Spălare de bani şi tehnologie cu unde radio pentru furturi din bancomate. Percheziţii în Neamţ

0
Publicat:

Procurorii DIICOT au efectuat ample percheziţii în Neamţ, în cazuri de spălare de bani, folosirea de tehnologie cu unde radio pentru furturi din bancomate, concurenţă neloială şi înşelăciune.

Mari sume au fost descoperite în cazul spălării de bani FOTO DIICOT
Mari sume au fost descoperite în cazul spălării de bani FOTO DIICOT

Practic, anchetatorii au răscolit ieri Neamţul, în cadrul a trei anchete separate, fiind operate zeci de percheziţii domiciliare sau la sedii de firme, care s-au soldat cu reţinerea unor persoane acuzate de implicarea în diverse activităţi oneroase din sfera criminalităţii organizate.

În unul dintre dosarele penale, descinderi, 41 la număr, au avut loc şi în localităţi din Bistriţa Năsăud, Dolj, Ilfov, Giurgiu şi Bucureşti, într-o cauză având ca obiect constituirea unui grup infracţional organizat. Membrii acţionau, din 2021, în Marea Britanie, unde făceau contrabandă cu ţigări.

Se ocupau şi cu spălarea banilor proveniţi din fapte comise de alte grupuri. Mari sume în numerar erau aduse în România cu ajutorul angajaţilor unor firme de transport persoane sau bagaje. La diverse destinaţii, erau preluate de cărăuşi, acoliţi ai membrilor grupării.

„Sumele de bani obţinute au fost parţial introduse în circuitul civil prin diferite metode de spălare a banilor (...). Firmele de transport au perceput un comision din valoarea banilor transportaţi, iar pentru a evita controlul autorităţilor statelor tranzitate, banii erau ascunşi în locaţii special amenajate în acest sens din vehicule“.

Acestea sunt precizările dintr-un comunicat emis de DIICOT pe 19 octombrie 2022, fiind dat şi un exemplu. Într-un autocar, au fost ascunse într-o componentă auto mai multe pungi ce conţineau 475 bijuterii din aur, în greutate totală de 1.591 de grame, în valoare de circa 400.000 de lei.

Acces ilegal la sisteme informatice

Tot ieri, descinderile din Neamţ, Bacău şi Iaşi au avut în vizor o grupare care folosea o tehnologie cu unde radio pentru a sustrage bani din bancomate. Acuzaţiile sunt operaţiuni cu dispozitive sau programe informatice, acces ilegal la un sistem informatic şi efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase.

Zece persoane sunt bănuite că, din 2021, montau la ATM-uri sau alte terminale de plată, din ţară şi străinătate, dispozitive electronice de skimming. Cu ajutorul acestora, citeau datele cardurilor, care erau transmise prin unde radio spre telefoanele mobile deţinute de membrii grupării.

„Cu ajutorul acestor telefoane mobile, care preluau temporar datele cardului folosit, era retras numerar cu tehnologie de comunicare prin unde radio sau erau efectuate plăţi cu ajutorul unui POS obţinut în prealabil de membrii grupării (...), prin intermediul unor societăţi administrate în fapt de către aceştia“, explică DIICOT.

Cea mai mare anchetă declanşată de procurorii din Neamţ pe 19 octombrie are ca obiect un caz de concurenţă neloială cu robineţi produşi în spaţiul asiatic, care erau falsificaţi şi vânduţi ca fiind din Europa, peste 100 de directori ai unor firme şi puncte de lucru din 24 de localităţi din ţară fiind aduşi la audieri ieri şi astăzi.

Prin modificarea datelor tehnice, cumpărătorii de bună credinţă au fost induşi în eroare cu privire la provenienţa robineţilor, caracteristicile tehnice ale acestora (materialul din care era fabricat, presiunea la care putea fi exploatat în siguranţă cât şi perioada de exploatare a acestor piese. Urmează ca astăzi, în toate cazurile să se propună luarea unor măsuri preventive.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite