Omul din spatele câinilor minunaţi care salvează turişti îngropaţi în zăpadă: „Locuiesc cu ei, stau cu ei, simt ce vor după atitudinea lor de moment“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Paşcu împreună cu Erik şi Yan, unitatea canină de la Salvamont Neamţ FOTO: Facebook
Ionuţ Paşcu împreună cu Erik şi Yan, unitatea canină de la Salvamont Neamţ FOTO: Facebook

Ionuţ Dumitru Paşcu este între primii salvatori din România care a folosit câinii în acţiunile de căutare şi recuperare montană.

Ionuţ Dumitru Paşcu (50 de ani) este salvamontist de 16 ani, însă în ultima jumătate a carierei a adus un plus în acţiunilor specifice de căutare şi salvare montană cu ajutorul câinilor special antrenaţi pentru astfel de misiuni. Din 2017, Ionuţ este conductor unitate canină la Serviciul Salvamont Neamţ, şi împreună cu Erik şi Yan, cei doi câini atestaţi, din rasa Malinois, ajută în acţiunile de căutare a persoanelor rătăcite în masivul Ceahlău.

Mai înainte ca în cadrul Salvamont să fie oficializate unităţile canine (2014), Ionuţ Paşcu a folosit însă această metodă la Salvamont Vatra Dornei.

„În anul 2010 l-am avut pe Ross, un ciobănesc german în vârstă de 11 luni, care, din cauza agresivităţii pe care o manifesta, trebuia să fie eutanasiat. Am început o pregătire cu el, iar după vreo opt luni era perfect socializat şi nu mai avea nicio problemă de agresivitate“, îşi aminteşte Ionuţ. La acel moment, în cadrul Salvamont nu se foloseau câini în acţiunile de căutare şi salvare.

„Neoficial, empiric, eu activam însă cu Ross ca structură de unitate canină. Prima şi ultima acţiune în care l-am luat a fost într-o zonă munroasă din Vatra Dornei. Mama şi copilul ei, un băiat de 16 ani care avea deficienţe de maturizare psihică, s-au rătăcit într-o zonă fără semnal. Mi s-a adus un papuc de-al copilului, i l-am dat câinelui care a plecat şi s-a întors cu cei doi. Interesant e că Ross a plecat în cu totul altă direcţie în care voiam să plecăm noi în căutare şi de aici am învăţat că trebuie să te încrezi sută la sută în câine“, mai spune conductorul.

După o experienţă de trei ani cu Ross, Ionuţ a fost nevoit să renunţe la el, însă a primit un alt exemplar, pe Erik, din rasa ciobănesc belgian (Malinois).

Misiune de căutare persoane dispărute în avalanşă, cu ajutorul câinilor atestaţi Sursa: Facebook/Salvamont Neamţ  

Din 2014, prin demersurile făcute de Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş, unităţile canine pregătite şi atestate, şi-au făcut loc în structurile judeţene Salvamont din ţară.

„Printr-o cooperare cu structura similară ISU din Regiunea Savoia, din Franţa, Ion Sănduloiu a făcut un stagiu de pregătire acolo şi a decis să facă şcoală pentru aşa ceva, cu ajutorul specialiştilor francezi. În fiecare an s-au făcut de atunci câte două stagii în Făgăraş cu divizia umană şi cu divizia canină. Eu am mers la aceste stagii de fiecare dată, începând din 2015, iar acum am doi câini atestaţi, pe Erik şi pe Yan, care e puiul lui“, menţionează Ionuţ Paşcu.

Pascu

În prezent, în ţară sunt doar 7 conductori de unitate canină în cadrul Salvamont, care lucrează în misiunile de căutare în munţi cu 10 câini atestaţi. „Noi, cei cu câinii, suntem nebuni. Nu vreţi să ne vedeţi cum lucrăm. În momentul în care eşti obişnuit să fii <alfa> cu un câine, e foarte posibil să te răsteşti la un coleg şi poţi să ai probleme de interacţiune socială“, spune conductorul care mărturiseşte că a venit de la Vatra Dornei la Salvamont Neamţ pentru viitorul celor două fiinţe cu care îşi împarte munca zi şi noapte.

Pascu

„Locuiesc cu ei, stau cu ei, îi simt. Simt dacă miroase un hoţ, un grup de oameni, un om rănit, sau un om panicat. Îl ştiu după atitudine. Asta-i fascinant şi la fiecare antrenament, sau misiune, mă gândesc cum să-l provoc mai mult să mă uimească şi mai mult“, îşi descrie Ionuţ relaţia cu câinii. Pentru cei care nu ştiu, antrenamentele pe care le face cu Erik şi Yan nu sunt deloc o joacă, deşi, la final, recompensa pentru patruped e tocmai o... jucărie: 

„Îmi antrenez câinii pentru condiţii ostile; nu pentru victime care stau nemişcate, ci cu victime care agresează câinele, sau fug. În acest timp, câinele stă acolo nemişcat şi îmi dă semnal. În mintea câinelui, premiul lui final e joaca, asta e recompensa. Eu stau cu jucăria câinelui în rucsac“, mai spune Ionuţ care are şi un mare regret: că nu a reuşit să-i salveze pe cei doi prieteni, Nathy Josse şi Sorin Pandelea, care s-au prăpădit pe 1 decembrie 2017, surprinşi de o avalanşă în munţii Călimani. Atunci salvamontistul abia intrase în tură la cabana Dochia, din Ceahlău, a fugit într-un suflet până la locul accidentului, însă efortul a fost inutil. „Cu acei copii care au murit eu m-am antrenat şi nu am reuşit să-i salvăm şi cu crucea asta neagră am să mor“, a mai spus Ionuţ Paşcu.  
 

Pascu
Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite