Refugiaţii ucrainieni blocaţi la frontiera cu Ungaria, preluaţi de autorităţile din Bihor VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un voluntar din Bihor linişteşte o mămică refugiată din Ucraina

Refugiaţii blocaţi la punctele de frontieră cu Ungaria au fost preluaţi de autorităţile şi voluntarii din Bihor şi conduşi la locurile de cazare, în judeţ fiind inventariate până în prezent aproximativ 9000 de locuri în pensiuni, case de vacanţe şi locuinţe oferite de cetăţeni.

Refugiaţii au ajuns în Bihor intenţionând să iasă prin punctele de frontieră din judeţ, în condiţiile în care Punctul de trecere a Frontierei Petea era aglomerat însă autorităţile din Ungaria a decis, miercuri după-amiaza, să suspende în cazul lor aplicarea regulamentului pentru cazuri umanitare, solicitându-le paşaport biometric, permis de şedere ori viză Schengen, ca în cazul oricărui cetăţean al unui stat non UE.

Ungaria a restricţionat intrarea refugiaţilor ucrainieni dinspre România. Cer paşapoarte şi permise de şedere

Prefectului Dumitru Ţiplea a convocat o şedinţă de urgenţă a Comitetului Judeţean pentru Conducerea şi Coordonarea Intervenţiei (CJCCI) care a centralizat de la primăriile din judeţ informaţiile privind disponibilitatea a aproape 9.000 de locuri de cazare în case, apartamente, pensiuni deţinute de bihoreni şi de firme din Bihor.

La acestea se adaugă 379 de locuri în internate şcolare din Oradea dar şi corturi militare pregătite de ISU Crişana care va asigura şi echipamente pentru mobilarea acestora inclusiv hrană caldă preparată în bucătării de campanie.

În judeţul Bihor sunt deja cazate câteva sute de refugiaţi din Ucraina, toţi în spaţii puse la dispoziţie de entităţi private şi de cetăţeni. În Hotelul President din Băile Felix se află 14 copii ucraineni cu vârste între 3 şi 14 ani, care vor fi preluaţi în zilele următoare de o parohie din localitatea Dumbrava, din judeţul Alba iar Episcopia Greco-Catolică a Oradiei a primit la sfârşitul săptămânii trecute 24 de refugiaţi din regiunea Odessa, care sunt îngrijiţi de enoriaşi şi voluntari. Totodată, numeroşi preoţi greco-catolici au anunţat că îşi pun casele la dispoziţie.

Voluntarii au reuşit să-i liniştească pe refugiaţi, unii având nevoie de asistenţă medicală, apoi i-au condus la pensiuni din Staţiunea Băile Felix, unde au asigurată cazare. 

Poliţia de frontieră confirmă

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri seara, de Biroul de presă al Poliţiei de frontieră, autorităţile de frontieră din Ungaria au informat Inspectoratele Teritoriale ale Poliţiei de Frontieră Oradea si Sighetu Marmaţiei  că, începând cu data de 02.03.2022, ora 15.45 (ora RO), la frontiera româno – ungară, intrarea pe teritoriul Ungariei este permisă numai cetăţenilor statelor terţe (inclusiv cetăţenilor ucraineni sau a altor persoane care vin din Ucraina), care îndeplinesc condiţiile de intrare în spaţiul Schengen.

"Astfel, se anulează o dispoziţie anterioară privind permiterea intrării în Ungaria a cetăţenilor statelor terţe care vin din Ucraina, în contextul situaţiei din aceasta tară, prin care erau acceptate orice fel de documente prin care se putea stabili identitatea", scrie în informare. 

Din cauza restricţiilor impuse de partea maghiară, la ora 20.30, aplicaţia online a Poliţiei de Frontieră indica timpi de aşteptare de 90 de minute pe sensul de ieşire pe la punctul de frontieră Borş I, 30 de minute la Borş II, 60 de minute la Săcuieni, 80 de minute la Valea lui Mihai, 90 de minute la Petea.

Vă recomandăm şi: 

Ungaria a restricţionat intrarea refugiaţilor ucrainieni dinspre România. Cer paşapoarte şi permise de şedere

Un microbuz cu 11 refugiaţi din Ucraina s-a răsturnat pe DN19, în Bihor. A acroşat altă maşină cu refugiaţi VIDEO

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite