Cât costă o vacanță în spectaculosul Corfu. Ponturi de sejur în „Insula Verde”
0Dacă nu te-ai săturat de vacanță și parcă ai mai vrea să te bucuri de zile însorite, alege Corfu. Sezonul estival, început în aprilie, ține până în prima decadă a lunii octombrie, când apa este încă bună pentru înot și se mai face plajă. Insula situată în Marea Ionică, între coasta vestică a Greciei și Italia, care și-a câștigat, pe bună dreptate, renumele de „Insula Verde”, poate fi o alternativă câștigătoare la Thassos, atât vara, cât și toamna.

Fost bastion al statelor europene împotriva Imperiului Otoman (din epoca medievală și până în secolul al XVII-lea), insula considerată cândva unul dintre cele mai fortificate locuri din Europa a devenit una dintre cele mai frumoase și accesibile destinații turistice din lume.
Cu ce buget pleci la drum
Varianta deplasării cu avionul e cea mai la îndemână. Poți ajunge foarte repede, la costuri rezonabile. Zborul durează doar o oră și jumătate, iar dacă îți iei din timp biletul, poți plăti pentru dus-întors chiar și sub 350 de lei / persoană (la companiile low cost).
Pentru luna septembrie, tarifele de cazare încep de la 1.300 de lei pentru o cameră de două persoane fără mese incluse și pornesc de la 2.600 de lei pentru o cameră de două persoane cu demipensiune sau de la 3.400 de lei în varianta all inclusive.

Punctele tari și punctele slabe ale insulei și ponturi de călătorie
Peisajele uluitoare, apele turcoaz sau de culoarea smaraldului, zecile de plajele pe toate gusturile, unele în topul plajelor grecești, obiectivele istorice și atmosfera prietenoasă sunt atuurile insulei. Infrastructura rutieră e una dintre puținele bile negre ale destinației care face ca deplasarea cu mijloacele de transport în comun între cele mai bune plaje să fie greoaie.
Este motivul pentru care ideal ar fi să-ți alegi hotelul în zona de care vrei să te bucuri cel mai mult, căci de ajuns peste tot, într-un sejur de șapte zile, e aproape imposibil, chiar dacă închiriezi o mașină (pentru care tarifele încep de la 75 de euro/zi).
Traversarea insulei de la est la vest și invers presupune un traseu îngust, cu serpentine, în buza unor prăpăstii amețitoare, care-ți oferă adrenalină din plin chiar dacă nu-ți permit, pe cele mai multe tronsoane, să depășești 40 km/h.

Dacă te interesează în special atmosfera locului și obiectivele istorice ale insulei, alege să te cazezi chiar în orașul vechi Corfu (Corfu Town sau Kerkyra), situat foarte aproape de aeroport.
În Centrul vechi - spectaculos - aflat pe lista UNESCO, vei putea lua la pas fermecătoarele străduțe pavate cu piatră albă, străjuite de buticuri cu suvenire și terase încântătoare, la care te poți bucura de o cafea bună sau de o bere locală și unde poți savura delicioase preparate tradiționale – Stifado (carne de vită cu ceapă și sos de roşii); Giouvetsi (miel cu orez); Bifteki (chiftele uriașe cu brânză, ceapă si ardei, perpelite pe grătar); Mousaka (asemănătoare cu celebra musaca, un preparat din carne tocată, vinete, cartofi, smântână); Souvlaki (frigărui din carne de pui sau porc, în felii subțiri de șuncă) etc.


N-ar trebui să ratezi Esplanada, priveliștea cu Portul vechi din Kerkyra, fortificațiile orașului, Cetatea nouă, Biserica Sfântul Spiridon și Palatul Achilion (al cărui nume provine de la Achille, eroul legendar al războiul troian), fosta reședință de vară și refugiul împărătesei austriece Elisabeta, cunoscută ca Prințesa Sissi, devenit ulterior reședința ultimului Kaizer al Germaniei, Wilhelm al II-lea.

Plaje luxoase sau sălbatice și locuri care te vor face să revii în Corfu
Corfu Town are pe lângă multele atuu-uri și propria plajă, dar adevăratele bijuterii la acest capitol sunt în localitățile învecinate, precum și pe partea vestică a insulei.
Foarte aproape de orașul vechi este întinsa plajă Dassia, considerată una dintre cele mai bune de coasta estică a insulei. Apa foarte limpede și caldă, intrarea lină în Marea Ionică și facilitățile oferite îți garantează confortul.
Te poți relaxa direct la umbra măslinilor sau te poți bronza pe șezlongurile de pe ponton sau nisip (mai degrabă pietricele) pe care le poți închiria cu numai doi euro.

