Cum a scăpat de amendă un şofer prins în Bucureşti virând la stânga peste linia continuă dublă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă Adevărul
Foto arhivă Adevărul

Un şofer a scăpat total de amendă, deşi a încălcat legislaţia rutieră, după ce a efectuat, pe o stradă din Capitală, un viraj la stânga, peste marcajul dublu longitudinal continuu care separă cele două sensuri de mers.

La mai bine de un an şi jumătate distanţă de efectuarea manevrei greşite, şoferul a obţinut anularea procesului verbal de contravenţie pentru că poliţistul de la DGPMB – Brigada Rutieră a trecut greşit, în procesul verbal de contravenţie, valoarea punctului amendă, respectiv 145 de lei, în loc de 125 de lei, după ce a încadrat juridic greşit fapta.

”Fapta de a efectua virajul la stânga peste marcajul dublu longitudinal continuu ce separă cele două sensuri nu întruneşte elementele constitutive ale contravenţiei prevăzute de art. 77 alin. 2 din O.U.G. nr. 195/2002, republicată (...) ci ale contravenţiei prevăzute de art. 108 alin. 1 lit. d pct. 9 din O.U.G. nr. 195/2002, republicată (...), cu privire la „ schimbarea direcţiei de mers prin viraj spre stânga, dacă prin aceasta se încalcă marcajul longitudinal continuu care separă sensurile de circulaţie” , fiind realizată o încadrare juridică greşită a faptei reţinute în sarcina apelantului-petent”, după cum se arată în considerentele deciziei nr. 48/2019 a Tribunalului Bucureşti (instanţa e apel) din 10 ianuarie 2019 (rolli.ro).

Instanţa a concluzionat că amenda nu a fost aplicată în cuantumul prevăzute de lege, ci într-un cuantum superior, astfel că apelantului i s-a produs o vătămare prin menţionarea eronată a valorii punctului-amendă. 

Mai exact, Tribunalul Bucureşti, Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal a stabilit că, „în speţă, nu există corespondenţă între fapta reţinută în procesul verbal şi norma juridică în care fapta a fost încadrată, ceea ce este de natură să determine nelegalitatea procesului-verbal de contravenţie”, potrivit aceleiaşi surse.

În consecinţă,Tribunalul a anulat total şi definitiv procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei.

„Procesul-verbal de contravenţie este nul pentru încălcarea principiului legalităţii în situaţia în care nu există corespondenţă între fapta reţinută şi norma juridică în care fapta a fost încadrată. În cadrul plângerii contravenţionale, instanţa nu poate să schimbe încadrarea juridică a faptei reţinute prin procesul-verbal de contravenţie, să reîncadreze în drept fapta, în condiţiile în care consideră greşită încadrarea sa”, explică avocatul Raluca Cârstea, Legal Land.

Piteşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite