Două tancuri vor fi amplasate la intrările în oraş
0Cele două tancuri vor fi amplasate în zona Războieni - Craiovei şi în Parcul Prundu. Piteştenii vor putea admira cât de curând cele două piese grele de luptă. Până atunci, ele vor fi în Ştrandul din Tudor Vladimirescu. Tancurile au fost aduse de la Târgovişte, iar Primăria Piteşti a făcut demersuri în acest sens de mai bine de un an la Ministerul Apărării pentru a obţine avizele necesare.
Este vorba despre două tancuri de 33 de tone în stare actuală, iar 36,5 tone echipate. Sunt cele mai produse tancuri din lume şi ele au fost în dotarea multor ţări. În baza Hotărârii Guvernului nr. 237/27.03.2012, s-a decis transmiterea unor bunuri mobile, proprietate privată a statului, din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în administrarea unor consilii locale, în speţă Primăria Piteşti. Tancurile sunt demilitarizate, adică nu mai au nici motoare, nici echipament de luptă.
Cele două tancuri sunt T-54 şi T-55
T-54 şi T-55 au reprezentat o serie de tancuri principale de luptă proiectate în Uniunea Sovietică. Cele mai multe tancuri din lume sunt din seria T-54/55. Numărul total de vehicule construite variază între 86.000 şi 100.000. Tancurile T-54/55 au fost înlocuite de T-62, T-72, T-64 şi T-80 în cadrul armatei sovietice (armata rusă, după 1991), însă ele sunt folosite în prezent de aproape 50 de ţări, fiind modernizate cu echipamente sofisticate. Seria de tancuri T-54/55 a fost utilizată în numeroase conflicte armate apărute spre sfârşitul secolului XX. T-55 avea o performanţă superioară tancului greu IS-2 în toate privinţele, inclusiv în cazul cadenţei de tragere (cel puţin 4 lovituri pe minut în comparaţie cu mai puţin de 3 lovitori în cazul tancului Iosif Stalin).
În ciuda blindajului mai subţire în partea frontală (200 de milimetri în comparaţie cu 250 de milimetri), T-55 avea performanţe mai bune decât tancul greu IS-3, fiindcă avea un tun superior şi mobilitate sporită. Tancurile grele au fost rapid depăşite la apariţia conceptului de „tanc principal de luptă“. Deşi T-55 era practic doar o variantă îmbunătăţită a tancului T-54, acesta a primit o denumire nouă din considerente politice. A intrat în producţie la fabrica Uralvaonzavod în 1958 şi în dotarea Armatei Roşii la 8 mai 1958.