Alături, în dichisita zonă Malibu, tarifele sunt apropiate de cele ale plajelor din Vama Veche ori Costinești: 18 euro / două șezlonguri și o umbrelă. Ai în schimb saltele ultraconfortabile, umbra palmierilor, muzică bună și servire de cinci stele, la terasă sau direct sub umbrelă.
Pentru mai multă intimitate, te poți răsfăța într-un baldachin generos (50 euro/zi), pe care cu greu vei mai dori să-l părăsești.

Plaja Ipsos, situată tot pe țărmul nord-estic al insulei, aproape pe Dassia, și la care ajungi ușor din Corfu Town, este locul preferat de turiștii italieni și de tineri, în general, pentru petrecerile care se țin lanț aici și în cluburile de care e plină zona cu același nume.
Îngustă, dar suficient de lungă, plaja cu nisip și pietricele are o intrarea în mare foarte lină ceea ce, împreună cu apa curată și clară, o face atractivă și pentru familiile cu copii, în ciuda faptului că este situată în imediata vecinătate a șoselei. Șezlongurile se pot închiria cu șapte euro, iar toate terasele sunt peste stradă.
Uriașele tobogane gonflabile din mare fac șederea la plajă una distractivă pentru puști și nu doar pentru ei. Ipsos este destinația perfectă pentru cei care vor să înoate și este o atracție inclusiv pentru pasionații de sporturi nautice.

Plajele Barbati și Nissaki
Pe aceeași șosea ce pleacă din Corfu Town ajungi și la Plaja Barbati, un loc ideal pentru pasionații de snorkeling și iubitorii de înot. Are însă toate facilitățile ca să te poți simți confortabil dacă ai venit doar pentru plajă ori relaxare: umbreluțe, șezlonguri, dușuri, toalete.

Spre deosebire de celelalte două exemple, intrarea în apă te poate lua prin surprindere, pentru că trecerea la o zonă adâncă se face destul de rapid.
O bijuterie care te va încânta și care îți va garanta fotografii reușite este micuța plajă Nissaki, din satul cu același nume, aflată la puțin peste 20 de km de Corfu Town.

Distanța n-ar conta dacă infrastructura ți-ar facilita accesul. Numai că autobuzul te lasă într-o curbă de-a dreptul periculoasă, carosabilul nu are trotuar, iar pe partea de întoarcere spre Corfu, stația e inutilizabilă care, năpădită de buruieni și plină de gunoaie, ține la distanță turiștii ce aleg să stea în soarele dogoritor decât sub copertina de tablă ruginită și încinsă.
Din Nissaki poți ajunge la cătunele părăsite de pe Muntele Pantokrator. Mănăstirea Pantokrator, aflată în vârful muntelui este unul dintre obiectivele impresionante ale zonei, la care puțini turiști fac însă efortul să urce.

Tot din orașul Corfu, ajungi ușor și la plaja cu ape limpezi și deloc aglomerată Agios Ioannis, iar o altă alegere inspirată ar putea fi și Kontokali Bay, poziționată într-un un sat tradițional. Și mica plajă Canal D’Amour este apreciată, dar pentru formațiunile sale impresionante de roci și posibilitățile de a explora, din bărci, peșterile săpate de apă în relief.
Plaja Agios Georgios și plajele Sidari și Benitses merită și ele bifate, dar dintre toate atracțiile insulei, cea mai spectaculoasă, ca priveliște, căci pentru plajă ai cu siguranță opțiuni mai bune, este Paleokastritsa, unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Corfu și din Grecia, aflată însă pe cealaltă parte a tărâmului verde.

Fabuloasa Paleokastritsa
Apa turcoaz și stâncile ce ies din mare pot fi admirate în toată splendoarea lor de la multele taverne ale satului cu același nume. Iar între două reprize de extaz la spectacolul pe care-l dă aici natura, poți vizita și Mănăstirea Paleokastritsa.

Ca să te poți bucura însă în tihnă de fantastica zonă, ar trebui să ai în vedere cazarea la un hotel sau la o pensiune de pe coasta vestică a Insulei Verzi. Iar dacă ții să ai totuși parte și de plajă confortabilă, există câteva opțiuni bine cotate, începând cu Glyfada, preferata localnicilor înstăriți, cu multiple facilități, teren de golf și buticuri luxoase, aflate în imediata vecinătate, continuând cu plaja Loggas, care oferă ca bonus apusuri spectaculoase, ori, mai la sud, dar tot pe partea vestică a insulei, Agia Varvara, o plajă îngustă cu nisip roșiatic și fin.
Desigur, vorbim doar câteva dintre atracțiile insulei, multe și spectaculoase, pentru descoperirea cărora ai nevoie de minimum trei sejururi.