Arhiepiscopul Calinic al Argeşului, despre milostenie: „Dă aiurea când citești în presă că la un hram s-au împărțit un milion de sarmale“

0
Publicat:

Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, ÎPS Calinic critică într-o postare meșteșugită pe Facebook pe cei care se laudă cu faptele lor de caritate.

ÎPS Calinic FOTO Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului
ÎPS Calinic FOTO Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

ÎPS Calinic, care este arhiepiscop al Argeșului și Muscelului din 2009, a scris marți 9 ianuarie o postare specială pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei, postare în cuprinsul căreia subliniază cât de importantă este discreția milosteniei.

„Deşi noi ştim, milostenia sau orice dar făcut cuiva, trebuie dăruit cu mare grijă şi cu o absolută discreţie. Uneori, facem un mare tărăboi, ca să se ştie, că iată, dragă Doamne, ne-a apucat mila de cei în nevoi. Trâmbiţele se aud cam peste tot, nu numai în mediile laice, dar şi în cele religioase. Tare mai dă aiurea când citeşti prin ziare, auzi la radio sau vezi la televiziune că în cutare loc, la un anume hram, s-au făcut şi s-au împărţit un milion de sarmale. Cred că mai bine ar suna să se spună şi câte rugăciuni s-au făcut şi, mai ales, câte au fost primite de Dumnezeu, cu exactitate matematică, deşi, asemenea statistici nu au nicio legătură cu discreţia evanghelică”, precizează înaltul ierarh în postarea sa de pe Facebook.

În aceeași postare, ÎPS Calinic dă și un exemplu interesant din perioada interbelică legat de discreția și noblețea actului caritabil.

Astfel, în ziarul Universul din 30 iulie 1928 putem citi: „ Un domn din Bucureşti, întâlneşte într-o zi pe stradă un copil, care după figură şi îmbrăcăminte, părea să fie fructul unor necazuri omeneşti… Impresionat, a luat copilul de mână, a intrat cu el într-un magazin, l-a îmbrăcat în haine noi şi l-a îndrumat spre casă, fără a-şi spune numele sau da vreo lămurire”.

ÎPS Calinic, arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, este primul înalt ierarh ortodox care în februarie 2021 a luat măsuri concrete în legătură cu schimbarea tehnicii botezului, după ce un bebeluş a murit la Suceava, la scurt timp după ceremonia de creştinare.

Concret, conform măsurilor luate de acum aproape trei ani, preoţii nou hirotoniţi şi de curând numiţi trebuie să solicite sprijinul unui preot cu experienţă clericală, din cuprinsul protoieriei de care aparţin, preot care împreună cu preotul novice va oficia Taina Sfântului Botez. Preotul cu mai multă experienţă va fi cel care va introduce copilul în apa sfinţită din cristelniţă. Niciun botez de prunc nu poate fi oficiat fără asistenţa unui preot cu experienţă clericală.

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite