Descoperire de senzaţie în Neamț. Tezaur unicat adus ofrandă zeilor, vechi de trei milenii FOTO

0
Publicat:

Un tezaur unicat, vechi de peste 3000 de ani şi extrem de valoros, a fost descoperit în judeţul Neamţ, la Icuşeşti. Artefactele, circa 130 la număr - bijuterii, aplice, nasturi, colane şi fibule - sunt datate din Epoca Bronzului şi Epoca timpurie a Fierului, alături de un pumnal Akinakis, datat secolele 7-5 I.Hr. 

Tezaurul este alcătuit din peste 130 de obiecte de podoabă FOTO ClubDetectRoman
Tezaurul este alcătuit din peste 130 de obiecte de podoabă FOTO ClubDetectRoman

„Comoara“, o „descoperire de senzaţie”, după cum este catalogată de către specialişti, a fost găsită la Icuşeşti cu un detector de către un pasionat de arheologie din Bacău, membru al Clubului Metal Detect Roman, din judeţul Neamţ. Artefactele au fost predate, aşa cum prevede legislaţia, Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Neamţ.

Rocsana Josanu, şefa instituţiei, a declarat că, din primele date, „se pare că nu este un sit arheologic în locul unde au fost descoperite, întrucât au mai fost făcute căutări şi nu s-a mai găsit nimic”. „Probabil a fost un loc de ofrandă adusă zeilor, după cum ne-a spus colaboratorul nostru, prof. univ.dr. Neculai Bolohan, de la Universitatea «Cuza» Iaşi“, a mai menționat Josanu.

Complexul Muzeal Neamț nu are fonduri pentru evaluare

Ovidiu Constantin, preşedintele Club Detect Metal, a dat detalii pentru „Adevărul“ despre tezaurul unicat vechi de trei milenii adus ofrandă zeilor: „A fost descoperit pe 21 octombrie de către colegul Nicu Mura, într-o pădure din Icuşeşti. Este compus din bijuterii din bronz, în jur de 130 de piese în diferite stări, unele întregi, unele în stare de degradare, fragmentare“.

Fibule din bronz FOTO ClubDetectRoman
Fibule din bronz FOTO ClubDetectRoman

În acest moment, tezaurul se află la Direcţia pentru Cultură, după ce Complexul Muzeal Naţional Neamţ nu l-a preluat pentru evaluare și conservare întrucât Consiliul Județean Neamț nu a alocat fondurile necesare expertizării unor asemenea descoperiri, deși este obligat prin lege.

În același timp, tot din lipsa fondurilor, Complexul Muzeal nu ar putea plăti recompensa de 30 %  din valoarea bunurilor descoperite. În asemenea condiţii, tezaurul ar putea ajunge la Muzeul „Ştefan cel Mare“, din Vaslui, care s-a arătat interesat de el.

FOTO ClubDetectRoman
FOTO ClubDetectRoman

Preşedintele Club Detect Metal, inginerul silvic Ovidiu Constantin, are şi el cu se „lăuda“. În aprilie 2020, hazardul a făcut să se afle pe lista celor care au descoperit tezaure vechi de 3000 de ani: o sabie de bronz, un vârf de lance, un topor din bronz de tip „Celt“, un cuţit şi un obiect neidentificat, tot din bronz.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite