Un artist a băgat drapelul maghiar într-un tocător de carne. Unde poate fi văzut exponatul grotesc
0O expoziţie inedită de artă grotescă, cu piese realizate de 63 de artişti plastici din România şi Ungaria, a fost inaugurată la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea, piesele fiind selecţionate dintr-o colecţie unică în Europa, deţinută de o Galerie de Artă din Ungaria.
Cele 76 de piese, gravură în aluminiu, pictură în ulei, pastel, colaj, obiecte din lemn, sticlă şi fier, inkjet print, bronz, cărbune şi tuş pe hârtie, şochează, înfurie sau stârnesc râsul, exploatând prin diferite unghiuri de abordare, defectele umane.
"Artistul supralicitează subiectul pe care ni-l prezintă. Prin astfel de expoziţii arătăm că suntem deschişi şi nu prezentăm doar tablouri cu peisaje şi lucrări realizate frumos doar de dragul frumosului. Diformitatea chipului, a corpului uman, e cea mai pregnantă în expoziţie, asigură oarecum tonalitatea acesteia. Ele ies din sfera grotescului ca specie artistică şi devin purtătoare de realitate, purtătoare de adevăr. Întrebarea pe care o pui după ce vezi aceste exponate e dacă există ceva mai grotesc decât fiinţa umană! Până la capăt, aceasta e şi întrebarea întregii expoziţii, dincolo de jocul de cuvinte folosit", explică directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac.
Tricolorul naţional maghiar îndesat în maşina de tocat carne, o latrină având pereţi tapetaţi cu nuduri pe şenile de tanc, un nas uriaş bandajat, un corporatist cu cap de porc, sunt doar câteva dintre cele 76 de exponate ajunse la Oradea.
Exponatele provin dintr-o colecţie unică prin diversitatea sa, aparţinând Uniunii Kapos Art din Ungaria şi realizate de artişti din Ungaria, România şi Polonia.
Uniunea de Artă Plastică şi Populară Kapos ART s-a înfiinţat în Kaposvár, în 1990, primul său eveniment naţional fiind "Concursul şi Expoziţia de Artă Plastică şi Populară Grotescă", organizat din trei în trei ani.
Din donaţiile artiştilor care au participat la acele expoziţii, Uniunea a înfiinţat Colecţia Internaţională de Artă Grotescă, numărând peste 200 de lucrări, unică prin diversitatea sa.