Zece curiozităţi care răstoarnă mitul Triunghiul Bermudelor. Care sunt cele mai periculoase ape pentru traficul naval
0În epoca tehnologiei, Triunghiul Bermudelor mai fascinează încă omenirea, deşi dispariţiile navelor, ori fenomenele stranii sunt tot mai rar raportate, comparativ cu a doua parte a secolului XX.
Regiunea marină din vestul Oceanului Atlantic, în forma unui triunghi, ale cărui vârfuri sunt fixate în Peninsula Florida, Puerto Rico şi Insula Bermuda este considerată o zonă misterioasă, unde dispar fără urmă vapoare şi avioane, sau se produc fenomene paranormale. Profesorul Ionuţ Tudose, un pasionat geograf şi cartograf demontează cu argumente, pe geografilia.blogspot.com, câteva mituri legate de această zonă.
„Spaţiul acesta de 1,2 milioane de kilometri pătraţi este perceput în mentalul colectiv ca fiind o zonă misterioasă, în care au loc numeroase dispariţii neelucidate ale unor vase şi avioane, unde se iscă furtuni din senin sau se produc diverse fenomene luminoase“, spune profesorul Tudose.
Între explicaţiile celor sceptici, incidentele sunt provocate de emanaţii masive de gaz metan de pe fundul oceanului, sub forma unor perne de aer, care răstoarnă vasele sau dereglează sistemele de zbor.
„Alţii presupun existenţa unor anomalii magnetice asemănătoare celor din zona zăcămintelor de minereu de fier (Kursk, Magnitogorsk). Sau poate că vremea instabilă este principala răspunzătoare pentru incidente”, mai spune geograful.
Acesta prezintă un set de 10 aspecte istorico-geografice ale regiunii care pot ajuta mai mult la interpretarea corectă a evenimentelor raportate în zonă:
1. Primele semnalări ale unor fenomene stranii ar data de pe vremea lui Columb. În jurnalul său au rămas menţionate dereglări ciudate ale acului busolei în Marea Sargaselor. De asemenea se spune că ar fi văzut aici numeroase creaturi stranii.
Totuşi, trebuie precizat faptul că în perioada Evului Mediu şi a Renaşterii, era foarte populară credinţa în monştri şi forţe malefice populând teritoriile sau mările necunoscute. De aceea hărţile de atunci abundă în desene cu animale hidoase sau creaturi antropomorfe, localizate în regiunile puţin sau deloc cercetate. În acest context, navigatorii ajunşi ”la marginea hărţii” ar fi putut vedea absolut orice...
2. Popularizarea titulaturii de „Triunghiul Bermudelor” precum şi conturarea unei aure misterioase în jurul său s-au realizat la începutul anilor '50 ai secolului trecut, prin publicarea a numeroase articole de senzaţie , în presă şi în reviste cu subiect fantastic. Ulterior cinematografia a jucat un rol la fel de important. Popularizarea nu s-a făcut nicidecum prin lucrări ştiinţifice, tehnice şi articole de specialitate!
3. Dispariţiile şi incidentele produse aici au aceeaşi frecvenţă ca în oricare altă regiune oceanică de pe Glob, conform statisticilor oficiale recente ale Pazei de Coastă Americane, ale altor instituţii abilitate sau ale cercetării lui L.D. Kusche (1975), „The Bermuda Triangle Mystery: Solved”.
Conform aceluiaşi raport, majoritatea aşa-ziselor dispariţii misterioase, relatate în mass-media anilor '50 şi '60, nu s-au produs deloc sau nu au fost misterioase. De exemplu, articolele de presă aminteau de o vreme frumoasă perturbată deodată de furtuni. Însă condiţiile meteo din zilele respective contrazic aceste legende.
4. Mai mult de atât, raportată la suprafaţa uriaşă a Triunghiului şi la traficul maritim şi aerian extrem de intens, frecvenţa accidentelor şi a dispariţiilor este chiar mai redusă decât în alte regiuni oceanice ale Globului.
5. Triunghiul Bermudelor este foarte puţin studiat de cercetători, lucrările de specialitate fiind foarte rare, deoarece... nu au ce studia. În Triunghi nu se petrece nimic spectaculos (dispariţii, fenomene stranii etc.), care să suscite interesul oamenilor de ştiinţă în acest sens.
6. Instituţiile americane nici măcar nu recunosc în mod oficial toponimul „Triunghiul Bermudelor”, deoarece este artificial şi nu desemnează nimic concret. De asemenea, în lucrările de geografie Triunghiul Bermudelor este foarte puţin amintit.
7. Faima Triunghiului a pornit de la câteva cazuri reale de dispariţii ale unor nave şi avioane, din prima jumătate a secolului trecut, când aparatura nu era atât de performantă. Din cauza vremii nefavorabile, a erorilor umane şi a defecţiunilor tehnice, avioanele şi navele respective au fost avariate şi s-au scufundat pe fundul oceanului. De aici până la înfloriri şi exagerări nu a mai fost decât un pas.
8. O sumedenie de alţi factori au contribuit la clădirea mitului Triunghiului Bermudelor:
- vecinătatea cu Statele Unite, principala putere economică, inclusiv pe plan mediatic şi cinematografic. Inventarea unui triunghi misterios lângă Madagascar, de pildă, nu ar fi avut acelaşi impact social;
- întinderea mare de apă, fără nicio insulă, conferă omogenitate şi monotonie acestui spaţiu;
- adâncimea oceanului face imposibilă găsirea epavelor fără cunoaşterea locaţiei scufundării, generându-se astfel adevărate „dispariţii misterioase”;
- regiunea se învecinează cu cel mai puternic curent oceanic de pe Glob, Curentul Golfului, care poate contribui la plutirea în derivă pe sute de kilometri;
- din punct de vedere climatic, regiunea capătă aspect instabil, specific apelor tropicale şi subtropicale bine încălzite, favorabile convecţiei termice şi producerii furtunilor tropicale. De altfel, aşa-zisul Triunghi al Bermudelor este traversat de majoritatea uraganelor din zonă. Caracterul hidro-climatic foarte dinamic alimentează de asemenea teoriile senzaţionale.
9. În lume s-au mai dezvoltat manii asemănătoare, fiind semnalate o mulţime de alte triunghiuri:
- Triunghiul Dragonului sau al Diavolului (M. Filipinelor, în sudul Japoniei);
- Triunghiul Marrysburgh din lacul Ontario;
- Triunghiul lacului Michigan;
- Triunghiul Bennington (Vermont, SUA);
- Triunghiul Bridgewater (la S de Boston, Massachusettes, SUA);
- Triunghiul Morţii din Marea Neagră (între peninsula Crimeea şi litoralul românesc);
- Triunghiul Nevadei (SUA);
- Triunghiul Insulei Paştelui (Oc. Pacific);
- Triunghiul Algeriei;
- Triunghiul Hawaii;
10. Triunghiul Bermudelor nu apare în topul celor mai periculoase ape de pe Pământ. Într-un studiu World Widelife Fund for Nature din 2013, cele mai periculoase ape pentru traficul naval sunt în Asia de Est, Asia de SE, Marea Nordului şi apele britanice, Estul Mării Mediterane şi Marea Neagră.