Verdict într-un proces de corupţie. Ce sentinţă a primit medicul care a fost director de spital judeţean opt zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În dosar au mai fost judecaţi fratele doctorului, directoarea unui liceu şi un afacerist, ei fiind acuzaţi de fraude cu fonduri europene

Medicul Florin Apostoaie, fost director al spitalelor din Târgu Neamţ, vreme de câţiva ani şi al Spitalului Judeţean Neamţ pentru o scurtă perioadă, a aflat sentinţa Tribunalului Neamţ în dosarul în care era acuzat de corupţie. 

Alături de el mai aveau calitatea de făptaşi alte trei persoane - Laviniu Apostoae (fratele doctorului), Camelia Apostoae (rudă, directoarea Liceului Tehnologic din Răuceşti) şi omul de afaceri Ilie Bâzu.

Sentinţa în această speţă a fost pronunţată pe data de 17 iulie 2020 şi a fost una de achitare pentru toţi, cei patru fiind acuzaţi de nereguli cu fonduri europene la construirea unei pensiuni. 

Magistraţii au decis exonerarea de răspundere penală, pe motiv că faptele pentru care au fost deferiţi justiţiei de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu au fost săvârşite cu vinovăţia prevăzută de lege. 

Prin aceeaşi hotărâre, judecătorii au respins acţiunea civilă a Ministerului Agriculturii - Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, care se constituise parte civilă cu o mare sumă de bani. 

Decizia Tribunalului Neamţ nu este definitivă şi este de aşteptat ca procurorii anticorupţie să conteste sentinţa la o instanţă superioară - Curtea de Apel Bacău. 

Medicul fusese trimis în judecată în data de 2 iulie 2018, într-un comunicat DNA arătând că, împreună cu directoarea liceului, Camelia Apostoae, era acuzat de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de

documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene. 

Laviniu Apostoae a fost inculpat pentru complicitate la infracţiunea de prezentare cu rea-cerdinţă de documente ori declaraţii false, la fel ca şi afaceristul Ilie Bâzu.

DNA stabilise un prejudiciu de 537.300 de lei

„În perioada 2011-2013, în contextul derulării a două proiecte cu finanţare nerambursabilă - Construire pensiune agroturistică în satul Oglinzi, comuna Răuceşti, judeţul Neamţ, inculpaţii Apostoae Camelia şi Apostoae Florin Ionuţ, beneficiind de ajutorul inculpatului Apostoae Laviniu, au folosit în relaţia cu Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) mai multe documente false şi inexacte ce au avut ca rezultat obţinerea pe nedrept a sumei 537.300,42 de lei“, conform DNA. 

O parte din actele respective ar fi fost puse la dispoziţie de Ilie Bâzu, care, deşi câştigase licitaţia de construire a celor două pensiuni, nu a efectuat toate lucrările contractate, imobilele fiind realizate, mare parte dintre ele, în regie proprie. 

La trimiterea dosarului în instanţă, Ministerul Agriculturii - Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale se constituise parte civilă în procesul penal cu suma menţionată. Şi aşa se face că în cauză se instituiseră măsuri asiguratorii, sechestru asupra unor bunuri imobile ale celor patru acuzaţi. 

Florin Apostoae a fost în două rânduri directorul Spitalului Orăşenesc Târgu Neamţ, iar pe 3 aprilie 2020, în plină stare de urgenţă din cauza noului coronavirus, a fost numit manager interimar al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, unitate Covid. 

Numirea era anunţată de Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ, dar Apostoae a avut cel mai scurt mandat de manager, pe 9 aprilie fiind revocat din funcţie prin ordin de ministru. 

„Având în vedere situaţia de urgenţă, probabil domnul ministru s-a gândit să pună în locul meu un

medic cu experienţă în epidemiologie de la DSP“, declara medicul.

Pe aceeaşi temă:

 Decizia revoltătoare a directoarei unui centru de transfuzii. A refuzat un aparat de recoltat plasmă care fusese donat

Orban: Nu deschidem restaurantele. Se vor face „brusc“ controale la terase

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite