Extremele judeţului Neamţ: o biserică la 1.000 de locuitori, un spital la 80.000. Un sfert dintre lăcaşurile de cult au fost ridicate după revoluţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Biserica Sf. Mina din Piatra Neamţ, încă în construcţie şi Spitalul Judeţean, cel mai mare din Neamţ
Biserica Sf. Mina din Piatra Neamţ, încă în construcţie şi Spitalul Judeţean, cel mai mare din Neamţ

Judeţul Neamţ este recunoscut pentru cea mai mare densitate de mănăstiri şi schituri ortodoxe din ţară. La o populaţie de 470.000 de locuitori, raportul este disproporţionat între lăcaşurile de cult existente în judeţ şi numărul de spitale sau de şcoli.

Conform datelor oficiale după ultimul recensământ al populaţiei (octombrie 2011), populaţia judeţului Neamţ era de 470.766 de locuitori, în scădere cu   83.750 de persoane faţă de anul 2002, când populaţia era de 554.516 locuitori.  

Chiar şi cu această scădere înregistrată din cauze demografice (scăderea natalităţii, migraţia forţei de muncă, etc), judeţul Neamţ este al patrulea ca populaţie din regiunea Nord-Est, după Iaşi, Bacău şi Suceava, şi al 17-lea din ţară.

Ultimul recensământ arată că în Piatra Neamţ, municipiul reşedinţă de judeţ  trăiau 77.393 de persoane, iar în Roman, al doilea municipiu al judeţului, 47.304 persoane.

Peste 300 de biserici ortodoxe, 79 de mănăstiri şi schituri

Conform datelor centralizate de Secretariatul de Stat pentru Culte, în Neamţ există 542 de lăcaşuri de cult (biserici, mănăstiri, schituri, capele de rugăciune). În proporţie covârşitoare, cea mai mare parte a acestora sunt de rit ortodox. Trebuie menţionat că judeţul Neamţ este gestionat din punct de vedere administrativ atât de Arhiepiscopia Iaşilor (cu Protopopiatele Piatra Neamţ, Târgu Neamţ, Roznov, Ceahlău) şi de Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului (Protopopiatul Roman).

Numărul total al bisericilor ortodoxe din judeţ este de 334, circa o treime dintre acestea fiind ridicate în ultimii 25 de ani. În medie, aproape în fiecare din cele 83 de localităţi ale judeţului a fost înălţată după 1989 câte o biserică, raportul fiind îmbunătăţit în municipii şi oraşe, unde ritmul construcţiilor a fost mai susţinut. 

Biserica Sf. Mina din Piatra Neamţ este în construcţie de mai bine de 10 ani (sursa foto: doxologia.ro)

sf mina

Judeţul Neamţ, raiul mănăstirilor

Pe lângă cele 334 de biserici, Biserica Ortodoxă deţine în Neamţ şi o bogată salbă de mănăstiri şi schituri, concentrate în zona dintre Piatra Neamţ şi Târgu Neamţ. Aici sunt nu mai puţin de 79 de astfel de lăcaşuri: 53 de schituri şi 24 de mănăstiri, mare parte dintre acestea monumente istorice ;I de patrimoniu (Agapia, Văratec, Neamţ, Sihăstria, etc.)     

Harta mănăstirilor şi schiturilor din Neamţ (sursa: crestinortodox.ro)

harta manastiri

  

Pentru populaţia romano-catolică din Neamţ există în judeţ 27 de biserici, mare parte concentrate în zona localităţilor din zona Roman (Săbăoani, Tămăşeni, Doljeşti, Sagna, Cordun, Horia, Boghicea, Bâra, Gherăeşti etc). 

După Revoluţie au fost ridicate în Neamţ nu mai puţin de 25 de lăcaşuri de cult închinate Bisericii Adventiste de ziua a şaptea. 

Raportat la numărul total de locuitori ai judeţului (470.766), rezultă că o biserică poate deservi 868 de nemţeni. 

Şase spitale funcţionale, două desfiinţate, niciunul construit după revoluţie

În Neamţ funcţionează în prezent 6 spitale, cele mai multe în localităţile urbane. Cea mai mare unitate, Spitalul Judeţean de Urgenţă este la Piatra Neamţ, iar în Roman funcţionează Spitalul Municipal de Urgenţă. Tot la Roman funcţionează spitalul (monospecialitate) de Psihiatrie „Sf. Nicolae”.  

Două spitale orăşeneşti funcţionează la Târgu Neamţ („Sf. Dimitrie”), respectiv la Bicaz („Sf. Nicolae”). Trebuie menţionat că în acest ultim caz, spitalul a fost închis în aprilie 2011, odată cu măsurile guvernamentale de austeritate impuse pentru 77 de unităţi medicale din ţară. Spitalul Bicaz a fost redeschis în toamna anului trecut, iar anul acesta încearcă să revină în activitate la parametri normali.

Un alt şaselea spital, cel de Pneumoftiziologie funcţionează în localitatea Bisericani, din comuna Alexandru cel Bun, lângă Piatra Neamţ.

În ultimii 25 de ani, judeţul Neamţ a pierdut spitalul din comuna Ceahlău (transformat în 2007 în centru medico-social), dar şi spitalul Roznov, închis tot în aprilie 2011, odată cu unitatea din Bicaz. Şi această din urmă unitate a fost transformată în centru medico-social destinat îngrijirii persoanelor în vârstă. 

Spitalul Roznov a funcţionat până în aprilie 2011 (foto: arhiva Adevărul)

spitalul roznov

Deşi în timpul Guvernării Tăriceanu, judeţul Neamţ a apărut pe lista localităţilor unde urma să fie construit un Spital de Urgenţă modern, acest proiect a rămas doar pe hârtie, din lipsa fondurilor.

O şcoală la 1300 de locuitori

Reţeaua şcolară din judeţul Neamţ cuprinde 343 de unităţi de învăţământ (şcoli, licee, grădiniţe, şcoli speciale). Din acestea, 133 de şcoli au personalitate juridică, 210 nu au acest statut, funcţionând ca unităţi subordonate primei categorii, iar 4 sunt şcoli de învăţământ special.

În ultimi 25 de ani, din cauza măsurilor de austeritate, reţeaua şcolară a fost reorganizată prin comasarea unităţilor în şcolile de centru. 

Raportat la numărul populaţiei, judeţul Neamţ are o şcoală la 1.372 de locuitori. 

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite