Tot mai mulţi orădeni îşi recapătă terenurile luate abuziv în urmă cu mai bine de 21 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La mai bine de douăzeci de ani de la apariţia legii fondului funciar,o bună parte dintre familiile orădene au reintrat în posesia terenurilor moştenite. Mai sunt însă zeci de cereri care aşteaptă să fie soluţionate.

În ciuda unor probleme litigioase, Oradea stă destul de bine în ce priveşte  reîmproprietărire. Pe Legea 247 din 2005 au fost depuse 1.404 cereri de către persoane fizice și juridice, pentru 960 de hectare  de teren agricol și 54 hectare de pădure. În acelaşi timp peste 930 de cereri au fost respinse, în timp ce restul  au fost validate,  în proporție de 95% fiind rezolvate. Din cele peste 442 de hectare retrocedate, 100 de  hectare au fost retrocedate pe vechile amplasamente ale proprietarilor. Cea mai mare suprafaţă de teren retrocedat îi aparţine parohiei Greco-catolice. Este vorba despre aprtoximativ 100 de hectare în zona Ioşia. „S-a intrat în posesia terenului în urmă cu mai bine de cinci ani. Am primit terenul pe vechiul amplasament. Pe acest teren se afla mai demult ferma seminarului iar acum este dat în arendă. Vom vedea pe viitor ce destinaţie o să-i atribuim" a precizat PS Virgil Bercea, episcopul Greco-catolic al Oradiei.

Ajutor de la Tăriceanu

Pentru a ajuta activitatea Comisiei Municipale, în 2006, Guvernul Tăriceanu a trecut în domeniul privat al statului o suprafață de peste 260 de hectare de la fosta Stațiune de cercetare și Dezvoltare Agricolă Oradea. După doi ani, Guvernul a mai trecut mai bine de 160 de hectare de la fosta Stațiune de cercetare și Dezvoltare Pomicolă Oradea. „Au fost o serie de probleme cu care Comisia locală s-a confruntat în utlima perioadă. Printre acestea se numără amplasamentele terenurilor cu pricina. Având în vedere dezvoltarea din ultima perioadă a municipiului, multe suprafețe care au fost cândva proprietăți private au devenit loc de înălțare pentru blocuri, uzine sau diverse instituții publice" a precizat Ionel Vila, secretarul municipiului Oradea.

Piedici şi interese

O bună parte dintre cei îndreptăţiţi să reprimească terenul nu au mai putut fi puşi în drept pe vechile lor amplasamente datorită dezvoltării oraşului. O altă piedică a constituit-o  modul în care s-au făcut măsurătorile, care în urmă cu 21 de ani se făceau cu ruleta, rezultatele nefiind mereu cele mai concludente. „Necorelarea în legislație a fost un alt aspect negativ cu care Comisia Locală de fond funciar s-a confruntat, neexistând lege pentru suprafețele de cercetări, procedura de trecere din public în privat fiind prelungite și necesitând lintervenţie pe lângă Guvern", a mai precizat Ionel Vila. În ultimii 2 - 3 ani, cele mai serioase piedici au fost puse agenţiile imobiliare sau persoanele fizice bine informate care au depus cereri pentru anumite terenuri, care sunt situate în zone central din oraş. „Cele mai vânate terenuri sunt cele situate în zonele central ale oraşului cum ar fi zona Lotus, Calea Aradului sau pe centură", a spus Eugenia Borbei, şefa direcţiei Juridice din cadrul Primăriei Oradea a afirmat. Totodată mai sunt cazuri de solicitanţi care cer pământ în intravilan, deși terenurile lor inițiale erau în extravilan. Municipalitatea întâmpină unele probleme în procesele privind aceste terenuri. „De multe ori, instanțele de judecată își depășesc competența, stabilind amplasamente concrete pentru petenți, chiar dacă legea spune clar  că, doar Comisia Locală poate identifica concret terenurile disponibile pentru retrocedare.

La această oră, mai sunt în lucru 31 de cereri formulate în temeiul Legii 247, iar în evidențele Comisiei mai sunt 84 de cereri pe Legea 67 din 2010. Totodată, Oradea dispune de o suprafață de 157 hectare de teren agricol, care poate fi pus la dispoziția Comisiei pentru a face obiectul reconstituirii dreptului de proprietate pentru cetățenii îndreptățiți.

Oradea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite