Cât crezi că vei trăi? Întrebarea neobişnuită cuprinsă într-un chestionar al unei primării de oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuitorilor din Târgu Neamţ li se cere să răspundă la trei chestionare FOTO Dan Sofronia
Locuitorilor din Târgu Neamţ li se cere să răspundă la trei chestionare FOTO Dan Sofronia

Primăria oraşului Târgu Neamţ cere cetăţenilor să răspundă la trei chestionare, una dintre întrebări referindu-se la câţi ani consideră aceştia că vor trăi.

Strategia de dezvoltare locală a oraşului Târgu Neamţ pentru viitorii ani este tema unei dezbateri publice. Administraţia a organizat întâlniri cu reprezentanţi ai unităţilor de învăţămînt, bisericilor, instituţiilor de cultură, sanitare, ai ONG-urilor şi mediului anteprenorial, încercând să afle principalele probleme ale urbei şi obiectivele ce necesită investiţii. 

Apoi, conducerea primăriei a invitat locuitorii să completeze, pe pagina de Facebook a instituţiei, trei chestionare intitulate Evaluarea calităţii vieţii în oraşul Târgu Neamţ, Evaluarea situaţiei actuale şi Decide viitorul oraşului Târgu Neamţ - identificarea problemelor şi găsirea soluţiilor acestora. 

Primul dintre acestea propune cetăţenilor întrebări referitoare la satisfacţia generală a vieţii şi situaţia financiară, nivelul venitului mediu anual al gospodăriei, statutul de angajat sau şomer şi satisfacţia privind locul de muncă, numărul de ore lucrate săptămânal, utilizarea timpului, nivelul studiilor. 

Se mai cere un răspuns privitor la evaluarea sănătăţii personale şi estimarea numărului de ani de viaţă, satisfacţia privind relaţiile personale, dacă au pe cine se baza în caz de urgenţă, încrederea în sistemul juridic etc. Pare ciudată întrebarea despre o opinie în ceea ce priveşte „evaluarea sănătăţii personale şi estimarea numărului de ani de viaţă“, dar se pare că ea are un temei. 

Va fi folosită în cadrul studiului sociologic necesar în stabilirea Strategiei de dezvoltare locală a oraşului de la poalele Cetăţii Neamţ, care va fi realizat cu ajutorul unei firme specializate din iaşi. Al doilea chestionar cere locuitorilor să evalueze serviciile de transport, poştă şi curierat, calitatea apei , plus sistemul de canalizare, salubritatea, iluminatul public, starea drumurilor şi locurile de parcare. 

Se mai propune caracterizarea nivelului de dezvoltare al sectoarelor economiei, alegerea domeniului

în care cineva ar investi, asta în condiţiile unor resurse financiare, evaluarea unor aspecte din educaţie ce ţin de cadre didactice, performanţe ale elevilor şi dotarea şcolilor, bibliotecilor, bazelor sportive, grădiniţelor. 

S-ar vrea o telegondolă până la Cetatea Neamţ 

Al treilea chestionar cere locuitorilor să spună cât de mulţumiţi sunt de situaţia actuală a oraşului, să identifice cele mai importante trei aspecte pozitive ale localităţii şi tot atâtea probleme, să numească cel mai important fenomen negativ şi să spună care ar fi cei mai importanţi trei factori care pot contribui la dezvoltarea localităţii. Iar comentariile la postarea primăriei nu au întârziat să apară. 

Un localnic crede că este vorba despre un chestionar absurd prin prisma „ultimei hotărâri de consiliu local, una prin care preţul apei a fost mărit în ultimul an“, unde preţul gunoiului este o absurditate, unde tinerii nu-şi găsesc un rost în oraş. A venit şi replica administraţiei, care i-a răspuns: „Completând aceste chestionare puteţi ajuta la identificarea problemelor cu care se confruntă cetăţenii oraşului şi în cele din urmă la identificarea soluţiilor acestora“. 

Tot în acelaşi context al dezbaterii publice, pe contul de socializare al primăriei era lansată o iniţiativă similară. Sunt aşteptate desene, compuneri, materiale video, idei de proiecte, fiind anunţate premii pentru cele mai bune propuneri. Ajută-ne să dezvoltăm un oraş smart, la fel ca tine! Te-ai gândit vreodată cum ar trebui să arate oraşul în care ţi-ai dori să locuieşti? Ar trebui să aibă parcuri, spaţii verzi, clădiri colorate sau poate un patinoar?“. 

Comentariile nu au întârziat să apară: „Mai întâi de toate, să trageţi canalizare şi asfalt unde este necesar, să nu mai ieşim cu cizmele de cauciuc din bloc şi după ce terminaţi toate acestea, să faceţi un oraş smart; degeaba e smart oraşul dacă eu vin plin de noroi la primărie să plătesc taxe şi impozite“. Alţii au propus realizarea unei telegondole de pe malul Ozanei până la Cetatea Neamţ şi a unei tiroliene în sens invers sau modernizarea blocurilor de pe bulevardul Ştefan cel Mare.

Un alt internaut comenta astfel: „Propun să se pună cizme înalte de cauciuc la trecerile de pietoni unde se adună multă apă când plouă, e mai ieftin şi nu mai cheltuim o grămadă de bani pe canalizări inutile şi cu banii rămaşi mai punem nişte steaguri“.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Caz unic! Ce au decis liberalii după ce au fost prinşi suspecţii care i-au jefuit de o mare sumă de bani

Baladă de Ziua Poliţiei pentru ministrul de Interne Lucian Bode: „Nu vă credeam aşa sinistru“

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite