Dezastru ecologic pe un lac de acumulare din Argeş. Mii de PET-uri plutesc de aproape două săptămâni fără ca autorităţile să aibă vreo reacţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În lacul Sătic sunt aruncate constant PET-uri FOTO: Facebook/ Rucar-Satic
În lacul Sătic sunt aruncate constant PET-uri FOTO: Facebook/ Rucar-Satic

De aproape două săptămânii, mii de PET-uri plutesc pe lacul de acumulare Sătic din comuna argeşeană Rucăr. Iar până acum nici Direcţia Apelor Argeş Vedea şi nici Garda de Mediu Argeş nu au luat vreo măsură legat de acest dezastru ecologic.

Imaginile au fost făcute publice pe 16 martie pe pagina de Facebook „Rucăr-Sătic”, autorii postării precizând atunci că miile de PET-uri pluteau deja de mai multe zile. Şi deşi de atunci au fost făcute mai multe sesizări şi petiţii online şi în scris la Primăria Rucăr şi Garda de Mediu Argeş, nimeni nu a luat vreo măsură până acum.

Am stat de vorbă cu Alexandru Vîjan, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Argeş, pentru a ne spune de ce nu s-au luat măsuri şi ce intenţionează să facă în perioada următoare.

„Am văzut şi eu de două-trei zile în spaţiul public situaţia respectivă. Nu am intervenit. În principiu, acolo trebuie să intervină Apele Române pentru curăţarea zonei. Problema acolo nu este doar a Primăriei Rucăr, ci şi a cetăţenilor. E uşor de tras la răspundere, putem găsi un ţap ispăşitor pe care să îl tragem la răspundere, dar nu rezolvăm problema. Nu asta este ideea. Ar putea fi montate camere de supraveghere. Însă PET-urile nu se adună într-un singur loc, se adună de-a lungul lacului, aruncate de diferite persoane. Nu am discutat nimic până acum cu cei de la Apele Române, voi discuta cu ei zilele următoare”, ne-a declarat Alexandru Vîjan.

Am luat legătura şi cu reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea, care ne-au declarat: „Lacul de acumulare Sătic, nu este în administrarea ABA Argeş-Vedea, iar conform Legii Apelor responsabilitatea întreţinerii revine administratorului, în acest caz fiind vorba de Hidroelectrica. Prezenţa gunoaielor în cursurile de apă şi în lacurile de acumulare nu este rezultatul activităţilor de gospodărire a apelor. Cu toate că în statutul instituţiei noastre nu este specificată expres această atribuţie, facem eforturi constante şi susţinute pentru curăţarea malurilor şi albiilor, activităţi ce ne îngreunează şi încetinesc munca şi care presupun costuri foarte mari”.

Vă ma​i recomandăm şi:

Criza din Canalul Suez continuă. Operaţiunea de salvare a cargobotului gigant, ca-n filmele de la Hollywood. 180 de nave sunt în continuare blocate VIDEO

Analiză: Ce facem cu minerii şi cu ce înlocuim cărbunele. Centralele pe gaze vor deveni amintire

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite