Primul traseu marcat ce duce la cel mai tânăr lac de baraj natural din România. Cum se poate ajunge la Cuejdel din Neamţ în jumătate de oră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lacul s-a format în mai multe etape între anii 1978 şi 1991, pe cursul mijlociu al pârâului Cuejdel, prin surpări şi alunecări succesive la baza Culmii Munticelu.

Silvicultorii din Neamţ care au în custodie Rezervaţia Naturală au semnalizat zilele trecute un traseu de 35 de minute pe care turiştii pot ajunge la aria protejată ce seamănă foarte mult cu celebrul Lacul Roşu din Harghita. 

„A fost marcat traseul turistic spre lac, de la schitul din localitatea Cuejdi, comuna Gârcina. Accesul se face pe jos de la bariera de pe traseu, de unde se ajunge la lac, prin pădure, în maxim 35 minute“, se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei Silvice Neamţ.

Custodele ariei protejate a interzis în această zonă pescuitul din primăvara acestui an şi a montat panouri de avertizare privind comportamentul turiştilor. Legat de traseul marcat care duce spre lac, cei care au în grijă aria îi informează pe turişti că trebuie să respecte anumite reguli:

„Traseul este de dificultate uşoară spre medie şi este indicat să aveţi încălţăminte adecvată. Pentru a evita accidentele sau alte aspecte neplăcute, vă rugăm să nu părăsiţi traseul marcat, să evitaţi malurile lacului pentru a nu speria păsările care cuibăresc aici şi să respectaţi regulile înscrise pe panourile informative“.

Silvicultorii mai precizează că grupurile organizate mai mari de 10 persoane trebuie să solicite avizului custodelui cu trei zile înainte de a face deplasarea în zonă.

"Rezervaţia Naturala Lacul Cuejdel a fost declarată arie protejată de interes naţional prin HG 2151/ 30.11.2004. Prin OG 57/20.06.2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice sunt reglementate o serie de măsuri ce trebuie respectate pentru a evita sancţionarea contravenţională"

Vedere de pe unul din malurile Lacului Cuejdel FOTO: Florin Jbanca

cuejdel

Cuejdel, cel mai tânăr lac de baraj natural din ţară

Lacul Cuejdel, numit uneori şi Lacul Crucii după forma sa, este unul din cele mai mari lac de baraj natural din ţară. Reprezintă o arie naturală de protecţie specială, rezervaţie naturală de tip acvatic.

Conform datelor oficiale din 2011, dimensiunile sale sunt: lungime 1.004,82 m, lăţime între 19,25 m şi 282,6 m cu o medie de 138,83 m. Suprafaţa lacului este de 13,95 ha, adună un volum de apă de 1.413.255 mc, are o adâncime maximă de 16,45 m, cea medie fiind de 10,1 m. 

Lacul s-a format în mai multe etape începând cu anul 1978 pe cursul mijlociu al pârâului Cuejdel prin surpări şi alunecări succesive la baza Culmii Munticelu.  

Etapa decisivă de formare a lacului a fost alunecarea de teren din anul 1991, specialiştii susţinând că aceasta a fost cauzată, cel mai probabil de cutremurul din anul 1990, la care s-au adăugat ploile intense din anul următor. Cu această ocazie barajul natural format a blocat întreaga vale, determinând acumularea unei mari cantităţi de apă. Principala cauză a multiplelor alunecări de teren a fost defrişările produse pe versantul stâng îndeosebi în perioada 1950-1960 şi construcţia vechiului drum forestier în această zonă.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite