Invenţie pentru recuperarea pacienţilor cu atac vascular cerebral. „Îmi doresc ca dispozitivul să fie un produs exclusiv românesc“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cercetător din municipiul Roman susţine că a găsit o soluţie pentru recuperarea persoanelor care au suferit degenerări neuronale, inclusiv accident vascular cerebral sau comă.

După mai bine de 10 ani de cercetare, profesorul Constantin Costescu a creat un dispozitiv ce are drept scop recuperarea persoanelor care au suferit degenerări neuronale, inclusiv accident vascular cerebral sau comă. 

SENS (Smart External Neuro Stimulation) trimite un set de stimuli către pacient, iar după ce procesează datele, generează un nou set de date ce vor fi convertite în stimuli retrimişi pacientului. Ciclul este repetat şi se stabileşte în acest mod o comunicare cu creierul pentru restabilirea abilităţilor de vorbire, cognitive, motorii şi senzoriale ale pacientului. 

„Ideea este că putem să regenerăm nişte zone din cap, dar să trebuie să ştim să integrăm lucrurile astea lucrând cu creierul pentru reabilitarea lui”, spune Constantin Costescu.   

În acest moment, SENS este în faza de pre-prototip, construit cu elementele de bază necesare pentru a demonstra teoria. 

„Pentru trecerea la paşii următori, trebuie să construim un prototip care să ne permită efectuarea de teste clinice. Costurile previzionate pentru construirea prototipului sunt de aproximativ 130.000 euro, o sumă infimă dacă se poate rezolva problema la nivel mondial sau chiar naţional, a mai spus cercetătorul. 

Invenţia sa a fost prezentată în lucrarea «External Stimulation in Neural Matrix Recovery», publicată în Buletinul Institutului Politehnic din Iaşi, Secţia Matematică, Mecanică teoretică şi Fizică, numărul 1 din 2017. Proiectul în detaliu poate fi consultat la adresa sens.hdev.info , acolo unde se derulează şi campania de strângere de fonduri pentru crearea protipului.   

„Depresia este boala secolului XXI”

Constantin Costescu a plecat pe drumul acestei inovaţii de la o experienţă personală şi de la o realitate statistică îngrijorătoare din care rezultă că în România, numărul pacienţilor care suferă de afecţiuni neuronale este considerabil: 800.000 de pacienţi suferă în urma unui AVC, circa 500.000 de persoane au Alzheimer, iar peste 70.000 sunt diagnosticaţi cu boala Parkinson (1 din 20 la vârsta de 40 ani). 

„Anual, aproximativ 65.000 de români suferă un accident vascular cerebral şi ce e îngrijorător este că incidenţa acestei afecţiuni este la vârste tot mai mici. Multă lume începe să-şi dea seama că boala secolului XXI este depresia, iar numărul cazurilor de Alzheimer sau Parkinson s-a dublat în ultimii 20 de ani“

Pasionat de matematică (absolvent al Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău, facultatea de matematică-fizică), Costescu spune că avantajele dispozitivului SENS ţine de uşurinţa cu care poate fi folosit de pacienţi.

„În multe cazuri reabilitarea medicală a pacienţilor presupune deplasarea acestora către unităţile de recuperare. SENS elimină acest lucru, iar utilizarea dispozitivului este extrem de simplă, fie că vorbim de personal specializat sau nu”

La ultima ediţie a târgului de inventică Euroinvent de la Iaşi, proiectul său a fost premiat cu medalia de argint.

„Am pornit un proiect de strângere de fonduri. Odată obţinute rezultatele testelor clinice, vom produce dispozitivele SENS, sperând ca într-un timp relativ scurt pacienţii să aibă acces la reabilitare chiar din confortul casei lor. Îmi doresc ca dispozitivul să fie un produs exclusiv românesc pentru a putea veni în principal în ajutorul pacienţilor români, dar în măsura în care acest lucru nu va fi posibil, nu exclud cooperarea cu guvernele sau companiile care într-adevăr doresc să aibă o soluţie optimă în procesul de recuperare medicală”, a mai spuns Constantin Costescu. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite