Cum au desfiinţat comuniştii Ateneul Popular, unde au susţinut prelegeri Liviu Rebreanu şi Tudor Muşatescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ateneul Popular, unde acum e un magazin de haine, a funcţionat două decenii FOTO: Denis Grigorescu
Ateneul Popular, unde acum e un magazin de haine, a funcţionat două decenii FOTO: Denis Grigorescu

Timp de două decenii, între 1928 şi 1948, în centrul Piteştiului a funcţionat un Ateneu Popular ce a revigorat viaţa culturală din oraş şi din zonă. Iar printre cei care au susţinut prelegeri aici s-a numărat nume mari precum Liviu Rebreanu sau Tudor Muşatescu. Numai că în 1948 comuniştii au confiscat clădirea şi au desfiinţat Ateneul. Iar soţia proprietarului a murit de supărare. Acum, în clădirea unde a fost Ateneul este un magazin de haine.

După cum spune Jean Dumitraşcu, directorul Filarmonicii Piteşti, ”Tinerii ştiu că în clădirea unde a funcţionat Ateneul Popular este un magazin important de haine de firmă. Cei trecuţi de o anumită vârstă, ştiu că a fost un foarte select restaurant, „Argeşul”. Dar câţi ştiu că aici a fost o instituţie de cultură înfloritoare vreme de două decenii, biblioteca oraşului şi muzeul oraşului?! Plăcuţa memorială e atât de discret amplasată”.

La începutul secolului XX, viaţa culturală în Piteşti era sporadică şi haotică; exista un teatru, fanfara cânta în Pădurea Trivale din oraş şi cam atât. Foarte rar mai aveau loc un concert sau o întâlnire cu un mare scriitor. Pe 28 octombrie 1928, cheltuiala unui farmacist piteştean, Nicolae Bobancu, preşedinte al Camerei de Comerţ şi viitor deputat, şi cu entuziasmul soţiei sale, institutoarea Tatiana Bobancu, plus alţi 38 membri fondatori, se înfiinţează Ateneul Popular „Profesor Gheorghe Ionescu-Gion” din Piteşti, în fosta Vilă Purcăreanu din centrul oraşului. ”Mai rar ca un om de afaceri să renunţe la confortul unui palat pentru a amenaja acolo spaţii destinate vieţii culturale locale. Dar Nicolae Bobancu era însă şi violonist, activa în cvartetul lui Constantin Albu, iar soţia sa publicase deja o carte”, mai precizează Jean Dumitraşcu.

tatiana si nicolae bobancu ateneu pitesti

În spaţiul generos soţii Bobancu au amenajat o bibliotecă publică - alta decât cea oficială, care nu avea local propriu, funcţionând la etajul 1 la Liceul „Ion C. Brătianu”, printre elevi şi cu acces restrictiv. Pornind de la o expoziţie muzeală, au înfiinţat tot acolo Muzeul oraşului, cu secţii de Istorie, Etnografie şi, mai apoi, de Istorie Naturală. Se organizau evenimente culturale, erau invitaţi scriitori mari precum Liviu Rebreanu, Tudor Muşatescu, Mihail Sorbul, ba chiar revista „Gândirea” in corpore, prin 1939, cu Nichifor Crainic în frunte. Acolo, la Ateneu, se aduna lumea bună a Piteştiului. În 1948, comuniştii au confiscat clădirea şi au desfiinţat Ateneul Popular „Gh. Ionescu-Gion”, singura instituţie de cultură a oraşului, în afară de teatru, susţinută din buzunarele familiei Bobancu, nu din bani publici. După câteva luni de la desfiinţarea Ateneului Popular, Tatiana Bobancu, soţia proprietarului, a murit de supărare.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite