masivul Făgăraş a fost rupt de o viitură, a anunţat, duminică dimineață, Serviciul Public Salvamont Argeş. Pe parcursul zilei, zeci de persoane au fost evacuate de salvamontiști, pompieri și jandarmi.
UPDATE Până seara au fost evacuați 76 de turişti rămaşi blocaţi în zona Vârfului Moldoveanu din Masivul Făgăraş.
„Ultimele persoane au fost transportate, în siguranță, în municipiul Curtea de Argeș, de către microbuzul Secției de Pompieri Costești. În total, 76 de oameni au fost coborâți, pe parcursul zilei, de pe traseul Moldoveanu”, a precizat, duminică seara, ISU Argeş.

Misiunea, la care au luat parte salvamontişti, pompieri şi jandarmi montani, a fost una dificilă, îngreunată de terenul accidentat.
UPDATE „Acțiunea în desfășurare din zona de acces spre Vârful Moldoveanu a făcut posibilă coborârea, fără probleme, a mai multor persoane, fie care erau campate, fie care au mers pe traseu spre Vârf! 17 persoane au fost preluate de un microbuz al Inspectoratului pentru Situații de Argeș și sunt transportate la Curtea de Argeș. După care microbuzul va reveni în zonă pentru un nou transport de persoane”, a precizat, duminică după-amiază, prefectul județului Argeș, Dragoș Predescu.
Prefectul a anunțat că nu sunt persoane rănite.
„Nu este nimeni rănit! Țin foarte mult să precizez acest lucru și să știe cei de acasă care poate nu au reușit să ia legătura, până acum, cu cei dragi pe care îi știau plecați pe Moldoveanu. Nu a fost nevoie de intervenția unor echipaje medicale. De asemenea, în ceea ce privește autoturismele blocate, nu au fost afectate de aluviuni!”, a mai spus prefectul.
Situația a fost generată de un cod meteo de vreme rea care s-a confirmat.
Echipe ale Serviciului Salvamont Argeș, ale Jandarmeriei Argeș și Inspectoratului pentru Situații de Urgență Argeș sunt în zonă.
„Le mulțumesc tuturor pentru promptitudine, pentru modul în care își fac treaba! Și le transmit să aibă grijă de ei până la finalul misiunii!”, a adăugat Dragoș Predescu.
Știrea inițială:
„Drumul spre Stâna lui Burnei pe Valea Rea este rupt la cinci kilometri în amonte de confluenţa cu Zarna! Vă rugăm să renunţaţi la toate planurile de acces spre Moldoveanu", transmite Salvamont Argeş.
Salvamontiştii argeșeni încearcă, împreună cu alte forțe, să evacueze oamenii rămaşi în partea superioară a drumului.

Șeful Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu, spune că inclusiv la Stâna lui Burnei sunt persoane care trebuie evacuate.
Despre Vârful Moldoveanu
Vârful Moldoveanu din Munții Făgăraș este cea mai înaltă culme a ţării (2.544 de metri) și reprezintă o țintă predilectă pentru iubitorii traseelor montane.
Când condițiile de acces sunt favorabile, cel mai bun traseu spre Vârful Moldoveanu, recomandat de alpinişti cu experienţă, este: Bâlea Lac (alt. 2.034 m ) – Şaua Capra (alt. 2.315 m) – Lacul Capra (alt. 2.249 m) – Portiţa Arpaşului (alt. 2.175 m) - “La trei paşi de moarte” – Şaua Vartopului (alt. 2.290 m) – Arpasul Mare (alt. 2.468 m) – piciorul Mircii (alt. 2.471 m) – Iezerul Podul Giurgiului (alt. 2.226 m) – Şaua Podragului (alt. 2.307 m) – Şaua Ucei Mari (alt. 2.220 m) – Şaua Orzanelor (alt. 2.305 m) - Vf. Viştea Mare (alt. 2.527 m) – Vf. Moldoveanu (alt. 2.544 m).