Sanatoriu TBC din Neamț aflat lângă pădure, terorizat de urși. Autorităţile nu au soluţii, dar se războiesc între ele

0
Publicat:

Sanatoriul TBC Bisericani, situat într-o zonă împădurită din comuna Alexandru cel Bun, judeţul Neamţ, a devenit „ţinta“ urşilor, vizitele acestora fiind semnalate chiar şi de două ori pe zi în curtea spitalului.

Spitalul este situat în imediata apropiere a pădurii FOTO Dan Sofronia
Spitalul este situat în imediata apropiere a pădurii FOTO Dan Sofronia

Din 20 noiembrie 2023, în comuna nemțeană sălbăticiunile au fost văzute de 12 ori. În opt cazuri, urșii au fost observaţi dând târcoale zonei unde se află tomberoanele cu deşeuri şi printre pavilioanele unităţii sanitare, la o pensiune sau aproape de primărie.

În seara de 27 noiembrie 2023, un urs a „vizitat“ şi zona Postului de Poliţie, situat pe DN 15 Piatra Neamţ - Bicaz, la ora 22.25 fiind transmis un mesaj RO-ALERT. De altfel, la sanatoriu, în ziua precedentă au fost doi urși care s-au „plimbat” prin curte.

Autoritățile se războiesc între ele

În tot acest timp, autorităţile se războiesc între ele, pentru că soluţii imediate de rezolvare a situaţiei nu se întrevăd, o eventuală împuşcare a urşilor fiind posibilă doar în condiţii extreme. Pericol în zonă din cauza animalelor sălbatice este atât pentru cadrele medicale navetiste, cât şi pentru copiii care pleacă şi se întorc de şcoală.

Primarul Ion Rotaru a declarat, după ce a fost semnalată prezenţa urșilor în curtea sanatoriului în ultima lună, că, de comun acord cu directorul spitalului, a decis împrejmuirea cu un gard de trei metri înălţime a pubelelor. Edilul a mai spus că pentru protecţia cetăţenilor din comună a fost semnat un contract cu o asociaţie de vânătoare care va interveni, în situaţii similare, pentru tranchilizarea şi relocarea urșilor, în pădure.

Prefectul Adrian Niţă este însă de altă părere și-l acuză pe edil de indolenţă.

„Nepăsare și indolenţă la cote alarmante! În urma apelurilor locuitorilor, jandarmii au încercat să îl contacteze pe primar pentru constituirea echipei de intervenţie, dar nici telefoanele repetate, nici mesajele Roalert nu pot perturba odihna edilului căruia pare să nu îi pese că angajaţi şi pacienţi ori locuitorii nu mai pot ieşi din case după asfinţit“, spune prefectul.

Reacția prefectului

Adrian Niță a luat şi o primă măsură, dar nu împotriva urşilor, ci a edililor din comună. A dispus ca Poliţia şi Jandarmeria să îi notifice pe primar şi pe viceprimar cu privire la faptul că nu îşi îndeplinesc obligaţiile, iar luni, 27 noiembrie, a trimis Corpul de Control în localitate, pentru a vedea dacă Ordonanţa 81/2021 (intervenţia pentru prevenirea şi combaterea atacurilor urşilor) este respectată.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite