Situaţie de record mondial la spitalul din Neamţ unde pacienţii au ars de vii: al zecelea director în doar un an
0La Spitalul Judeţean Neamţ, acolo unde zece pacienţi au decedat într-un incendiu în toamna trecută, s-a consemnat un record greu de egalat, unitatea având un nou director: al zecelea din ianuarie 2020 încoace.
Alexandru Filimon urmează să preia conducerea Spitalului Judeţean Neamţ, unitate la care s-au petrecut lucruri extrem de ciudate şi de grave, referindu-ne doar la numărul de manageri numiţi, demişi sau care au renunţat unul după altul şi la tragedia de pe 14 noiembrie 2020, când zece pacienţi au ars de vii în incendiul de la Secţia ATI.
Pe 22 decembrie anul trecut, economistul Filimon câştiga, obţinând nota 8.91 la proiectul de management, concursul, unul la care a fost singurul candidat, organizat de Consiliul Judeţean Neamţ pentru ocuparea funcţiei de director, el fiind al zecelea în decurs de doar un an şi câteva zile.
Noul manager nu are nici o legătură cu politica şi nici
experienţă în domeniul sanitar, dar a mai candidat, fără succes însă, pentru funcţia de conducere de la cea mai mare unitate spitalicească din Neamţ, în vara anului 2019.
A stat câţiva ani în Canada, predând la o universitate, dar s-a ocupat şi de afaceri în domeniul imobiliar, lucru pe care-l face şi după întoarcea la Piatra Neamţ.
Economistul a afirmat că priorităţile sale sunt refacerea Secţiei de Terapie Intensivă, distrusă de incendiul din noiembrie anul trecut, finalizarea blocului operator al spitalului, cheltuirea mai eficientă a fondurilor spitalului sau îmbunătăţirea calităţii hranei pacienţilor.
Ca plan de perspectivă este externalizarea unor servicii, cum ar fi cele ce ţin de spălătorie, bucătărie şi mentenanţa clădirilor), dar asta numai în condiţiile în care studiile vor demonstra că unitatea sanitară va câştiga în plan financiar prin reducerea cheltuielilor salariale.
„Trebuie să-l cunosc şi eu pe domnul Arsene (Ionel Arsene, preşedintele CJ Neamţ - n.red.), să discutăm şi să semnăm contractul de management. Sunt sigur că am sprijin şi în spital, din câte ştiu. Nu cred că voi fi lăsat singur, pentru că sănătatea este un domeniu important pentru oameni, indiferent de alte afinităţi“, a declarat, pentru Mesagerul.ro, Alexandru Filimon.
Rămâne de văzut cât va sta la conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ noul director şi câte dintre proiectele sale se vor materializa, ştiut fiind faptul că unii dintre predecesorii săi au avut mandate extrem de scurte, unul putându-se „lăuda“ că a fost şef doar trei zile.
Directori timp de trei zile sau o săptămână
Această stare de fapt a fost determinată, într-o foarte mare măsură, de implicarea politicului în domeniu, multitudinea de directori care s-au perindat fiind numiţi în marea lor majoritate de către Ionel Arsene, preşedintele CJ, unitatea sanitară fiind în subordinea legislativului nemţean şi doi de Ministerul Sănătăţii.
Aşa că se poate vorbi de management defectuos la Spitalul Judeţean, pentru că toate aceste numiri şi demiteri ale directorilor, dintre care unii nu aveau nicio tangenţă cu domeniul, nu au făcut decât să bulverseze activitatea unităţii. La Spitalul Judeţean Neamţ, unii dintre directori au avut mandate foarte scurte, chiar de câteva zile şi o săptămână.
Până pe 18 decembrie 2019, director a fost economistul Codruţ Munteanu, de pe 19 decembrie 2019 până pe 17 martie 2020 chirurgul Alexandru Juncu, iar pe 17 martie a urmat Toader Mocanu, fost prefect şi senator de Neamţ. Pe 3 aprilie, era desemnat doctorul Florin Apostoaie, fost director al Spitalului Târgu Neamţ, în locul lui Mocanu, care-şi dăduse demisia din motive de sănătate, iar pe 10 aprilie Apostoaie era revocat, funcţia revenindu-i epidemiologului Daniela Marcoci, care preciza că va fi director doar pe perioada stării de urgenţă.
Pe 17 mai, Marius Ghineţ era instalat ca noul manager al spitalului, lucru care l-a făcut „vedetă“ în ţară, deoarece avea o firmă de pompe funebre, dar a rezistat doar trei zile, fiind demis, pe 20 mai, de Ionel Arsene. A urmat medicul Silviu Verzea, care a decis să părăsească postul prin demisie, după ce presa a difuzat filmări şi poze în care se vede cum bătrâni erau ţinuţi cu orele în curtea spitalului noaptea, sub cerul liber, pe scaune.
Şefia a fost preluată de Lucian Micu, fost primar al municipiului Roman, care şi-a pierdut funcţia din cauza unei incompatibilităţi, el rezistând ca director de spital 21 de zile, demisia fiind consemnată pe 17 noiembrie 2020, după tragedia produsă de incendiul de la Secţia ATI. A urmat, ca interimar, medicul Cristina Atănăsoaie Iacob, care mai avusese o funcţie de conducere în urmă cu câţiva ani (director medical), pentru ca cel mai recent manager să fie Alexandru Filimon.
Vă mai recomandăm să citiţi:
Refuz masiv de vaccinare împotriva COVID-19 în judeţul Neamţ. Motivul acestui aparent eşec
Spitalele pot deveni în orice clipă crematorii. Concluziile ISU Neamţ după ce zece pacienţi au ars de vii