Aparatură medicală de 300.000 de franci furată din Elveţia. Bunurile au fost descoperite la un bărbat din Roman

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Individul a fost arestat pentru tăinuire, la Tribunalul Neamţ. Este bănuit ă face parte dintr-un grup infracţional, care acţionează în Elveţia

O anchetă în care sunt implicaţi poliţişti din Neamţ, colegi din ţară şi autorităţi judiciare din Elveţia, urmăreşte depistarea membrilor unei reţele de spărgători, care acţionează în ţări străine. 

Ce se ştie până acum este că indivizi necunoscuţi, dar cu legături - cel puţin una, în Neamţ, au reuşit să sustragă de la o firmă elveţiană echipamente electronice, printre care 35 de laptop-uri performante şi aparatură medicală. Prejudiciul a fost calculat la circa 300.000 defranci eleve]ieni, o mică avere în lei româneşti. 

Infracţiunea s-a petrecut pe 8 noiembrie 2019, a fost reclamată, iar cercetările aveau să ducă, în foarte scurt timp, la identificarea unuia dintre cei implicaţi. Săptămâna trecută, în oraşul Roman, a fost pusă la cale o percheziţie, la un suspect fiind descoperite laptop-urile, tablete, telefoane mobile şi instrumentar medical pentru stomatologie. 

În baza acestei probe, pe 23 noiembrie, a fost cerută şi aprobată arestarea preventivă a lui Paul Muntean, de 45 de ani, la Tribunalul Neamţ.

 „Admite propunerea de arestare preventivă formulată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ. (...) Dispune arestarea preventivă a inculpatului M.P.P., cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire“, conform instanţei. 

Anchetatorii bănuiesc că, după comiterea spargerii, cele sustrase au fost trimise din Elveţia în România cu diverse mijloace de transport, curierat sau maşini personale, scopul fiind valorificarea lor.

Între timp, laptop-urile şi aparatura au fost postate pe o listă cu bunuri sustrase căutate la nivel european, iar ancheta i-a dus pe oamenii legii la Roman. Urmează să se stabilească ce rol are persoana arestată în această afacere, dacă este un simplu tăinuitor, un pion inofensiv, sau este direct implicată în toate cele petrecute şi cine sunt ceilalţi acoliţi.

Alte fărădelegi prin Germania

Două cazuri recente, cere-i au în prim plan pe tot atâţia indivizi din Roman, arată că românii pleacă în Occident pentru a săvârşi fărădelegi. 

Ei au fost arestaţi la Curtea de Apel Bacău, în baza unor mandate europene emise de autorităţile judiciare germane şi urma să fie extrădaţi. 

Un acuzat, de 42 de ani, a fost depistat pe 6 septembrie 2019, la Roman, fapta având loc acum peste doi ani, pe 13 ianuarie 2017, într-un oraş din Germania. Împreună cu patru conaţionali, pe timp de noapte, a spart un centru comercial, articolele sustrase, printre care şi aparatură electronică, fiind evaluate la 40.000 de euro.

În cealaltă speţă, un tânăr de 29 de ani a fost încătuşat pe 5 septembrie. Ancheta a stabilit că, pe 25 iulie 2019, acuzatul şi doi cunoscuţi au dat „buful“ la un magazin, de unde au plecat cu 20 de telefoane mobile, valoarea lor fiind de peste 10.000 de euro. 

Pentru depistarea lor, anchetatorii au beneficiat de informaţii de la Biroul Sirene din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al Poliţiei Române.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite