Cum a ajuns valorosul baston al lui Mihai Eminescu, gravat cu inițialele marelui poet, în posesia unui muzeu din Muntenia FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bastonul care a aparținut marelui poet național Mihai Eminescu se află la Pitești, în posesia Muzeului Județean Argeș. Deși s-a încercat aducerea sa la Ipotești, în localitatea natală a poetului a ajuns doar o replică a valorosului obiect.

Valorosul obiect se află în Pitești: Foto Muzeul Județean Argeș
Valorosul obiect se află în Pitești: Foto Muzeul Județean Argeș

Bastonul este realizat din lemn de bambus, de culoare roșu-brun, iar mânerul este din fildeș. Pe mâner este sculptată în basorelief monograma poetului Mihai Eminescu - „M.E.”, care este încadrată într-un decor floral. În partea superioară, se află un inel de argint care are gravat mesajul „Junimea - Iași 1876”, având și o curelușă de piele. De asemenea, vârful bastonului este realizat tot din fildeș.

Piesa este o realizare deosebită, fiind executată într-un atelier românesc la mijlocul secolului al XIX lea, având o lungime de 83,5 cm. Bastonul a fost dăruit lui Mihai Eminescu, în 1876, de Societatea „Junimea” din Iaşi.

O serie de evenimente a făcut ca prețiosul obiect să ajungă din Moldova tocmai în Muntenia. Bastonul ar fi fost dăruit generalului Corneliu Calotescu de către o rudă a lui Mihai Eminescu, în perioada când generalul a exercitat funcţia de Guvernator al Bucovinei (1941 - 1943). Ulterior, acesta a fost achiziționat de Muzeul Județean Argeș, în 1975, de la o rudă a generalului, iar acum reprezintă una dintre piesele de rezistență ale instituției de cultură.

A fost achiziționat de muzeu de la familia farmacistului Nicolae Nicolescu din Pitești. Acesta îl avea de la socrul său (Corneliu Calotescu n. red.), care a fost guvernator al Bucovinei. A fost oferit lui Mihai Eminescu de către Titu Maiorescu, din partea societății Junimea”, precizează lectorul universitar dr. Cornel Popescu, managerul Muzeului Județean Argeș.

O replică a bastonului a ajuns la Memorialul Ipotești

Un alt aspect interesant al poveștii bastonului marelui poet este legat de faptul că autoritățile statului ar fi încercat, în trecut, aducerea valorosului obiect la Ipotești, în localitatea sa natală din Botoșani, unde în prezent se află Memorialul Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu”. Aici regăsim, de altfel, majoritatea obiectelor care au aparținut familiei Eminescu.

„S-a încercat să fie preluat de la Muzeul Județean Argeș, în 1989, când a fost centenarul Mihai Eminescu. Autoritățile voiau să îl ducă atunci la Ipotești. Din fericire a rămas la Pitești, iar la Ipotești fost trimisă o replică”, susține Cornel Popescu, managerul Muzeului Județean Argeș.

Din anul 2007, această piesă a Muzeului județean Argeș este clasată la categoria „tezaur” din Patrimoniul cultural naţional mobil, prin ordinul Ministrului Culturii.

De asemenea, și bastonul deținut de Memorialul Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” a fost clasat, ulterior, în 2008, la categoria „tezaur”. Obiectul aflat în posesia muzeului de la Ipotești a fost făcut într-un atelier european cu materiale diferite față de cel original: „lemn de cireș, lăcuit, cu mâner din os șlefuit, sculptat în relief medalion tip romb, ornamentat cu motiv vegetal pe chenar și inițialele poetului Mihai Eminescu: M.E”.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite