Preot din Neamţ, în război cu serviciile secrete! Spune că e hărţuit cu metode de tip KBG!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Arhivă (El Periodico de Aragon)
FOTO: Arhivă (El Periodico de Aragon)

Preotul Ieronim Andrescu, stareţ al Mănăstirii "Sfântul Vasile cel Mare" din Bodeşti, se află în conflict, de mai mulţi ani, cu o familie din comună, care a donat pământul pe care este lăcaşul de cult. Stareţul îi acuză pe reprezentanţii Poliţiei, Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Informaţii Externe că tergiversează anchetele.

Stareţul Mănăstirii Bodeşti îi acuză pe oamenii legii de tergiversarea cercetărilor în mai multe dosare penale. Respectivele cazuri o vizează pe Elena Iovu, o localnică aflată în conflict de mai mulţi ani cu Biserica Ortodoxă Român, după cum arată realitateamedia.ro.

Stareţul îi acuză pe reprezentanţii Poliţiei, Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Informaţii Externe că tergiversează anchetele demarate ca urmare a mai multor plângeri penale făcute de el, împotriva familiei Iovu. De asemenea, preotul mai susţine că acest lucru se întâmplă deoarece familia Iovu face parte dintr-o Biserică secretă, ai cărei membri ar avea mari influenţe asupra oamenilor legii. De cealaltă parte, Elena Iovu, care s-a judecat pentru a obţine revocarea donaţiei făcute către BOR, îl acuză pe stareţ că urmăreşte doar interese financiare şi el ar fi adevăratul hărţuitor. Conflictul dintre cele două părţi persistă de prin 2006, iar în această nouă fază în care s-a ajuns, stareţul de la Bodeşti ameninţă cu proteste extreme.

"Dacă va fi nevoie ne dăm foc în semn de protest"

În plângerea trimisă mai multor instituţii ale statului, stareţul Andrescu face următoarele afirmaţii: "Mă adresez autorităţilor publice din judeţul Neamţ, în special IJP, Parchet şi SRI, pentru a le aduce la cunoştinţă că sunt supus unor metode de tip KGB, prin care sunt hărţuit penal de către reprezentanţi şi acoliţi ai bisericii paralele, cu sediul în Ucraina, dar cu multe filiale în România. O astfel de filială se află şi în Bodeşti, în locuinţa familiei Iovu Elena şi Vasile, situată în vecinătatea Mănăstirii Sf. Vasile din Bodeşti. Întrucât, împotriva mea şi a Bisericii Ortodoxe Române, pe care o reprezint ca stareţ al mănăstirii, reprezentanţii bisericii paralele, în frunte cu doamna Iovu, au formulat mai multe plângeri penale, prin care încearcă să acapareze ilegal patrimoniul mănăstirii, precizez că instanţele civile s-au pronunţat asupra patrimoniului acestui lăcaş şi au stabilit, prin hotărâri judecătoreşti, că oamenii bisericii paralele nu au niciun drept asupra bunurilor aflate în litigiu. Solicit şefului Poliţiei Neamţ, Ministerului Public şi SRI să monitorizeze aceste dosare şi să cerceteze care sunt cauzele tergiversării soluţionării legale a acestor cauze civile şi penale. Mai solicit să fie reanalizate soluţiile de neîncepere a urmăririi penale date unor reprezentanţi ai bisericii paralele, printre care şi numita Elena Iovu, aceasta din urmă fiind cercetată în mai multe dosare, sub acuzaţiile de: înşelăciune în dauna patrimoniului BOR, uzurpare de calităţi oficiale, fals şi uz de fals. Cer, de asemenea, ca SIE şi SRI să monitorizeze activitatea capilor acestei biserici paralele, cu rădăcini în Ucraina, Republica Moldova şi fosta URSS, pentru ca Biserica Ortodoxă Română să poată fi protejată, conform Legii cultelor, de aceşti impostori care periclitează siguranţa naţională". Stareţul de la Bodeşti a mai declarat că, în cazul în care situaţia nu se va rezolva, "dacă va fi nevoie, ne dăm foc în semn de protest, şi ne jertfim pe altarul credinţei, pentru dreptate", mai arată realitateamedia.ro.

Instanţa a declarat-o pe femeie nevinovată

Aspectele penale la care face referire preotul Andrescu s-au concretizat şi în trecut, prin plângeri penale făcute de conducerea Mănăstirii Bistriţa, împotriva Elenei Iovu. Atunci, femeii i s-a adus un lung şir de acuzaţii: abuz de încredere, înşelăciune, gestiune frauduloasă, fals în declaraţii şi exercitarea fără drept a unei profesii. Cercetările au început în 2006, au durat trei ani şi, în cele din urmă, poliţiştii au stabilit că faptele nu se confirmă, propunând neînceperea urmăririi penale. Soluţia a fost confirmată de procurori, dar călugării au atacat rezoluţia în instanţă. După ce au analizat toate probele, magistraţii nemţeni i-au dat câştig de cauză Elenei Iovu şi au menţinut soluţia de neîncepere a urmăririi penale.

O donaţie cu bucluc

Problemele între cele două părţi au demarat după ce, în urmă cu aproape şapte ani, Elena Iovu a cerut în instanţă revocarea donaţiei pe care o făcuse BOR. Ea voia să-i fie înapoiat pământul pe care l-a donat şi pe care a fost apoi construită mănăstirea din Bodeşti. Instanţa i-a respins cererea, considerând-o tardivă, dar Iovu nu s-a lăsat. Aşa se face că, în vara anului 2006, femeia a pus lacătul pe uşa Mănăstirii "Sf. Vasile cel Mare". Incidentul s-a petrecut chiar când lăcaşul de cult urma să fie vizitat de episcopul Calinic Botoşăneanul. Elena Iovu şi-a justificat gestul afirmând că este proprietara de drept a terenului şi că a construit mănăstirea cu ajutorul unor maici, însă, după finalizarea construcţiei, conducerea BOR a dispus ca lăcaşul să fie "ocupat" de călugări şi nu de măicuţe. Au urmat seturi de plângeri la Poliţie şi Tribunal, plângeri făcute atât de Iovu cât şi de stareţul Andrescu. Acum, niciuna din părţi nu este mulţumită. Conform site-ului realitateameadia.ro, Iovu îl acuză în continuare pe stareţ că vrea să se îmbogăţească de pe urma credincioşilor, iar stareţul spune că femeia face parte dintr-o sectă ("Biserica Secretă") şi batjocoreşte Biserica, proclamându-se preotească şi oficiind slujbe ilegale.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite