Dâmbovicioara Argeșului, promovată de o fiică a locului: „Provocarea cea mai frumoasă a fost să scot la iveală oamenii“

0
Publicat:

Cea mai frumoasă promovare a fascinantei comune turistice Dâmbovicioara din Argeș e făcută de Raluca Busioc, o tânără care, după studii, s-a întors să le arate turiștilor pitorescul zonei.

Raluca Busioc. FOTO arhiva personală
Raluca Busioc. FOTO arhiva personală

Situată la poalele Munților Piatra Craiului, pe culoarul Rucăr-Bran, în bazinul hidrografic al râului cu același nume, Dâmbovicioara reprezintă, o oază de relaxare pentru turistul dornic să evadeze din aglomerația urbană, un colț de Rai care încă mai păstrează intactă frumusețea pură a naturii montane.

„Este de datoria fiecărui om să schimbe lucrurile, atât cât se poate”

Atuurile comunei, de la aerul ozonificat până la numărul impresionant de obiective istorice, geografice și naturale au făcut ca localitatea să se dezvolte constant în ultimii ani, din punct de vedere turistic.

Printre cei care au pus umărul la promovarea ei se numără și Raluca Busioc, fiică a locului, care administrează cunoscuta pagină personală de Facebook  Dâmbovicioara Turistică și pagina oficială de Facebook a Centrului Turistic de Informare și Promovare Turistică Dâmbovicioara înființat de Primăria Dâmbovicioara - Argeș, acolo unde Raluca lucrează, ca angajată, și unde tot ea postează constant informații despre comună și proiectele derulate de centru.

Un adevărat colț de Rai. FOTO Centrul de Informare şi Promovare Turistică Dâmbovicioara
Un adevărat colț de Rai. FOTO Centrul de Informare şi Promovare Turistică Dâmbovicioara

Raluca a urmat cursurile Facultății de Jurnalism și apoi a absolvit un curs de Management în turism, dar inima a tras-o acasă, în satul natal, Podu Dâmboviței din Argeș.

După ce am ieșit din confortul satului natal pentru 8 ani de liceu, respectiv facultate, m-am întors acasă, înțelegând că rostul ți-l găsești acolo unde-ți este și inima. Sunt atașată de comuna aceasta, în mod special de satul Podu Dâmboviței, locul copilăriei mele, iar cuvintele care m-au ghidat întotdeauna, încercând să fac ceva pentru acest loc, au fost «Lași în urma ta ceea ce ești!». Este de datoria fiecărui om să schimbe lucrurile, atât cât se poate, fără să piardă timp și energie în a vedea doar partea goală a paharului. Chiar pe 15 mai se împlinesc 14 ani de când activez în acest domeniu, iar provocarea cea mai frumoasă a fost să scot la iveală oamenii și ale lor povești”, explică, pentru „Adevărul”, Raluca Busioc.

„Proiectele mele de suflet sunt întâlnirile dintre oamenii din comunitate și oaspeți”

Misiunea pe care și-a luat-o îi vine ca o mănușă, căci Raluca s-a pregătit profesional pentru ambele ipostaze: de manager al informației în turism, de comunicator și de promotor. Promovarea o face însă cu sufletul, căci își dorește din inimă să le arate oamenilor care încă n-au descoperit Dâmbovicioara minunățiile acestor locuri.

„Avem peisaje spectaculoase și obiective turistice vizitate de foarte mulți turiști, însă proiectele mele de suflet sunt întâlnirile dintre oamenii din comunitate și oaspeți. Sunt întâlniri în cadrul cărora tradiția, meșteșugurile și poveștile vieții de la țară unesc oamenii, iar pentru câteva clipe, trăim simplu și autentic, fără griji, fără grabă” mai spune, pentru „Adevărul”, Raluca Busioc.

Peisaj de iarnă. FOTO Centrul de Informare şi Promovare Turistică Dâmbovicioara
Peisaj de iarnă. FOTO Centrul de Informare şi Promovare Turistică Dâmbovicioara

„Șezătoarea de altădată a fost adaptată vremurilor noastre”

Iar felul în care tânăra știe să stârnească interesul fiecărui potențial vizitator e unul foarte cald și personal.

Recomand turiștilor să își deschidă sufletul către poveștile noastre, astfel încât să cunoască Dâmbovicioara, cu oameni, tradiții, peisaje de-ți taie răsuflarea și bunătăți alese. În ultimii ani, șezătoarea de altădată a fost adaptată vremurilor noastre, iar oaspeții au ocazia de a vedea demonstrații de cusut și țesut, dar mai ales să se bucure de cântecele și poveștile femeilor din sat. Costumele tradiționale, adevărate opere de artă, cu povești minunate legate de modelul ales, au fost scoase din lada de zestre și etalate la expoziții sau parade, cu ajutorul colecționarului Ionuț Fintoiu”, spune Raluca.

Ateliere, plimbări pe ulițele satului și degustări

Unul dintre argumentele forte cu care Raluca convinge că Dâmbovicioara e locul în care descoperi lumea satului de munte, nu doar contemplând-o, este dat de multele ateliere de meșteșuguri în organizarea cărora se implică personal și de șansa de a cunoaște oamenii acestor locuri.

Ateliere de sculptură. FOTO Centrul de Informare şi Promovare Turistică Dâmbovicioara
Ateliere de sculptură. FOTO Centrul de Informare şi Promovare Turistică Dâmbovicioara

„Am readus simplitatea și tihna vieții de la țară prin ateliere de sculptură în lemn, plimbări pe ulițele satului sau degustarea bucatelor cu gust de copilărie. Pentru grupuri organizate, am conceput programe care să cuprindă toate aceste lucruri, punând accent pe comunicarea cu oamenii din zonă, pentru a reuși să transmitem generațiilor următoare măcar un strop din ceea ce ne definește pe noi, românii”, relatează Raluca.

Bucate tradiționale. FOTO Centrul de Informare şi Promovare Turistică Dâmbovicioara
Bucate tradiționale. FOTO Centrul de Informare şi Promovare Turistică Dâmbovicioara

Iar pentru cei care vor să se bucure și acasă de savoarea preparatelor, tradiționale care fac senzație la Dâmbovicioara, Raluca Busioc are și un pont: „Rețeta pe care o recomand este bulzul ciobănesc, pe care l-am introdus și în atelierele de gătit la care pot participa turiștii”.

Bulz pe cărbuni. FOTO Centrul de Informare şi Promovare Turistică Dâmbovicioara
Bulz pe cărbuni. FOTO Centrul de Informare şi Promovare Turistică Dâmbovicioara
Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite