Ce se întâmplă cu uleiul uzat aruncat în canalizare. „Impresia că dispare, că este dizolvat de detergenţi este falsă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pelicula de grăsime atrăge noi resturi. Foto: SEdC Mioveni
Pelicula de grăsime atrăge noi resturi. Foto: SEdC Mioveni

Dincolo de faptul că este unul dintre cei mai mari poluatori ai apei şi solului, uleiul alimentar uzat aruncate la canalizare formează o peliculă care atrage noi deşeuri. Mirosul emanat, corodarea ţevilor şi refularea apelor din canale reprezintă doar câteva dintre efectele acestui obicei.

O practică pe cât de comună în gospodării, pe atât de greşită este aruncarea uleiul alimentar uzat la chiuvetă sau în vasul de toaletă. 

“Oamenii au impresia că astfel dispare, dizolvat de detergenţi. Fals. Nu dispare, ci creează o serie de probleme asupra reţelei de canalizare şi asupra staţiei de epurare. Eficienţa sistemului de canalizare depinde de modul în care utilizatorii folosesc reţeaua, iar dacă o folosesc greşit vor avea parte de disconfort”, precizează, pentru „Adevărul“, Nicolae Tudose, directorul general al operatorului Servicii Edilitare Mioveni (Argeş). 

Ce nu ştiu cei mai mulţi dintre cei care aruncă la canalizare uleiuri alimentare uzate şi grăsimi e că, odată depusă pe conducte, pelicula de grăsime începe să crească, atrăgând noi resturi alimentare sau altfel de deşeuri pe care oamenii le mai aruncă la canal, iar de aici până la un blocaj nu mai este cale lungă.

Disconfortul creat de mirosul emanat de aceste depuneri, corodarea ţevilor şi refularea apelor pe străzi  sunt efectele acestui comportament nociv.

Ce se întâmplă când aruncăm uleiul uzat în canalizare. “Oamenii au impresia că dispare, dizolvat de detergenţi. Fals!”
Ce se întâmplă când aruncăm uleiul uzat în canalizare. “Oamenii au impresia că dispare, dizolvat de detergenţi. Fals!”


Pelicula de grăsime atrage noi resturi Foto: SEdC Mioveni

Şi mai grav e faptul că, odată ajuns în sistemul de canalizare, uleiul uzat poate cauza defecţiuni la sistemele din staţiile de epurare, crescând astfel costurile de întreţinere a reţelei.

Ce se întâmplă când aruncăm uleiul uzat în canalizare. “Oamenii au impresia că dispare, dizolvat de detergenţi. Fals!”
Ce se întâmplă când aruncăm uleiul uzat în canalizare. “Oamenii au impresia că dispare, dizolvat de detergenţi. Fals!”


Pelicula de grăsime atrăge noi resturi Foto: SEdC Mioveni

Multe oraşe din ţară derulează acţiuni şi programe care vizează conştientizarea populaţiei cu privire la prevenirea poluării şi importanţa protejării resurselor de apă. În Mioveni, spre exemplu, startul campaniei de colectare a uleiului uzat s-a dat în luna octombrie a anului 2017.

“De atunci şi până în prezent, am reuşit colectarea unor cantităţi însemnate până în momentul de faţă, dar lucrurile nu se pot schimba peste noapte. Deşeurile casnice sunt cel mai greu de ţinut sub control, iar uleiul alimentar uzat aruncat la întâmplare crează cele mai mari probleme. Ar trebui ca lumea să înţeleagă asta. Fiecare dintre noi e dator să conştientizeze care sunt consecinţele propriilor activităţi asupra mediului”, mai spune Nicolae Tudose.
 

Ce facem cu el?

Operatorul încearcă şi popularizarea unui ghid de colectare a uleiului uzat. E vorba de câţiva paşi simpli prin care acest deşeu ajunge unde trebuie. 

1. Lasă uleiul la răcit după ce ai terminat de gătit;

2. Strecoară uleiul pentru a elimina impurităţile şi resturile de mâncare;

3. Pune uleiul strecurat într-un recipient de plastic, metal sau sticlă;

4. Mergi cu recipientul la punctul de colectare din oraş, în Piaţa Dacia, corpul nou, de unde va fi trimis spre reciclare.
 

Foarte important de reţinut este faptul că, pentru a putea fi reciclat, uleiul uzat nu trebuie amestecat cu apă, uleiuri minerale, ulei de motor, lichid de frână sau transmisie, produse chimice, resturi alimentare sau alte deşeuri. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Argeşenii, invitaţi să culeagă afine direct de pe plantaţia Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Piteşti-Mărăcineni

Comandantul Spitalului Militar Piteşti despre anti-vaccinişti: „Credeţi că numai în România zic că le vor creşte solzi?“

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite