Crucea lui Mihai Viteazul, monument sfânt pentru localnicii din Stoeneşti.  „A stat peste 30 de ani într-o băltoacă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crucea in Stoeneşti atribuită lui Mihai Viteazul. Foto CJ Argeş
Crucea in Stoeneşti atribuită lui Mihai Viteazul. Foto CJ Argeş

Amplasată iniţial în satul Lunca Gîrtii, "Crucea lui Mihai Viteazul", monumentul sfânt care-i face azi mândri pe localnicii din Stoeneşti, a fost pusă la loc de cinste de către amiralul Dan Zaharia, în anul 1935.

La 68 de kilometri de Piteşti, în satul Stoeneşti al comunei cu acelaşi nume, la o distanţă de 700 de metri de la intersecţia DJ 725 cu DN 72A, se află "Crucea lui Mihai Viteazul, un monument istoric de interes naţional, care datează din timpul marelui voievod (1593-1601).

„Pe valea Dîmboviţei, unde Mihai Viteazul a stat un an de zile”

Amplasată iniţial în satul Lunca Gîrtii, crucea atribuită domnitorului a fost mutată de către amiralul Dan Zaharia, în anul 1935, în faţa Monumentului Eroilor, vizavi de actuala clădire a Primăriei. 

“Dar trecutul eroic al Văii?! Ce curioase manifestări mai are şi viaţa. Uitată şi pe jumătate distrusă, o cruce lăsată de Mihaiu Viteazul la 1595 (cea mai veche cruce din judeţul Muscel) a stat peste 30 de ani într-o băltoacă din curtea şcolii din Slobozia (com. Stoeneşti). Scrierea slavonă a împiedicat descifrarea misterului. Astăzi, crucea lui Mihaiu, la loc de onoare şi cinste, va rămâne singură de veghe de-a pururi pe valea fermecată, la Mormântul soldatului necunoscut al văii. (...) 

În faţa Monumentului Călugărenilor, ridicat la Stoeneşti, pe valea Dîmboviţei, unde Mihaiu Viteazul a stat un an de zile şi de unde sub comanda marelui Voievod armele creştine au pornit într-un năvalnic asalt pentru a zvârli pentru totdeauna pe turci peste Dunăre.”, scria amiralul Dan Zaharia, în „Stoeneşti, Muscel, Valea Dâmboviţei“, un text publicat în „Realitatea ilustrată“, nr. 517 din 16 decembrie 1936, pp. 10-11). 

Din textul dăltuit în piatră se înţelege că respectiva cruce a fost ridicată de către domnitorul Mihai Viteazul, un argument care a dat naştere unor legende locale.

"Ideea este că în zona Argeşului au rămas în mentalitatea populară numeroasele ctitorii făcute de Mihai Viteazul, însă acestea nu sunt întotdeauna confirmate de documentele istorice. Există acest mit al eroului intemeietor, în cazul de faţă, un personaj istoric fabulos, Mihai Viteazul", spune, pentru  "Adevărul", istoricul şi arhivistul Aurel Radu.

„Aici s-a retras Mihai Viteazul din calea lui Sinan Paşa”

Consiliul Judeţean Argeş explică, pe pagina oficială a instituţiei, de ce povestea acestei cruci este una istorică. 

„Aici s-a retras Mihai Viteazul din calea lui Sinan Paşa, aşteptând ajutoarele de la Principele Sigismund Bathory. După primirea întăririlor, Marele Voievod şi cel care a unit pentru prima dată cele trei principate române, a eliberat Târgovişte şi i-a învins pe turci în marea bătălie de la Giurgiu. Bătălia de la Giurgiu este consemnată în izvoarele istorice ale vremii ca fiind cea mai mare bătălie a lui Mihai Viteazul". 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Stejarul multisecular din satul în care s-a şcolit Topîrceanu. La umbra lui ar fi făcut popas însuşi Mihai Viteazul

    

Povestea bunicului care nu ratează niciun vaccin: „Vrea să mai trăiască. Are un cancer, sondă urinară şi alte afecţiuni” 

Crucea lui Mihai Viteazul, monumentul sfânt pentru localnicii din Slobozia. 
Crucea lui Mihai Viteazul, monumentul sfânt pentru localnicii din Slobozia. 
Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite