Bătrân de 75 de ani, „răsplătit“ pentru stăruinţa infracţională. De ce a fost arestat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Magistraţii auconsiderat că un septuagenar trebuie privat de libertate FOTO Adevărul.ro
Magistraţii auconsiderat că un septuagenar trebuie privat de libertate FOTO Adevărul.ro

O instanţă de la Judecătoria Piatra Neamţ a decis arestarea unui bătrân în vârstă de 75 de ani, pentru că a perseverat infracţional în doar câteva zile

Un septuagenar din comuna Podoleni, judeţul Neamţ, a ajuns într-o postură nu tocmai plăcută, fiind arestat preventiv, pe o perioadă de 30 de zile, de către magistraţii de la Judecătoria Piatra Neamţ, care au decis privarea de libertate pentru că a comis mai multe infracţiuni în decursul a doar cinci zile. 

Deşi are o vârstă înaintată, când se spune că experienţa de viaţă îşi spune cuvântul în luarea unor decizii, bătrânul de 75 ani, Marin Muşat, a acţionat taman invers, pe fondul consumului de alcool manifestându-se violent faţă de fosta soţie, care are aceeaşi etate, agresând-o şi de Ziua femeii, pe data de 8 martie 2021. 

„(...) Admite propunerea privind pe inculpatul Muşat Marin şi dispune arestarea preventivă a acestuia pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 09.03.2021 pînă la data de 07.04.2021 inclusiv, luând act că inculpatul este cercetat (...), pentru săvârşirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe în formă continuată  (...) şi neexecutare a sancţiunilor penale în formă continuată“, conform instanţei. 

Decizia Judecătoriei Piatra Neamţ nu este definitivă şi poate fi contestată de septuagenarul violent la instanţa superioară, Tribunalul. 

Pe 8 martie, cadrele Secţiei de Poliţie Rurală Săvineşti au fost sesizate de către o femeie de 75 de ani, cu privire la faptul că fostul soţ provoacă scandal la domiciliu. 

La faţa locului, poliţiştii au verificat aspectele semnalate, constatând faptul că, pe fondul consumului de alcool, septuagenarul şi-a agresat fosta consoartă. Din investigaţii a mai reieşit că în urmă cu câteva zile, pe 4 martie, cel în cauză ar fi lovit iar victima, cauzându-i leziuni ce au necesitat pentru

vindecare cinci-şase zile de îngrijiri medicale. 

Marin Muşat, a încălcat astfel o sentinţă judecătorească prin care i se interzicea să se apropie de fosta soţie. În baza probatoriului administrat, bărbatului i s-a întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi neexecutarea sancţiunilor penale, a fost reţinut pentru 24

de ore şi ulterior arestat preventiv. 

Femeile refuză să mai fie sacul de box al soţilor 

Dacă până în urmă cu nu mulţi ani, divorţul sau separarea de un soţ căzut în patima beţiei şi violent pe deasupra era ceva de neconceput, din motive ce ţineau de „gura lumii“ sau dintr-o falsă percepţie că vor avea de suferit copiii familiei, lucrurile încep să se schimbe. Accesul facil la informaţii, plecarea la muncă în străinătate, intrarea în contact cu alte mentalităţi în ceea ce priveşte relaţia de cuplu şi consilierea le determină pe tot mai multe românce să renunţe la cutumele care „reglementau“ viaţa de familie, chiar dacă ea nu era deloc armonioasă.

În Neamţ, o statistică a Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii arata că, anul trecut, sute de femei au ales să de-a în vileag abuzurile la care erau supuse. „Pentru a veni în sprijinul victimelor, în primele zece luni ale acestui an (2020 - n.red.), cadrele Poliţiei Neamţ au emis 267 de ordine de protecţie provizorii“, precizează IJP Neamţ. 

Există şi o aplicaţie, Bright Sky RO - Cer luminos, lansată în mai 2020, un instrument digital gratuit, care vine în sprijinul victimelor violenţei conjugale, oferind asistenţă şi informaţii persoanelor aflate într-o relaţie abuzivă, care sunt îngrjorate pentru cineva cunoscut sau celor care vor să ajute în astfel de cazuri. Aplicaţia a fost adaptată şi pentru România, fiind disponibilă în AppStore şi Google Play store în română, engleză şi maghiară, având mai multe funcţii. 

Una este de registru unic, constând în servicii de asistenţă pentru victime, Mai e „Jurnalul meu”, util pentru victime, pentru că le ajută să strângă dovezile necesare pentru probarea abuzului. La acestea se mai adaugă chestionare de evaluare a siguranţei într-o relaţie, plus o secţiune de demontare a miturilor legate de violenţa domestică.

Vă mai recomandăm să citiţi: 

Cum au rămas doi români fără bolizii de lux aduşi din Italia şi parcaţi la o spălătorie

Sute de copii abuzaţi în fel şi chip. Cum a ajuns o fetiţă jucăria sexuală a unor bătrâni perverşi

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite