Cinci ani de când mărţişorul a intrat în patrimoniul UNESCO. „Războaiele se nasc în minţile oamenilor, pacea se construieşte acolo” VIDEO
0Practicile culturale asociate simbolului primăverii, mărţişorul, din Bulgaria, Macedonia de Nord, Republica Moldova şi România se află, din 2017, pe lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial UNESCO.
Elevii Şcolii Populare de Arte şi Meserii au fost anul acesta ambasadorii Mărţişorului la Expo 2022 Dubai.
Mărţişoarele lucrate de ei au ajuns Expoziţia Mondială, acolo unde Pavilionul României a fost gazda workshop-ului "Împreună: Ieri şi Astăzi! Tu şi eu!", organizat sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, în colaborare cu Şcoala Populară de Arte şi Meserii din Piteşti.
“Cursanţii Secţiilor de Tesut-Cusut Bogaţi, Corbeni şi Popeşti, coordonaţi de meşterii lor Flory Buia, Viorica Olivotto şi Veronica Iordăchiţă, au realizat ateliere în care i-au învăţat pe vizitatorii Expo 2022 Dubai să facă mărţişoare, explicând totodată semnificaţiile mărţişorului. Atelierele au avut loc în sala de spectacol a Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti şi au fost transmise live la pavilionul României de la Expoziţia Internaţională 2022 de la Dubai, acolo unde prof. Mirela Tanc, partenerul nostru în acest proiect, a oferit vizitatorilor mărţişoare realizate chiar de copiii din Argeş”, explică Elena Iagăr, directorul Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti.
Captură video: Doru Dobrica
Povestea unei tradiţii
Tot săptămâna aceasta, elevii şi profesorii Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti au susţinut un atelier şi în Parlamentul României. Copiii de la Bogaţi au realizat mărţişoare pe care le-au oferit oaspeţilor străini (ambasadorii celorlalte trei ţări în care se practică acest obicei de primăvară, respectiv Bulgaria, Macedonia de Nord şi Republica Moldova), parlamentarilor români şi tuturor invitaţilor la expoziţia "Mărţişorul - Povestea unei tradiţii" organizată cu prilejul aniversării a cinci ani de când acest simbol a fost acceptat în patrimoniul UNESCO.
Expoziţia a reunit meşteri - creatori din România, Republica Moldova, Macedonia şi Bulgaria şi a fost organizată de Comisia permanentă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru relaţia cu UNESCO.
"Copiii au fost tare mândri să o regăsească pe <<doamna Flory>> Buia, coordonatoarea lor, printre meşterii selectaţi să participe la această expoziţie şi au asistat cu emoţie la momentul în care ea a fost premiată de Muzeul Satului şi Comisia Naţională a României pentru UNESCO", mai spune Elena Iagăr.
"Ce înseamnă să fii ucrainean, ce înseamnă să fii un om care ştie că are rădăcini"
Secretarul general al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, Madlen Şerban, i-a felicitat,pe elevii Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti, locul unde meşteşugul realizării mărţişoarelor e păstrat şi transmis de la o grupă la alta, de la o generaţie la alta cu sfinţenie.
"Mărţişorul ne spune: războaiele se nasc în minţile oamenilor, pacea se construieşte acolo. Este un simbol de solidaritate. Aceste tradiţii se învaţă, dar se şi transmit. Le mulţumesc copiilor care au curiozitatea şi investesc timpul şi energia lor pentru a învăţa ce înseamnă mărţişorul, ce înseamnă să fii român, ce înseamnă să fii bulgar, ce înseamnă să fii macedonean, ce înseamnă să fii ucrainean, ce înseamnă să fii un om care ştie că are rădăcini şi că e un om puternic", a spus oficialul UNESCO România.
Copiii Secţiilor externe de Ţesut-Cusut Bogaţi şi Corbeniale Şcolii Populare de Arte şi Meserii Piteşti, coordonate de meşterii populari Flory Buia şi Marilena Iosifaru, şi Secţia de Canto Muzică Populară Corbi a aceleiaşi şcoli, coordonată de prof. Adelina Zamfir sunt şi protagoniştii unui clip dedicat acestui simbol, clip care a rulat inclusiv la Expo 2022 Dubai.
Video: Doru Dobrica. Coloana sonoră: Andreea Toboşaru (Nai), prof. Vasile Raducu - Ciobănaş cu trei sute de oi
Vă recomandăm să mai citiţi
Cum se vede războiul de la clasa pregătitoare. Dialog între o învăţătoare din Piteşti şi elevii ei. „Când era mic, Putin era rău?” VIDEO