Realităţi perpetue în Educaţie: şcoli depopulate cu mii de elevi sau clădiri cu WC-uri în curte lăsate la voia sorţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grupurile sociale prin curtea şcolilor încâ mai dăinuie în judeţul Neamţ FOTO Dan Sofronia
Grupurile sociale prin curtea şcolilor încâ mai dăinuie în judeţul Neamţ FOTO Dan Sofronia

În judeţul Neamţ, noul an şcolar va începe cu circa 3.500 de elevi mai puţini decât în actualul. Vor dispărea 50 de clase, iar zece şcoli vor fi închise.

Viitorul an şcolar nu aduce nimic bun pentru învăţământul din judeţul Neamţ, pe fondul natalităţii foarte mici şi a exodului către Occident scăderea populaţiei şcolare însemnând câteva mii de elevi lipsă. 

Într-o recentă conferinţă de presă, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a prezentat date statistice relevante. 

Anul şcolar 2020-2021 va începe cu aproximativ 3.500 de şcolari mai puţini decât în actualul, vor dispărea circa 50 de clase, iar zece unităţi vor fi comasate, adică vor fi închise. 

„În acest an şcolar sunt 68.448 de preşcolari şi elevi, iar

în anul şcolar viitor vom avea cu 3.490 de copii mai puţini în învăţământ. Asta înseamnă 49 de grupe şi clase în minus. Vor fi reduse zece grupe de preşcolari, 17 clase la învăţământul primar, 14 clase la învăţământul gimnazial, şase clase la cel liceal şi profesional şi câte două de la cluburile sportive şcolare şi la cluburile copiilor“, a declarat inspectorul şcolar Mihai Corlăţean. 

Alt efect al depopulării, mai ales în mediul rural, unde tendinţa de îmbătrânire este accentuată,

constă în faptul că zece unităţi de învăţământ vor fi închise în satele din câteva comune din Neamţ.

 Astfel, elevi şi cadrele didactice vor deveni navetişti, situaţia putând fi rezolvată cumva dacă sunt

microbuze şcolare, iar în caz contrar fiecare se va descurca pe cont propriu. 

Scăderea numărului de copii va fi resimţită şi de personalul didactic, fiind posibil ca unii să nu mai aibă obiectul muncii, iar alţii vor trebui să predea la mai multe şcoli pentru a avea catedra întreagă. 

În ceea ce priveşte reţeaua şcolară, din această toamnă sunt 11.123 locuri în învăţămîntul preşcolar, la cel primar 20.228 locuri, 16.713 vor fi la gimnaziu, la cel special de artă 550 de locuri, 1.532 vor fi la

cluburile sportive, etc.

„Din nefericire, am constatat că există şi 85 şcoli la mila Domnului“

În liceele Neamţului au fost alocate 158 de clase, între ele fiind 50 la învăţămîntul profesional, din care patru în sistem dual. Tot săptămâna trecută, dar într-o şedinţă de Colegiu Prefectural, una dintre temele de discuţie a fost „starea“ învăţământului. Mihai Obreja, inspector general, a prezentat situaţia violenţei în şcoli, a unităţilor cu grup sanitar exterior şi a celor cu şi fără nici un sistem de pază.

„În acest moment, în judeţ există 61 de corpuri de şcoală cu grupuri sanitare exterioare. Pentru 30 s-au alocat fonduri, iar la trei la care nu s-au finalizat lucrările din lipsă de fonduri au fost cuprinse în lista de solicitări pentru finanţare în acest an. Pentru alte douăsprezece şcoli s-a solicitat Ministerului Educaţiei bani pentru lucrări noi“, a declarat profesorul Obreja. 

În ceea ce proveşte siguranţa elevilor în incinta şcolilor şi în preajma acestora, nu s-au înregistrat infracţiuni grave în 2019, dar au fost cazuri de insulte şi limbaj inadecvat folosit între elevi. A mai fost o

situaţie în care un părinte a intrat într-o unitate şi a bruscat o elevă care intrase în conflict cu copilul său, fiindu-i întocmit dosar penal. 

În Neamţ, există 331 de unităţi de învăţământ, la 108 este pază umană sau aceasta este asigurată de consiliile locale, iar 15 beneficiază de serviciile firmelor specializate. La 195 de şcoli funcţionează sisteme video de monitorizare a incintelor, iar la opt se supraveghează atât interiorul, cât şi exteriorul. 

„Din nefericire, am constatat că există şi 85 şcoli la mila Domnului, ceea ce reprezintă un procent îngrijorător. Dintre acestea, 15 sînt în oraşe şi 70 în comune. Voi discuta cu primarii să vedem ce se poate face pentru a asigura securitatea a 36 de grădiniţe şi şcoli primare“, a mai afirmat inspectorul general Mihai Obreja.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite