„Fetiţa“ bătută în sediul Poliţiei Piatra Neamţ, o infractoare cu zeci de dosare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Neamţ au dezbătut fenomenul delincvenţei juvenile şi soluţiile de potolire a micilor infractori pornind de la cazul adolescentei lovite în sediul Poliţiei.

Furtuna iscată la nivel naţional după scenele din sediul Poliţiei Piatra Neamţ face  valuri şi după o săptămână de la difuzarea imaginilor pe toate canalele media. Dacă în privinţa comisarului şef Cezar Filip lucrurile s-au mişcat repede într-o primă fază, prin demisia sa din funcţie, cazul minorei a scos la lumină o problemă la fel de mare pe care autorităţile nu o pot gestiona, respectiv a micilor infractori.

Într-o şedinţă convocată marţi, 25 martie, de prefectul de Neamţ Vlad Angheluţă s-a discutat despre acest fenomen, pornind de la cazul Ana Marei Tănase, fata bătută de şeful Poliţiei.

„Copilul mediatizat se află deja internat într-o instituţie sanitară pentru că s-a constatat că are o problemă medical gravă care în mod cert a dus la ceea ce s-a întâmplat de-a lungul timpului”, a spus secretarul CJ Neamţ, Daniela Soroceanu, în timp ce şeful IPJ Neamţ a ridicat vălul asupra adevăratului fenomen infracţional al minorei şi anturajului pe care aceasta îl frecventează pentru a comite furturi, tâlhării, sau, mai grav, crime.

Comisarul şef Paul Tablan, comandantul Poliţiei judeţene a precizat că în ultimii trei ani, la nivelul Poliţiei Municipiului Piatra Neamţ au fost instrumentate 179 de dosare penale în care sunt implicaţi copii cu vârsta până în 14 ani care nu răspund penal.

„Minora care apare pe imagini a fost cercetată în 20 de dosare penale, trei dintre ele deosebit de grave, evenimentele încheindu-se cu decesul victimei. Ea face parte dintr-o grupare cu 7 membri. În măsura în care membri acestei grupări infracţionale au împlinit vârsta de 14 ani, în urma expertizării,  au putut fi luate măsuri - reţinere şi apoi mandate pentru minori. Problema la care nu am găsit soluţie o reprezintă minorii care nu au împlinit vârsta de 14 ani”, a spus şeful IPJ Neamţ.

În urma discuţiilor s-a ajuns la concluzia că scoaterea din spaţiul public a acestor minori periculoşi depinde de completarea unei legi emise încă de acum 10 ani (Legea 272/2004), care prevede existenţa unor servicii rezidenţiale specializate (centre de reeducare). Cum nici acum nu sunt emise normele de aplicare, minorii infractori sub 14 ani sunt prinşi de poliţişti şi eliberaţi din nou în stradă unde fac ei legea.

„Să încalci reguli e <cool>”

Specialiştii care au studiat comportamentul unor astfel de copii-problemă consideră că sunt mai mulţi factori care conduc minorii la comiterea de fărădelegi.

„Întopdeauna contează mediul, educaţia primită de acasă şi anturajul în care se învârt aceşti copii. Dacă ei sunt învăţaţi că a fura şi a tâlhări este totuna cu supravieţuirea, aşa acţionează. În urma unei expertize medico-legale se poate afla dacă minora are tulburări de comportament, apoi se dă un diagnostic şi un tratament care se aplică în centre de sănătate specializate”, a declarat Anca Mihaela Hîncu, medic primar psihiatru.

În cazul Anei Maria Tănase, modul de comportare pare determinat în mare măsură de anturajul în care fata s-a „lipit” în ultimii ani şi unde acţionează.

„Vorbim de afiliere la grup, de dorinţa de a fi în centrul atenţiei şi de o atitudine rebelă, adică e <cool> dacă încalci regulile. Este o problemă care ţine şi de vârstă, de acea trecerea spre adolescenţă”, mai spune doctor Hîncu.

Ana Maria Tănase a fost implicată în ultimul an în două cazuri de omor, cel mai mediatizat fiind al actorului Constantin Ghenescu. În septembrie 2013, ea l-a însoţit pe ucigaş, Ştefan Vasile Botezatu (25 de ani) în apartamentul unde locuia actorul în vârstă de 69 de ani. În timp ce Botezatu l-a înjunghiat pe Ghenescu, minora căuta bani prin bucătărie. Fata a fost cercetată penal pentru tâlhărie, violare de domiciliu şi nedenunţarea unei infracţiuni, dar având în vedere vârsta pe care o avea la momentul faptei (13 ani şi 10 luni), a scăpat de răspundere penală.

La începutul anului 2013, respectiv în noaptea de 2/3 ianuarie, doi tineri  - Adrian Pintilie, de 19 ani, din Bacău, aflat fără forme legale în Piatra Neamt, însoţit de trei minori de 14 ani, 12 ani şi Ana Maria Tănase (13 ani şi 2 luni avea atunci minora) au intrat în locuinţa unui bătrân, de 81 de ani, din Piatra Neamţ, cu scopul de a-l tâlhări. Victima a fost lovită crunt de cei patru infractori, şi la câteva zile a decedat. Şi în acest caz, fata a scăpat de urmărirea penală deoarece nu avea la data comiterii faptei vârsta de 14 ani.

Chiar dacă pare o misiune imposibilă, specialiştii consideră că minora poate fi îndreptată, având în avantaj chiar vârsta la care încă se formează personalitatea.    

Cezar Filip anchetat penal şi disciplinar

Comisarul şef Cezar Filip a devenit un caz naţional după ce, pe 19 martie a.c, a apărut în imagini lovind o minoră cu palmele şi cu piciorul, în sediul instituţiei pe care o conducea, Poliţia Piatra Neamţ. Filmarea, datată 8 martie 2014, a fost extrasă din serverul instituţiei ce deserveşte sistemul de supraveghere video din sediul Poliţiei Municipiului.

Înregistrarea a devenit publică după ce a fost postată pe youtube, şi a stârnit un adevărat scandal în Poliţie. O echipă de anchetă de la IGPR s-a deplasat imediat la Piatra Neamţ, iar Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea i-a ordonat şefului Poliţiei Române să-l demită pe comisarul şef Cezar Filip.

Ofiţerul, care îşi luase concediu medical de pe 18 martie, nu a mai aşteptat să fie dat afară, ci şi-a prezentat singur demisia, pe 19 martie seara, din funcţia de şef al Poliţiei Piatra Neamţ. El este cercetat şi disciplinar, şi penal pentru purtare abuzivă, dosarul fiind preluat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bacău. 

Pe aceeaşi temă:

APADOR-CH susţine că poliţistul care a dat filmarea cu şeful Poliţiei Piatra Neamţ este supus presiunilor

Şeful Poliţiei Piatra Neamţ, filmat când loveşte o minoră în sediul instituţiei

Grup de susţinere pentru poliţistul Cezar Filip, ofiţerul cu o carieră controversată care a împărţit ţara în două

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite