Dan Ivănesei, actorul de aur al scenei piteştene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A jucat în peste 100 de piese de teatru. În plus, Dan Ivănesei a avut roluri în două filme ale lui Sergiu Nicolaescu şi în „Amintiri din Epoca de Aur” al lui Cristian Mungiu.

A fost pasionat de teatru încă de mic, iar soarta a rânduit totul astfel încât a ajuns să intre în lumea fascinantă a actoriei la vârsta la care tinerii de abia îşi fac planuri. „Am iubit teatrul de mic. Cred că aveam vreo 4-5 ani, iar mama mea, care era actriţă la Teatrul de păpuşi din Timişoara, mă lua cu ea în deplasări, la spectacole, aşa că m-au atras culisele şi viaţa asta”, povesteşte actorul.

Este actor de 35 de ani

După terminarea liceului din Timişoara, tânărul Dan Ivănesei şi-a încercat norocul la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” din Bucureşti. Chiar dacă au fost 22 de candidaţi pe un loc, a reuşit să devină student. După terminarea facultăţii, în anul 1976, a fost repartizat la Teatrul din Reşiţa, unde a stat patru ani. În primăvara anului 1981, după ce a făcut armata timp de patru luni, a venit la Piteşti, la Teatrul „Alexandru Davila”, de unde n-a mai plecat nici până în ziua de azi. „Odată cu înaintarea în vârstă, devii mai conştient, cel puţin aşa mi s-a întâmplat mie. Dacă nu faci cu plăcere, n-are rost să mai faci meseria asta. Am avut peste o sută de roluri în teatru”, spune maestrul. Când vine vorba despre personajele de suflet cărora le-a dat viaţă, Dan Ivănesei spune că este o alegere foarte grea. „Toate mi-au plăcut, în felul lor. Dacă ar fi să fac un top aş pune rolurile din <<Tâlharul>>, de Capek, <<Pescăruşul>> de Cehov, <<Cum se cuceresc femeile>>, de Woody Allen, <<O tragedie furtunoasă>> de Dusan Kovacevic şi <<Patriotica română>> de Mircea Ştefănescu”, spune actorul.

Rol principal în „Accident”

După terminarea facultăţii, nu numai teatrul a devenit parte din Dan Ivănesei, ci şi filmul. Iar debutul a fost unul în forţă. „Aveam 24 de ani, când am fost ales să joc rol principal în <<Accident>>, de Sergiu Nicolaescu. Îi aveam alături de mine pe George Mihăiţă şi pe Vladimir Găitan. M-am dus să dau o probă şi m-au ales. M-a văzut Sergiu Nicolaescu şi mi-a zis <<Tu eşti!>>. Rolul a fost greu, am filmat noaptea, în ploaie şi tot în acele zile jucam şi la teatrul din Reşiţa, de multe ori mă duceam cu taxiul. Cu Mihăiţă şi Găitan, pe care îi ştiam din <<Reconstituirea>> lui Pintilie, am rămas până în ziua de astăzi foarte buni prieteni” povesteşte Dan Ivănesei.

image

Secvenţă din filmul "Amintiri din Epoca de Aur"

Au urmat de-a lungul anilor şi roluri în „Pentru patrie” (1976), regizat tot de Sergiu Nicolaescu şi în „Amintiri din Epoca de Aur” (2009), de Cristian Mungiu, unde a jucat rolul însoţitorului de vagon.

image

Dan Ivănesei a jucat rolul însoţitorului de vagon în filmul lui Cristian Mungiu

PROFIL:

Născut. 12 februarie 1952, la Ploieşti
Studii. IATC „I.L. Caragiale”, Bucureşti, 1976
Familie.Căsătorit cu actriţa Mirela Cioabă, are o fată de 25

Ce îi place. „Îmi place teatrul, îmi place muzica veche, îmi plac femeile frumoase şi deştepte, îmi place să stau liniştit, să mă înţeleg cu oamenii, să citesc o carte bună”

Ce nu îi place. „Nu îmi place să stau pe calculator, nu-mi place nedreptatea, urâţenia sufletească a oamenilor, nu-mi plac multe, dar, deocamdată mă limitez la acestea”

Întrebări şi răspunsuri.

Cum aţi ajuns să jucaţi în „Amintiri din Epoca de Aur”?

„Mi s-a dat un telefon şi mi s-a zis să vin la casting. Acolo, după ce am dat o probă, m-au anunţat că am fost acceptat şi m-am dus la filmări. Sigur, a fost o satisfacţie să mă văd pe sticlă. Dar, personal, îmi place mai mult teatrul. 

Ce simţiţi când publicul vă aplaudă?

„Aplauzele sunt bucuria supremă, răsplata unui actor. Aplauzele îţi certifică faptul că ai făcut o treabă bună şi îţi dau mulţumire, dar aduc, în acelaşi timp, o tristeţe că s-a terminat piesa şi cade cortina. Dar urmează alt spectacol.”

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite