Consilier judeţean din Neamţ, campion la incompatibilităţi. A fost prins în offside de trei ori în ultimii nouă ani
0Dan Vasile Constantin a reuşit „performanţa” să fie surprins incompatibil cu funcţiile de preşedinte de CJ Neamţ, prefect şi consilier judeţean. Cea de-a treia constatare a situaţiei, făcută de către ANI, i-ar putea încheia cariera politico-administrativă.
Inspectorii ANI au constat joi, 6 martie a.c. că Dan Vasile Constantin este incompatibil cu funcţia de consilier judeţean deoarece, în timpul exercitării mandatului actual (început în 2012), acesta a încheiat şi semnat un contract de furnizare de produse între societatea locală de termie, unde deţinea funcţia de administrator special şi compania judeţeană de apă. La această din urmă unitate, Dan Vasile Constantin era reprezentant al CJ Neamţ în Adunarea Generală a Acţionarilor.
Raportul ANI spune că această situaţie îi va bloca acestuia o perioadă destul de lungă accesul spre alte funcţii publice şi chiar spre posibilitatea de a fi ales în structurile administraţiei locale sau naţionale.
„Persoana […] faţă de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”, se arată în finalul raportului întocmit de inspectorii de integritate.
Dan Vasile Constantin are posibilitatea de a contesta în instanţă raportul ANI, perioadă în care mai poate activa în legislativul judeţean ca şi consilier. Dacă magistraţii vor decide că incompatibilitatea constatată de ANI se confirmă, Constantin îşi va pierde mandatul câştigat la alegerile locale din 2012, pe lista de consilieri judeţeni propusă de USL Neamţ.
În 2012 a pierdut şi fotoliul de prefect
În ultimii opt ani, Dan Vasile Constantin a mai fost în situaţie de incompatibilitate dovedită de două ori. Ultima dată, în primăvara anului 2012, atunci când a pierdut funcţia de prefect după doar…3 zile de la instalarea în funcţie.
Pe 31 mai 2012, Constantin a fost învestit în funcţia de prefect al judeţului Neamţ în urma unei ceremonii conduse de fostul ministru secretar de stat în Ministerul Administraţiei, Cătălin Chiper.
Prima sa decizie, luată de „Ziua Copilului”, a fost emiterea ordinelor privind încetarea de drept a mandatelor, înainte de termen, a cinci primari, pe motiv că aceştia urmau să candideze la alegerile din iunie pe listele altei formaţiuni politice (A.P.E.L), deşi la scrutinul din 2008 îşi câştigaseră mandatele pe listele PSD.
Imediat, prefectul Dan Constantin a fost reclamat prin două sesizări depuse la Biroul Electoral Judeţean, că se află în situaţie de incompatibilitate, deoarece acesta figura şi pe lista de candidaţi a USL Neamţ. Pe 4 iunie 2012, Dan Vasile Constantin şi-a dat singur demisia.
„Sunt un om de onoare şi nu am dorit ca rezultatul alegerilor să fie viciat de această situaţie. Luni (4 iunie 2012, n.n), demisia mea a fost înregistrată la Minister şi probabil că în şedinţa de Guvern se va decide înlocuirea mea din funcţie”, declara la acea vreme Dan Vasile Constatin.
În şedinţa de Guvern de pe 6 iunie, premierul Victor Ponta l-a numit prefect la Neamţ, printr-o hotărâre privind „aplicarea mobilităţii”, pe Ilie Dumitru Haralambie Mitea, ex-inspector guvernamental la Sibiu.
„Prefectul de Neamţ pe care l-am numit astăzi (6 iunie 2012 n.n.) în funcţie este din Corpul Înalţilor funcţionari publici. Cel de până astăzi nu a apucat să semneze nicio hârtie, am depistat faptul că era şi candidat şi l-am înlocuit imediat din funcţie, de fapt, l-am pus să-şi dea imediat demisia din funcţie”, preciza primul ministru după şedinţa de Guvern.
Nici „Părintele Constituţiei” nu l-a salvat
Prima experienţă neplăcută pentru Dan Vasile Constantin în administraţia locală a avut-o în urmă cu nouă ani, pe când deţinea funcţia de preşedinte de Consiliu Judeţean Neamţ, câştigată în urma scrutinului din 2004. La începutul anului 2006, prefectul Toader Mocanu a emis un ordin de suspendare din funcţie a lui Constantin, tot pe motiv de incompatibilitate. Juriştii Prefecturii au constatat că preşedintele CJ nu renunţase în termenul prevăzut de lege la funcţia de administrator la o firmă privată, după situaţia înregistrată la Oficiul Registrului Comerţului.
Dan Constantin a atacat fără folos în contencios administrativ ordinul prefectului, apoi a încercat şi în procesul pe fond ce a urmat să revină în funcţia de preşedinte al CJ Neamţ. Litigiul a devenit şi mai interesant şi prin prisma mizei, dar şi a apărătorilor aleşi de cele două părţi. În timp ce Dan Constantin a mers pe mâna avocatului Antonie Iorgovan, „Părintele Constituţiei”, senator PSD la acea vreme, prefectul Toader Mocanu a fost reprezentat la câteva termene de Valeriu Stoica, unul din liderii naţionali ai PNL în perioada menţionată.
Procesul s-a prelungit mai bine de un an, dar între timp, la finele lunii mai 2006, consilierii judeţeni au organizat alegeri pentru desemnarea unui nou preşedinte de CJ. Dan Constantin a candidat susţinut de PSD, însă a pierdut alegerile pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean în urma votului secret, în faţa contracandidatului Vlad Marcoci (PNL).
Pe aceeaşi temă:
Prima decizie a noului prefect de Neamţ: a demis primarii care au migrat înainte de alegeri