Cum reînvie tradiţia şezătorii într-o comună din Argeş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elza Ilina, coordonatoarea proiectului şezătorii tradiţionale FOTO: arhiva personală
Elza Ilina, coordonatoarea proiectului şezătorii tradiţionale FOTO: arhiva personală

După mulţi ani în care nu a mai fost organizată vreo şezătoare, acest obicei tradiţional va reveni sâmbătă 21 august în comuna Călineşti din judeţul Argeş. Evenimentul va începe la ora 10 la Căminul Cultural din localitate.

Numele şezătorii tradiţionale ce va fi organizată este „Argeşul coase cu firul de aur al istoriei”. Coordonatorul proiectului este Elza Ilina, absolventă a Facultăţii de Turism de la Universitatea din Bucureşti, cursantă în anul III la Şcoala Populară de Arte şi Meserii Piteşti, secţia Cusut-Ţesut, membră activă în grupul Şezătoare Bucureşti şi participantă în comitetul de organizare a Expoziţiei Tribut Elisa Brătianu organizată în 2017 la Biblioteca Naţionala a României.

La şezătoarea tradiţională de la Călineşti vor participa printre altele două artiste populare cu renume în ţară şi peste hotare. Mariea Plopeanu are o colecţie impresionantă de ii şi de costume tradiţionale şi deţine meşteşugul cusutului încă de la vârsta de 7 ani. Mariea Plopeanu deţine în colecţia sa şi un costum popular vechi de 200 de ani, lucrat cu fir de aur şi argint. Acum patru ani, Mariea Plopeanu a participat, la Viscri, la un curs de meşteşuguri populare organizat de fundaţia prinţului Charles al Marii Britanii.

Nicoleta Vorovenci, o altă artistă populară, vine de la Rucăr unde învaţă copiii să coasă şi să ţeasă de mulţi ani. În 2015 a reprezentat România la Expoziţia Universala de la Milano şi are o colecţie de sute de costume vechi de Muscel.

Şezătoarea tradiţională va fi dedicată meşteşugului realizării cămăşii cu altiţă, deoarece, după cum spune Lavinia Năstase, directorul Căminului Cultural Călineşti, „România se pregăteşte să intre în patrimoniul material UNESCO prezentând dosarul cămăşii cu altiţă şi avem o datorie de onoare să păstrăm viu şi nealterat acest meşteşug prin reliefarea rolului important al păstrării motivelor vechi din ia de Argeş şi Muscel, devenită simbol regal”.

La evenimentul din 21 august vor vorbi şi conferenţiarul universitar Sorin Mazilescu, expert în arta tradiţiilor populare şi preotul Horia Dumitrescu.

Vă mai recomandăm şi:

Povestea de film a celui mai cunoscut meşter popular român: drumul din închisoare până în Cartea Recordurilor

Mariea din Leiceşti, artizana care i-a uimit pe englezii trimişi de Prinţul Charles la Viscri: „Când te îmbraci în costum popular, simţi că e sărbătoare“

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite