Recordurile din Himalaya ale unui alpinist român de 58 de ani. Ce vârfuri a cucerit în trei săptămâni
0
Adrian Laza, un alpinist român în vârstă de 58 de ani, efectuează o expediţie în Pakistan, reuşind, în doar trei săptămâni, să urce pe vârfuri himalayene de peste 8.000 de metri.
Vara 2022 este una fastă pentru Adrian Laza, un inginer silvic în vârstă de 58 de ani, din Dragomireşti, judeţul Neamţ, stabilit acum în Canada. Marea lui pasiune este alpinismul şi se poate mândri cu reuşite care nu sunt la îndemâna oricui. În luna iunie a acestui an a plecat în Pakistan, ţinta fiind alt vârf din Himalaya.
Este însoţit de un bun prieten, pakistanezul Tenjin Sherpa, cu care a mai urcat pe înălţimile masivului asiatic. Pe 1 iulie, a arborat steagurile României şi Canadei pe Nanga Parbat, un „uriaş“ de 8.125 de metri. Se credea că va veni acasă, dar şi-a schimbat planurile, fiind atras de Gasherbrum II, care are 8.035 metri. Iar pe 21 iulie îi atingea vârful.
„Uneori cuvintele sunt prea sărace pentru a spune tot ce simţim. Vă împărtăşesc imensa bucurie şi recunoştinţă de a-i fi fost îngâduit lui Adrian, în această dimineaţă, să păşească pe vârful celui de al 13-lea uriaş al lumii. Ascensiunea a fost făcută cu în acelaşi stil rapid, plecând ieri dimineaţă din Camp 2, cu o pauză de câteva ora în Camp 3 şi apoi direct spre vârf“.
Aceasta este postarea Inei Laza, soţia alpinistului, cea care, pe pagina de Facebook, ţine un jurnal al
ascensiunilor alpinistului. Ascensiunea pe Gasherbrum II se poate „traduce“ şi altfel pentru român. Acest ultim vârf este al noulea depeste 8.000 de metri din cariera lui, anul trecut, Laza reuşind să urce pe alţi patru din Himalaya.
Gasherbrum II, căruia i se mai spune şi „Muntele frumos“ este situat la graniţa dintre Pakistan şi China, prima ascensiune reuşită fiind în 1956. Este mai puţin predispus la avalanşe de munţi. Pe vreme bună îşi justifică denumirea, stâncile, zăpada şi semeţia lui formând peisaje impresionante. Mai are un „frate“, Gasherbrum I, care are altitudinea de 8.080 de metri.
Program spartan de antrenamente
Cât despre ascensiunea pe Nanga Parbat, iată ce scria Ina Laza: „Şi-a terminat munţii din Nepal, iar acum a plecat să încerce altceva. Astfel că a ales să meargă în Pakistan, pentru a urca pe cel mai înalt munte de acolo, Nanga Parbat. Mie, chiar nu-mi place deloc acest masiv, mai ales pentru că i se mai spune şi «Mâncătorul sau Ucigaşul de oameni». Prezintă o rată foarte mare de mortalitate şi totodată este cel mai îndepărtat“.
Lui Adrian Laza, ideea de a urca pe creste foarte înalte i-a încolţit de ceva timp, dar a pus-o în practică pe la 50 de ani, o vârstă când alţii se gândesc la pensie. Şi s-a pus pe „muncă“. Când nu-i pe înălţimile masivului din Asia, nu este zi în care să nu se antreneze. Dintr-o săptămână, trei zile sunt la sală, la aerobic şi forţă. În celelalte patru urcă orice munte are în zona British Columbia, acolo unde locuieşte, uneori cu zeci de litri de apă în spate pe care îi duce până în vârf, indiferent de vreme.
Programul: trezit la ora 04.30, la 06.00, fie lumină, întuneric, ploaie, zăpadă, vânt sau soare, deja se află pe traseu. A citit sute de cărţi şi consultat zeci de specialişti în ascensiuni la altitudini mari. În ceea ce priveşte palmaresul alpinistului român, el arată astfel: Monte Rosa - 4.634 metri şi Mont Blanc - 4.809 metri au fost urcate în iulie 2014, urmând Mera Peak - 6.476 metri - octombrie 2014, din nou Mont Blanc, în septembrie 2016, pentru ca pe Cho Oyu - 8. 201 metri să pună piciorul pe 30 septembrie 2016, fiind primul optmiar din carieră.

Gasherbrum II este situat la graniţa dintre Pakistan şi China FOTO Ina Laza
Pe 20 mai 2017, ajungea la cota 8.700 de metri, în prima experienţă de pe Everest, urmând Elbrus - 5.642 metri (octombrie 2017), Aconcagua - 6.962 metri (29 ianuarie 2018), Makalu - 8.481 metri (14 mai 2018). Pe 16 mai 2019 a urmat ascensiunea reuşită pe Everest, apoi Annapurna1 - 8091 metri (16 aprilie 2021) şi Lhotse - 8. 516 metri (23 mai 2021). Pe 27 septembrie 2021 a arborat steagurile României şi Canadei pe Manaslu - 8.163 metri.
Dhaulagiri - 8.167 metri a fost cucerit pe 15 octombrie acelaşi an, iar penultimul optmiar urcat a fost Nanga Parbat - 8.126 metri - 1 iulie 2022. În 2015 a fost cutremurul din Nepal, iar Adrian s-a implicat în trimiterea de ajutoare şi construirea unei şcoli alături de Clubul Rotary Piatra Neamţ 2005. A contribuit şi la constituirea unei fundaţii, Ajutor pentru Nepal.
Vă mai recomandăm să citiţi:
Românii se întrec în ironii după ce un pod peste Siret s-a prăbuşit la şase luni după ce a fost inaugurat
Oameni geniali de altă dată. Cum era viaţa la 1900 în Perla Moldovei, condusă de un primar vizionar FOTO