„Amprenta“ identificată în cazul flăcărilor de pe Pietricica. Incendiul care a îngrozit un oraş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un imens incendiu a avut loc pe culmea ce domină oraşul Piatra Neamţ FOTO Facebook
Un imens incendiu a avut loc pe culmea ce domină oraşul Piatra Neamţ FOTO Facebook

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a comunicat posibila cauză a imensului incendiu care a izbucnit pe culmea ce străjuieşte oraşul Piatra Neamţ

ISU Neamţ a transmis astăzi, 27 decembrie 2021, că cercetările efectuate în cazul incendiului izbucnit în ultima zi a lunii trecute pe culmea Pietricica, cea care străjuie oraşul Piatra Neamţ, au fost finalizate: „Din analiza amprentei incendiului a rezultat faptul că acesta a fost iniţiat din zona de jos a muntelui, extinzându-se cu rapiditate la vegetaţia uscată, extindere favorizată şi de vântul foarte puternic“. 

Comisia de anchetă a concluzonat că, la sosirea primelor echipaje de intervenţie, incendiul se manifesta cu flacără pe o suprafaţă de aproximativ 8 hectare, fiind focare răzleţe în zona de jos a culmii, acolo unde au fost identificare poteci şi căi de acces în vegetaţia uscată ale unor persoane care cunosc zona. 

Specialiştii de la ISU Neamţ au mai arătat că, la verificare zonei sau găsit mai multe recipiente în care se punea mâncare pentru animale fără stăpân şi identificate o serie de materiale care au întreţinut arderea cum ar fi: vegetaţie uscată înaltă, plastic, cartoane, arbori uscaţi. 

„Comisia de cercetare a analizat în amănunt ansamblul de urme unde s-a manifestat incendiul, luând

în calcul mai multe posibile cauze de incendiu, printre cele mai relevante fiind scurtcircuitul electric, acţiunea intenţionată şi focul deschis în spaţii deschise. Ipoteza scurtcircuitului electric a fost eliminată“, se arată în comunicatul ISU Neamţ. La fel, o probabilă acţiune intenţionată nu a fost certificată, ancheta efectuată de poliţişti neidentificând elemente care să susţină această ipoteză.

În raportul ISU se arată cauza probabilă: „Locul focarului: vegetaţie uscată; Sursa probabilă de aprindere: flacără (focuri în aer liber, chibrit etc.); Mijlocul care puteau produce aprinderea: foc în aer liber; Primul material care s-a aprins: mărăciniş, lăstăriş şi altă vegetaţie uscată; Împrejurarea determinantă: focul deschis în spaţii deschise“. 

Incendiul a afectat peste 20 de hectare de vegetaţie 

Incendiul de mari proporţii, care a cuprins în seara de 30 noiembrie spre 1 decembrie, un simbol al municipiului Piatra Neamţ, culmea Pietricica, a fost stins după circa trei ore, în acest caz fiind întocmit şi un dosar penal, care viza infracţiunea de distrugere din culpă. 

„Din cercetările preliminare efectuate s-a constatat faptul că nu au fost cauzate distrugeri ale imobilelor sau ale altor bunuri. Poliţiştii continuă cercetările în cadrul unui dosar penal întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamţ“, transmitea Poliţia Neamţ. 

Alarma pentru incendiu a sunat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Petrodava la ora 22:26. În scurt timp, condiţiile meteo - vânt deosebit de puternic, au făcut ca flăcările să se extindă pe un perimetru imens, dealul fiind o mare de foc. Exista riscul ca incendiul să scape desub control, rafalele de vând schimbându-şi direcţia, în pericol fiind locuinţe aflate chiar la baza versantului, mănăstirea din apropierea releului de televiziune, dar mai ales pădurea care ocupă o însemnată suprafaţă de pe culme. 

Dată fiind dimensiunea incendiului, s-au solicitat echipaje de pompieri din judeţele vecine, Bacău şi Iaşi. La misiunea de stingere au participat circa 230 de persoane, dar acest număr a fost mult mai mare, având în vedere că, pentru a asigura suport, au participat poliţişti, jandarmi şi poliţişti locali. Incendiul a fost stins în jurul orei 01,20 şi a afectat circa 20 de hectare. 

„Pentru localizarea şi lichidarea incendiului au intervenit forţe şi mijloace de la: ISU Neamţ - opt autospeciale, şapte autoturisme de serviciu, două microbuze - 147 militari, ISU Bacău - trei autospeciale de stingere cu 13 miltari; ISU Iaşi - două autospeciale de stingere cu şapte militari, 45 de lucrători de la Ocoalele Silvice Vaduri, Gârcina şi Roznov; 25 angajaţi de la Primăria Piatra Neamţ şi voluntari“, comunica ISU Neamţ. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Un şofer care nu putea să vorbească, ajutor nesperat de la poliţişti. Ce păţise omul aflat departe de casă

Credinţe şi obiceiuri la poale de Ceahlău, acum peste un secol. „Dacă porcul grohăie la cea de întuiu hiuduitură, fata crede că se mărită în gâşlegile acele“

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite